Isparta’da Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu!
Küçükbaş ve Büyükbaş
Kurban Fiyatları
Ne Kadar?
Kurban bayramı için geri sayım başlarken Isparta’da kurbanlık fiyatları da belli oldu. Isparta’da dün kurulan Hayvan Pazarında ilk kurbanlıklar ise satışa çıktı.
Isparta’da her hafta Çarşamba günü merkez Yazısöğüt Köyündeki Hayvan Pazarında gerçekleştirilen Hayvan Satışlarında dünden itibaren Kurbanlık Satışları da başladı.
“HAYVANCILIKTA GİRDİ
FİYATLARI CİDDİ ORANDA ARTTI”
Bu yıl hayvan yetiştiriciliğinde girdi fiyatlarında ciddi oranda artış olduğunu ifade eden Besiciler; “Yem fiyatlarına son iki ay içinde ortalama yüzde 20 zam gelmiştir. Süt üretimi ve hayvan yetiştiriciliğinde elde ettiği kazancı yem zamlarına gitmiştir. Bu kapsamda üretici ve yetiştiricilerimizin hayatlarını idame ettirmelerine imkân sağlayacak tedbirler acilen uygulanmalıdır. Gerek üretici gerekse tüketicinin durumu göz önüne alınarak fiyatları belirledik. 2 yaşını doldurmuş Kurbanlık Vasfı Taşıyan Kurbanlık Erkek dana canlı kg fiyatı 25 TL, 2 yaşını doldurmuş Kurbanlık Vasfı Taşıyan Kurbanlık Düve canlı kg fiyatı 23-24 TL, 2 yaş ve üzeri Kurbanlık vasfı taşıyan Reforma olmuş İnek canlı kg fiyatı 21 TL’dir” dediler.
“NORMALLEŞMEK TÜM
KESİMLERİN ORTAK DİLEĞİDİR”
Salgın sürecinden hayvancılık sektörünün de olumsuz etkilendiğini dile getiren Besiciler; “Ülkemizi ve dünya genelinde hayatı olumsuz etkileyen Covid-19 salgını ile tüm gücüyle mücadele ediyor. Bu kapsamda hükümet tarafından alınan tedbirler, vatandaşımızın duyarlılığı ile bu dönemi geçirip normalleşmek tüm kesimlerin ortak dileğidir. Salgın sürecinin başlaması ile ekonomik dengelerde değişim olduğu her sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde, hayvancılık sektöründe yem fiyatlarının aniden artış göstermesi yetiştiricileri zor durumda bırakmıştır.
“YEM FİYATLARINA SON İKİ AY İÇİNDE
ORTALAMA YÜZDE 20 ZAM GELMİŞTİR”
Yem fiyatlarına son iki ay içerisinde yüzde 20 zam geldiğini belirten Besiciler; “Üretici ve yetiştiriciler için imkan sağlayacak tedbirlerin acil alınması gerekmektedir. Tüm sektörler arasında en meşakkatli iş olan hayvancılıkta et ve süt geliri ile geçimini sağlayan yetiştiricilerin elde ettiği kazanç yem zamları ile minimize olmuş hatta sıfırlanmıştır. Bu şartlarda üretimini devam ettirmek sürekli zarar ederek çalışmak sektörden çıkışlara ve işsizliğe sebep oluşturacaktır. Ayrıca Covid-19 salgının ortaya çıkardığı bir gerçek her ülkenin gıda da kendi kendine yeterliliğinin önemidir. Ülkeler bundan sonra tarım ve hayvancılık politikalarını bu gerçeğe göre planlayacaklardır. Gıda sektörü en stratejik sektör olma özelliğini her kesime, hissettirmiştir. Yem fiyatlarına son iki ay içinde ortalama yüzde 20 zam gelmiştir. Süt üretimi ve hayvan yetiştiriciliğinde elde ettiği kazancı yem zamlarına gitmiştir. Bu kapsamda üretici ve yetiştiricilerimizin hayatlarını idame ettirmelerine imkân sağlayacak tedbirler acilen uygulanmalıdır.”
“ÜRETİCİNİN NEFES ALMASI İÇİN KURBANLIK
DANALARININ ELİNDE ÇIKARMASI GEREKMEKTEDİR”
Hem üreticinin hem de tüketicinin durumları göz önüne alınarak kurban fiyatlarının belirlendiğini vurgulayan Besiciler; “Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile üreticilerimiz hayvanlarını satıp bir nebze nefes alması için kurbanlık danalarının elinde çıkarması gerekmektedir. Kurban fiyatı konusuna gelince gerek girdi fiyatlarındaki artışlar gerekse dövizdeki kur artışları, Üretici ahırına kurbanlık dana alırken ham madde alışlarının yüksek olması nedeni ile haliyle fiyatlara yansımaktadır. 2020 yılı kurban bayramının ilimize ülkemize bütün İslam Alemine hayırlara vesile olması