Isparta’da Koronavirüs Telefon Piyasasını Durma Noktasına Getirdi; Sattığımızın Yerine Koyamıyoruz!

Isparta’da Koronavirüs Telefon Piyasasını Durma Noktasına Getirdi;
Sattığımızın 
Yerine 
Koyamıyoruz!

Isparta’da Koronavirüs Telefon Piyasasını Durma Noktasına Getirdi; Sattığımızın Yerine Koyamıyoruz!

~~Maxi İletişim Sahibi Mehmet Erdoğan, Koronavirüs pandemisinin ihracat ve ithalatı olumsuz yönde etkilemesi birçok teknolojik üründe olduğu gibi telefon satışında da ciddi duraklamaya neden olduğunu belirterek; “Bir de son günlerde dövizde yaşanan yükselişler nedeniyle sattığımız telefonun yerine yerinişini koyamaz hale geldik” dedi.
 
Çin'den tüm dünyaya yayılan Koronavirüs (Covid – 19) hastalığı ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Birçok ülkenin komşu ülkelerle olan sınır kapılarını kapatması ihracat ve ithalatı durma noktasına getirdi.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDE
SIKINTI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR!
Türkiye'nin kendisinde olduğu gibi hemen hemen tüm komşularında Koronavirüs salgının hırla ilerlemesi ekonomiyi de büyük ölçüde etkiledi. Bu nedenle teknolojik ürünlerin ihracat ve ithalatında mart ayında yaşanmaya başlayan sıkıntılar son günlerde hat safhaya ulaştı. Bu durumdan en çok etkilenen ürünlerin başında ise cep telefonu sektörü geliyor.
CEP TELEFONU SATICISI
ESNAFLAR DERTLİ
Doların ve Euro’nun sürekli yükselişi döviz bazlı alınan telefonlarda fiyatı ciddi anlamda artırırken öte yandan, ürünlerin az bulunması kimi yerde fırsatçılığa yol açıp telefon piyasası esnafını da olumsuz yönde etkiliyor. Sıfır ürün ve yedek parça temininde büyük zorluklar çektiklerini belirten ve Isparta’nın en köklü Cep Telefonu Satıcılarından olan Maxi İletişim Sahibi Mehmet Erdoğan, tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’daki telefon satıcısı esnaflarının da dertli olduğunu, ellerindeki stokları tüketmeye başladıklarını ve iş yapamaz duruma geldiklerini kaydetti.
ERDOĞAN; “BU BÖYLE GİTMEZ,
BU SORUNA BİR ÇARE BULUNSUN”
Koronavirüs pandemisi nedeniyle cep telefonu piyasasının en durgun günlerini geçirdiğini ifade eden Maxi İletişim Sahibi Mehmet Erdoğan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Esnaf olarak çok sıkıntılarımız var. Zaten dükkân kiraları çok yüksektir. Son zamanlarda dövizdeki dalgalanmalar ve aşırı yükselişler yüzünden doğru düzgün iş yapamaz olduk. 'Günlerce bir telefon dahi satamadık' diyebilirim. Günlük harçlıklarımızı bile çıkaramaz olduk. Devletimizin bu soruna bir çare bulmasını istiyoruz” dedi. 
“SATTIĞIMIZIN YERİNE
KOYAMAZ DURUMA GELDİK”
Koronavirüs nedeniyle telefon fiyatlarının çok yükseldiğini, bu nedenle alamaz duruma geldiklerini vurgulayan Mehmet Erdoğan; “Müşterilerimize telefon fiyatının yüksek olmasından ötürü cihaz satamaz hale geldik. Çünkü geçen hafta 1800 lira olan bir cep telefonu dövizdeki dalgalanma nedeniyle bu hafta 2400 TL’ye yükselmiş durumda. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Vatandaşlarda haklı, biz de haklıyız. Zira, biz de telefon satıcıları olarak sattığımızın yerine koyamaz hale geldik. Haftada üç, dört cihaz sattığımız olurken şu anda bir cihaz dahi satamıyoruz. Telefonların yanı sıra, şarj cihazı olsun, telefon olsun, teknik parçalar da çok yükseldi. Onları da alamıyoruz. Şu anda sattığımız ürünü eski fiyatına yerine koyamıyoruz” dedi.
"SİPARİŞLERİMİZ GELMİYOR"
Üretim olmadığından siparişlerinin de gelmediğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Cep telefonu piyasası öyle bir hale geldi ki, Nakit para vermemize rağmen siparişlerimiz gelmiyor. Virüs nedeniyle malzeme zamlandı. Zamlandığı için firmanın elinde malzeme olmadığından da siparişlerimiz gelmiyor.
"SATIŞLARDA BÜYÜK
SIKINTI YAŞIYORUZ"
İşlerimiz son zamanlarda büyük oranda kötüleşti. Bu nedenle şuanda gördüğünüz gibi ben gibi cep telefonu satan diğer esnaf arkadaşlarla birlikte dükkanların önüne masa atıp çay – kahve içiyoruz. Buna toplumumuzda ‘Esnaf sinek avlıyor’ da diyorlar” açıklamasında bulundu.
“CEP TELEFONU
PİYASASINDA
TİCARET DURDU”
İşlerinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Erdoğan; “Bu Koronavirüs yüzünden Mart ayından bu yana durgunlaşan cep telefonu piyasasında son zamanlarda dövizdeki aşırı artış nedeniyle ticaret durdu. Dolayısıyla halk ticaret yapamayınca esnaf olarak mağdur oluyoruz. Ben de dahil olmak üzere bir çok esnafımızın günlük ödemeleri, kredileleri ve taksitleri var. Satışlarımızın bitme noktasına gelmesinden dolayı yapmamız gereken günlük ödemelerimizi bile yapamaz hale geldik. Kısacası, esnafın işleri durmuş durumda” dedi.