Isparta’da 20 bin açık işe 13 bin kişi yerleştirildi

Isparta’da 20 bin açık işe 13 bin kişi yerleştirildi

İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, 2016 yılında kuruma 31 bin 897 kişinin kayıtlı olduğunu belirtirken, bunlardan 19 bin 199’unun kayıtlı işsiz olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, İl İstihdam Kurulu’nda Isparta’daki işsizlik ve iş gücüne katılma yönündeki sayısal verileri paylaştı. Hedef kitlelelerinin belirlenmesinde ve yönlendirme konusunda istatistiki verilerin kendileri için önemli olduğunu belirten Öksüz, iş arayanların niteliklerinin yükseldikçe kurumun hizmetlerinde eksiklik olduğunu düşündüğünü söyledi.  Öksüz, şuanda olduğu 38 farklı işyerine aralarında makine, ziraat mühendisleri ile yapı öğretmeninin de 34 meslekte 114 kişi arandığını vurguladı.
İTİRAF ETMEK GEREKİRSE NİTELİKLERİ YÜKSELDİKÇE, KURUMSAL
HİZMETLERİMİZDE EKSİKLİK OLDUĞUNU HİSSEDİYORUM
İş piyasasının aktörlerine ya da işsizlere hizmet sunulması noktasında verilerin önemine işaret eden Öksüz, “Kime hitap edeceksiniz? Politikalarınızı, eğitimlerinizi, yönlendirmelerinizi hangi veri üzerinden hangi hedef kitleye yapacağınız çok önemli. Bu amaçla kurumun portföyünde 31 bin 897 kişi kayıtlı. Bu kayıtlıların 19 bin 199’u kayıtlı işsiz. 31 bin içinde 19 bin kayıtlı işsiz. 31 binden 19 bini çıktığımızda geri kalan kısım aslında çalışıyor, istihdam da ancak daha iyi şartlarda iş arıyor. Kayıtlı işsizse samimi, gerçekten iş arayan kesimi temsil ediyor. Kayıtlı işsizler içinde ana gövdeyi ilköğretim ve ortaöğretim düzeyi oluşturuyor. Biz istihdam kurulu olarak bu hedef üzerinden yoğunlaşarak politikaları, uygulamaları, eğitimlerimizi geliştirmeyiz. Burada yüzde 46 düzeyinde ilköğretim, yüzde 30 oranında da ortaöğretim düzeyinde işsizler kayıtlı. Bu anlamda yüzde 76 oranında işsizlerimizin büyük bir bölümünü kapsıyor. İlkokul, okuryazar olmaya ya da yüksek lisans ve doktora mezunu daha az seviyede kalıyor. Doktora düzeyinde de iş arayanlar var. Ama itiraf etmek gerekirse nitelikleri yükseldikçe, kurumsal hizmetlerimizde eksiklik olduğunu hissediyorum. Bunlara yönelik spesifik çalışma yapılması ve uygun sektörler taranarak birebir iş pozisyonları arama noktasında çalışmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ARADA YAKLAŞIK 7 BİN CİVARINDA AÇIK POZİSYON KALMIŞ
2016 yılında Isparta’da işverenlerden İŞKUR’a kamu ve özel olmak üzere toplam 20 bin 800 açık iş bildirildiğini ifade eden Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun 13 bin 223’ünü kurum karşılamış. Arada yaklaşık 7 bin civarında açık pozisyon kalmış. Bu arada kalanları işe yerleştirememizin sebebi farklı nedenlerle olabilir. İşletmelerin yönlendirdiğiniz insanlar arasındaki nitelik farkından kaynaklanmış ya da işsizleri beklentilerini karşılamamış olabilir veya her ikisi olabilir. İşletmelerden çalışma şartları, koşulları, servis, yemek gibi sosyal imkanlar bakımından işsizlerimizin uygun bulmamış olması muhtemel olabilir ya da iş verenlerin giden kişileri bu pozisyona uygun görmemelerinden kaynaklanmış olabilir.
114 AÇIK İŞ POZİSYONUMUZ VAR
Isparta’da şuanda 38 farklı işyerine 34 meslekte 114 kişilik açık pozisyonumuz var. bunlar farklı meslekler. Muhasebeci, marangoz alanında açık iş olduğu gibi, insan kaynakları müdürü, gıda mühendisi, makine mühendisi, yapı öğretmeni ve ziraat mühendisi alanında da açık işler bulunmaktadır.
VERİYE DAYANMADAN KURS AÇIYORLAR
İş piyasası ihtiyaçları doğrultusunda aktif iş gücü programları dediğimiz istihdam edilebilirliği kolaylaştırmak için yapılan programlar var. Biliyoruz ki milli eğitimin birimleri, farklı belediyeler, farklı kurumlar, iş piyasasında sürekli kurs açıyorlar.  Ama hangi veriye dayanarak açılıyor? Veriye dayanmadan kurs açıyorlar. Sonra bakıyorsunuz bir kişinin elinde 10 tane sertifika var. Demek ki o alanda ihtiyaç yok. Ama her alanda sürekli kurs açılıyor. Önce iş gücü piyasası taranacak. İşgücü piyasası araştırmasından veri alınarak, onun üzerinden mesleki eğitimler düzenlenecek. Biz her yıl düzenli olarak işgücü piyasa analizi yapıyoruz ya da profesyonellere yaptırıyoruz. Bu veriler üzerinden işletmelerin, işverenlerin ihtiyaç duyduğu mesleklerde biz eğitim kursları düzenliyoruz. Bunun dışında ihtiyaç olmayan mesleklerde yığılmayı önlemek için veriye dayalı eğitim ya da kurs açıyoruz.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN 1635 KİŞİ YARARLANDI
Isparta’da 2016 yılında 71 tane mesleki eğitim kursu açılmış ve buna toplam 1295 kişi katılmış. Toplum yararına programından ise 35 programda 1591 kişi, 22 girişimcilik eğitiminden ise toplam 596 kişi yararlanmış. İşbaşı eğitim programından 2016 yılında yararlanan kişi sayısı da 1635’dir.
1651 KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI ALIYOR
Isparta’da 1651 kişi işsizlik maaşı almaktadır. En düşük işsizlik maaşı 653 lira 80 kuruşken 2017 Nisan’da 705 liraya çıkacaktır. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 441 TL’dir.”
ENGELLİLER İÇİN 114 AÇIK İŞ VAR ANCAK…!
Öte yandan Isparta’da engelliler için şuanda 114 tane açık pozisyon olduğunu belirten İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, bu işlerin çoğunun ağır işler olduğunu dile getirdi. Öksüz, “Bu sadece işyerinden kaynaklı bir durum değil. Sayın bakanımız geçen hafta toplantıda ifade ettiler; engelliler ilgili özel bir çalışma yapılıyor bakanlıkta. Engellilerin ağır işlerinde çalışması çok zor. Engelli maden ocağına nasıl gidecek, çalışacak. Oraya da kadro vermişler. Yüzde 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğu var. bu sadece devletin, İŞKUR’un bir problemi değil, herkesin sorunu. Bu sorunu çözmek için ortak akla ihtiyaç var. STK’lar da çözüm önerileri getirecek. Isparta’da keyfi olarak ben engelli çalıştırmayacağım diyen işyeri yok. Ama madenlerde, mermer ocaklarında engelli çalıştırılamıyor” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler: