Tarih: 01.08.2016 05:10

Isparta’da unutulan sokaklar

Facebook Twitter Linked-in

Isparta'nın kaderine terkedilmiş tarihi kalıntıları, geleneksel mirası sık sık gündeme geliyor. Başta Akdeniz Gazetesi olmak üzere basına bu konuda yansıyan yüzlerce haber bulunuyor. Tarihi sokakların kötü durumundan rahatsız olan birçok duyarlı vatandaş da facebook hesabından bu durumu sık sık gündeme getiriyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir kurumun hareketi söz konusu olmadı. Şehir merkezindeki Gazi Kemal, İskender, Çelebiler Mahalleleri'nde 200'e yakın taşınmaz kültür varlığının ancak 4-5 tanesi ayakta. Onlar da duyarlı kişilerin bireysel çalışmalarının sonucu.
TEHLİKELİ SOKAKLAR
         Kanal32'nin en çok izlenen televizyon programı Basın Kulübü, geçtiğimiz günlerde Damgacı Sokak, Hendek Sokak gibi tarihi yapıların bulunduğu sokakları ekrana taşıdı. Tarihi yapıların virane durumu kamuoyunun dikkatine sunuldu. Tarihi sokaklarda iç yakan görüntüler mevcut. Aksu Caddesi'nde tam köşe başı bir arsa içinde bulunan çeşmenin durumu içler acısı. Brandalarla örtülen taşınmaz kültür varlığı neredeyse yıkılmak üzere. İskender Mahallesi'nde bir tarihi yapı. Dökülüyor. Çatısı çökmüş, camları kırılmış. Tinercilerin için cazip yerlerden birisi. O mahallede yaşayan Küçük Buket, lise öğrencilerinin eve girip, bir süre kaldıklarını söylüyor. Evin bodrumunda ise bir mezar. Çocuklar 'türbe' diye korkuyor. Ama işin aslı, ev sahibinin vasiyeti üzerine mezarı evinin altında oluşturulmuş.
PANSİYONCULUKLA
CANLANABİLİR
         Isparta Belediyesi'nin 2001 yılında ISBAŞ'ın desteğiyle cephe boyasından geçirdiği İmam Hasan Sokak, diğer sokaklara göre daha iyi. Evlerin dış cephesi en azından iç karartmıyor. İstanbul'da tarihi bir evi pansiyon olarak işlettikten sonra Isparta'ya gelip, İmam Hasan Sokak'ta ev kiralayan Ramazan bey amacına ulaşamamış. Ramazan bey, " İstanbul'da tarihi evi otele, pansiyona çevirip, işletmişti. Burayı da kafe yapmak amacıyla tuttum. Bahçesi çok güzel. Dut ağacı var 100 yıllık. Antalya'dan izin almak gerekiyormuş ama izin alamadık. Bu sokakta canlılık oluşturulabilir" diye konuşuyor.
MUHTAR: BU EVLER
KORUNMALI
         Gazi Kemal Mahallesi'nde 5 dönemdir muhtarlık yapan Yılmaz Ayfer de tarihi yapıların bugünkü durumundan oldukça rahatsız. Evlere sahip çıkılması gerektiğini belirten Ayfer, şöyle konuştu:
         "Tarihi yapıların sahipleri kimisi il dışında, kimisi ölmüş, diğer varisleri de ilgilenmiyor. Bazı evlere kimse sahip çıkmadığı için biz sahip çıkıyoruz. Koruma amacındayız. Tinerci çocuklar, gençler girip, yakıyorlar. Bazı insanlara yardımcı olduk. Alım-satım işlerinde aracı oluyoruz. Restorasyondan sonra ortaya çok güzel bir eser çıkıyor. İnsanlar geliyor fotoğraf çektiriyor. Tarihi evlere kredi de veriliyor ama halkımız nedense çok ilgi göstermiyor. Mimarlar Odası projelerinde yardımcı oluyor. Devletimiz kredi veriyor. Belli bir kanun ve standartları var. Ama vatandaş ilgilenmiyor. Vatandaş istiyorki 4-5 katlı apartman yapayım. O da mümkün değil. Başka bir proje yapmak mümkün değil."
BAKANLIK PARA VERİYOR
YETERKİ PROJELENDİRİLSİN
         Isparta'nın kanayan yarası tarihi sokaklarla ilgili aslında pratik bir çözüm var. Isparta Belediyesi'nin hazırladığı Koruma Amaçlı İmar Planı'na göre, bu 3 mahalledeki tarihi evlerin bulunduğu sokaklar koruma altında. Kültür ve Turizm Bakanlığı, koruma imar planı kapsamındaki sokakların ve evlerin dış cephe resterosyana ödenek sağlıyor. İl Özel İdaresi bünyesindeki Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu üzerinden Sokak Sağlıklaştırması Projesi hazırlatılabiliyor, hazırlanan projenin uygulaması da yapılabiliyor. Konuya uzman Mimar Muhammed Uyar, KUDEB'le ilgili şu bilgiyi paylaştı:
UYAR: PROJE HAZIRLANIP
KOLAYCA UYGULANABİLİR
         Buralarda Sokak Sağlıklaştırma Projeleri çizilebilir. Sokak Sağlıklaştırma Projeleri çizildikten sonra ister Özel İdare, ister Belediye yapabilir. Tüm sokaklar düzenleniyor, bina cepheleri giydiriliyor. Proje ve yapım ödenekleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınabiliyor. Koruma bölgesi olduğu için Bakanlıktan  destek alınabiliyor. KUDEP üzerinden büyük projeler hazırlanabilir. Bir örneği Üzüm Pazarı Projelendirmesi. Proje ödeneğini KUDEP karşılıyor, Belediye ihaleye çıkıyor. Samsun'da 2 bölge KİDEP üzerinden proje ihalesine çıktı. Amasya'da uygulaması bile bitirildi."

Akdeniz Gazetesi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —