Isparta İl Emniyet Müdürü Halil Altan, katıldığı Ne Var Ne Yok programında İlimizin 2015 yılındaki asayiş verilerini paylaştı. Isparta’nın olaylar bakımından diğer illere göre iyi bir durumda olduğunu vurgulayan Altan, ilimizdeki her 100 insandan 95’inin devletine ve hukuka saygılı bireyler olduğunu söyledi. Altan, “Vatandaşımıza yönelik hizmetlerde kendi memleketimizde yakınlarımıza nasıl davranılmasını istiyorsak personelimizin de vatandaşlara öyle davranmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
OKULLAR DENETİM ALTINDA
Öte yandan Emniyet birimlerinin 2015 yılı istatistiki bilgilerini ve Emniyet çalışmalarını paylaşan İl Emniyet Müdürü Halil Altan, şunları söyledi: “İlimizde 12 okulumuzda 16 görevlimiz okul personeli gibi orada bulunuyor. 29 okulumuzun girişi ve çıkış saatlerinde asayiş ve trafik ekiplerimiz görev yapıyor. Yaşanabilir şehirlerde birinci seçildik. Bu eğitimde de birinci olduğumuzun göstergesi. Eğitimin huzurlu ve kaliteli devam etmesi açısından Sayın Valimizin direktifleri ve desteğiyle bu konuda görevimizi yapıyoruz.
378 UMUMA AÇIK İŞYERİNİN 168’İNE İŞLEM YAPILDI
2015 yılı içerisinde 378 umuma açık işyeri içerisinde 168’ine çeşitli suç ve kabahatlerden dolayı işlem yapılmıştır. Bunlar açıktan alkol kullanmak, izinsiz çalıştırma, sigara ve kumar onaylatmak gibi suçlardan işlem yapılmıştır. Bu konuda ekipler Kafeler Caddesi ve diğer yerlerde kontrollerini sürdürmekteler.
İL MERKEZİNDE 9 BİN 504 ÖĞRENCİ APARTTA KONAKLIYOR
70 bin civarında öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin belli kısmı KYK yurtlarında ama 9 bin 504 öğrenci il merkezinde apartlarda konaklıyor. İl merkezinde bina halinde 257 adet apart var. 70’de ilçelerde apart var. yoğunluk olarak apart olan bölgeler var. arkadaşlara bu bölgeler için talimat verdim. Oradaki vatandaşlarımız duyarlı ve her olayda bilgi veriyorlar. Sivil ekiplerimiz de en küçük bir olumsuzluğu değerlendirmekte. Dışarıdan Isparta’ya gelen öğrencilerin aileleri orada güvenlik var mı diye bakıyorlar. Isparta için bu noktada tereddütleri olmasın. En ufak olayda gereğine yerine getirilmekte.
ISPARTA’DA FUHUŞ ÇOK ALGISI YANLIŞ
Fuhuş hadiselerin yeri daha çok apartlar olarak haberlere yansıdı. İnsanın olduğu yerde bu tür durumlarla karşılaşmak mümkün. Sanırım fuhuş sektöründe ilimiz dışından olanlar Isparta için bir deneyim yapmaya çalıştılar. Acaba Isparta’da bir ortam bulabilir miyiz diye baktılar. Bizim kararlı bir şekilde bu konunun üstüne gittiğimizi görünce şuanda daha sakin bir ortama girildi. Hassas olduğumuz konulardan birisi de bu. Isparta’da fuhuş çok mu diye bir algı oluşabilir. Böyle bir durum söz konusu değil. En ufak bir hadisenin bile üstüne gidiyoruz. Bu konuda hassas olduğumuzdan basında farklı yansımaları olabiliyor.
61 ADET METRUK BİNA VAR
Şehir merkezinde çeşitli yerlerde 61 adet metruk bina bulunuyor. Bazı kişiler olumsuz olaylar için buraları kendilerine mesken edinebiliyorlar. Bunlara da fırsat vermiyoruz.
6 BİN 25 ASAYİŞ OLAYI MEYDANA GELDİ
2015 yılında; 4 bin 475 adet şahsa, bin 550 mala karşı olmak üzere toplam 6 bin 25 asayiş olayı meydana geldi. Şahsa karşı işlenen suçlardan yüzde 98’i mala karşı işlenen suçlardan yüzde 74’i aydınlatılmıştır. Olaylara karışarak firar eden bin 784 kişi yakalanmış, 891 faili meçhul olay aydınlatılmıştır.
HIRSIZLIKTA YÜZDE 35 AZALMA
2015 yılı hırsızlık olaylarında bir önceki yıla göre yüzde 35 azalma görülmektedir. Bu azalmanın ana nedeni mobese sistemi ile işyerlerindeki kamera sistemleridir.
HER 100 OLAYDAN 6’SI AYDINLATILAMADI
Meydana gelen her 100 olaydan 6’sı aydınlatılamamış durumda. yüzde 94’ü aydınlatılmış durumda. hakkında yakalama kararı bulunan 5 bin 367 kişinin 5 bin 366’sı yakalandı. Bu Türkiye’de rekor bir rakam. Başarı oranı yüzde 98’dir. Yakalanamayan bir şahıs var.
SADECE 3 KAYIP BULUNAMADI
Kayıp müracaatları birimlerimize sıklıkla geliyor. Bir çoğu akşamına geri dönüyor. Gençlerimizin ergenlik dönemlerinde bu olaylara rastlamak mümkün. Gençlerimiz ailelerini habersiz bırakmasınlar. İlimizde 2015 yılında 115 kayıp şahıs müracaatı olmuş. 112’si bulunmuş ve 3 kişinin aramasına devam ediliyor. Sürekli gidip gelen bunu alışkanlık haline getirmiş kişiler var.
SÖVÜN KAPATIN
Çok uyarılara rağmen maalesef dolandırıcılık olaylarıyla karşılaşıyoruz. Burada aslında insanlarımızın devlete olan güveni suiistimal ediliyor. Suçüstü yaptığımız olaylar oldu. Celal Uzunkaya müdürümüzün bir önerisi oldu. Ne yapsak bunun üzerinden gelemiyoruz. Vatandaşlarımıza uyarılarımızı iletemiyoruz. Biz artık şunu diyoruz; kendisini polis, hakim, savcı, emniyet müdürü olarak tanıtan birisi sizden bir şey mi talep etti, sövün kapatın. Bundan başka söyleyecek bir şey bulamıyoruz. Vatandaşımız kesin itibar etmesin. Devletimizin ne hakiminin ne emniyet müdürünün vatandaştan bir talebi olamaz.
YEMEĞİ YAKAN KADIN ŞİDDET GÖRÜYOR
Isparta’da aile işçi şiddetin oluşmasına neden olan unsurlara baktığımızda yüzde 23’ü aile geçimsizliği, yüzde 17’si geçim zorluğu, yüzde 16’sı çocukların bakımının ihmal edilmesi, yüzde 11’i alkol kullanımı, yüzde 7’si parayı lüzumsuz yere harcama konusu, yüzde 9’u kadının yemeği yakması, yüzde 5’i kıskançlık, yüzde 4’ü eve gelme, yüzde 2’si düğünde takılan takılarda anlaşmazlık, yüzde 2’si aile büyüklerinin karışması.
YÜZDE 9 ORANINDA ÇOCUK AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Aile içi şiddete niteliğine baktığımızda yüzde 51’i darp, yüzde 28’i tehdit, yüzde 15’i hakaret, yüzde 3’ü bakım yükümlüğünü yerine getirmeme, yüzde 3’ü ise tedbir kararına uymama. 2015 verilerine göre aile içi şiddetine uğrayanların yaş grubuna baktığımızda yüzde 9’u 18 yaş altı, yüzde 91’i 18 yaş üstü.
YÜZDE 3 ORANINDA ERKEK ŞİDDET GÖRDÜ
2015 verilerine göre aile içi şiddetine uğrayanların yüzde 2’si fakülte mezunu, yüzde 13’ü lise mezunu, yüzde 85’i ilköğretim mezunu. Geçen yılki verilerden yola çıkarak yüzde 3’ü öğrenci, yüzde 85’i ev hanımı, yüzde 12’si memur ve serbest meslek sahibidir. Aile içi şiddet görenlerin yüzde 97’si kadın, yüzde 3’ü de erkek.
130 BİN İHBAR, ŞİKAYET GELDİ
2015 yılında 103 bin 827 polis imdat hattına, 352 mail adresine, 117 adeti de sms yoluyla toplam 104 bin 296 ihbar, şikayet, bilgilendirme ve öneri gelmiş. İhbar konusuna en kısa sürede müdahale edilme durumu sağlanmış. Tüm ihbar ve bildirimler en kısa sürede değerlendirilmekte. E posta kanalıyla da 593 müracaat yapılmış. Bir önceki yıla yüzde 60’lık bir artış söz konusu. Bimer kanalıyla 2015’te 388 müracaat var. burada da önceki yola göre yüzde 33’lük artış söz konusu. Dilekçe müracaatlarında da yüzde 62’lik bir artış söz konusu olmuştur.
MERKEZDE 100 BİN 81 ARAÇ VAR
Isparta’da yılda ortalama 5 bin araç trafiğe katılıyor. Isparta’da merkezde 100 bin 81 araç bulunuyor. Bunun 10 binin trafiğe çıktığını düşündüğümüzde yolların kaldırması ne derece mümkün? Birkaç çözüm önerimiz var. kamu kurum ve kuruluşlarının trafik yoğunluğu olmayan alanlarının taşınması, yeni alışveriş merkezlerin trafik altyapısı oluşturulmuş alanlara taşınması, hafif raylı sistem veya metro sistemi yapılarak vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarına yönlendirilmesini öneriyoruz. Sav’dan üniversiteye kadar bir hafif raylı sistem olduğunu düşünelim, trafiği ne kadar rahatlatır.”