Isparta’da vergi tahsilat oranı yüzde 80’i geçti

Isparta’da vergi tahsilat oranı yüzde 80’i geçti

Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Defterdar Vekili Esin Ertürk ve personelini kabul eden Vali Vahdettin Özkan, Isparta’nın 2015 yılındaki vergi tahsilat oranını yapılandırma borçları hariç yüzde 65 olarak açıkladı.

Isparta Defterdarlığı 27’inci Vergi Haftası’nı kutluyor. Bu kapsamda Defterdar Vekili Esin Ertürk ve Defterdarlık personeli Hükümet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Daha sonra da Ertürk ile personel Vali Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret ederek, Defterdarlık çalışmaları hakkında bilgi verdi.
ISPARTA TAHSİLATTA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
27’inci Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında kamuoyunu bilgilendirmek ve vergi bilinci oluşturarak verginin tüm toplumlara benimsetilmesinin amaçlandığını anlatan Defterdar Vekili Esin Ertürk, “Kamuya, öğrencilere ve mükelleflerimize yönelik etkinliklerimiz olacak.  Eğirdir ve Yalvaç Vergi Dairelerimizde, Mal Müdürlüklerimizde bilgilendirmeler yapacağız. Okulları da ziyaret ederek çocuklarımıza anlatacağız. Farkındalık yaratmak için çalışacağız” dedi. Ertürk, vergi tahsilat oranıyla ilgili de Isparta’nın  Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını ifade etti. 
KAHRAMANLARIMIZA HEPİMİZ ŞÜKRAN BORÇLUYUZ
Sözlerine ilk olarak terör saldırılarıyla başlayan Vali Özkan, “Memleketteki asayişin temini, kamu güvenliğinin sağlanması, memleketimizin birlik ve bütünlüğü ile ilgili hassasiyet son derece revaçta. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Memleketimizin bütünlüğü uğruna canını seve seve feda eden kahramanlara hepimiz şükran borçluyuz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” şeklinde konuştu.
VERGİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK ÖNEMLİ
Vali Vahdettin Özkan, Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatı olarak da Defterdarlık ile Vergi Dairelerinin 22-28 Şubat tarihleri arasını her yıl Vergi Haftası olarak kutladığını belirtti.  Vali Özkan, “Vergi bilinci, verginin toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi, vergi mevzuatına kamu finansmanında kullanılacak kamu gelirlerinin toplanmasına yönelik süreçlerle ilgili farkındalık oluşturulması önemli. Vergi Haftası’nın Isparta’ya, tüm mükelleflere ve kamuda çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ISPARTA’DA VATANDAŞIN BU KONUDA BİLİNCİ İYİ SEVİYEDE
Ülkemizde tüm kamu harcamalarının sağlıklı şekilde yapılması için Maliye Bakanlığı’nın iyi bir performans gösterdiğini ifade eden Vali Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son zamanlarda özellikle bu konunun sadece kamu birimlerince değil mükellef boyutunda düşünmesi önem arz ediyor. Özellikle vatandaşın, üretim yapan, emek sarf eden , alın teriyle kazanç sağlayan insanların, bunu toplumla gönüllü olarak paylaşması açısından yönlendirmeler de önemli. Isparta’da vatandaşın bu konuda bilinci iyi seviyede. İnsanlarımız artık vatandaşlık kültürümüzün ifadesi olarak vergi sorumluluğundan manevi haz duyma olgusu ve atmosferi gelişmiş toplumların bir kriteri olarak  tevazu etmektedir. İnsanlarımızın ve mükelleflerimizin vergisini yatırdıktan sonra kazancından daha fazla haz duyuyor olması bizim açımızdan ayrı bir toplumsal zenginliktir. Bu bizim kültürümüz ve tarihimizde de var. Var olanı toplumla belli ölçülerde paylaşarak kamu yararının gözetilmesi, kamunun ortak işlernin yürütülmesi açısından hassasiyet kadim medeniyetimizin de bir ifadesi.
HİZMETLER İÇİN VERGİLER ÖNEMLİ
İlimizde nitelikli kamu hizmetleri yapılıyor. Sağlıktan, eğitime, ulaşım altyapısından kırsal altyapının iyileştirilmesine kadar çok geniş yelpazede de insanlarımızın yaşam kalitesini artıracak hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetlerle ilgili harcamalar yapılmaktadır. Bu hizmetlerle ilgili vatandaşımız memnuniyet duymaktadır. Nitekim belli kriterlerle yapılan ölçümlerde TÜİK verilerinde İlimiz yaşam memnuniyeti noktasında ön sıralarda yer almaktadır. Bu şu anlama geliyor; birincisi Isparta’da  yaşayan vatandaşlarımızın kadirşinaslığının teşekkür etme bilincinin bir ifadesi. Burada algılar da önemli. İkincisi ise hükümetimizin istikrarlı bir şekilde insanlarımızın yaşam kalitesini artırıcı araçları etkin bir şekilde kullanmasıdır. Bunun somut örneklerine baktığımızda Kalkınma Ajansı ilimiz merkezinde kurulmuş. Tarım Kırsal Kalkınma Kurumu, ilk 12 il arasında Isparta’da da kuruldu. Kırsal alanda sadece 1,5 yılda 170 milyonluk bir yatırım yapmış. Bunun yüzde 65’ine yakını hibe olarak verilmiş. TKDK’nın İlimize vermiş olduğu finansal meblağ bazı diğer alternatif illerde yatırımlarda sağlanan bölge avantajından gelen finansal akımdan daha fazladır. Harcamalar yaparken bunların bir finansmanı gerekiyor. Bu finansman en önemli aracı vergidir. Bu anlamda Isparta’daki vatandaşlarımıza ve mükelleflerimize teşekkür ediyorum.  Isparta’da vergi bilinci yerleşmiş. Tahakkuk edilirken meblağın ağırlıklı kısmı tahsil edilmiş. Bu yüzden mükelleflere teşekkür ediyorum. Defterdarlık ve Vergi Dairesi personelinin özverili çalışmaları var. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”
TAHAKKUK EDİLEN MEBLAĞIN AĞIRLIKLI KISMI TAHSİL EDİLMEKTEDİR
Öte yandan Isparta’nın vergi tahsilat oranını açıklayan Vali Vahdettin Özkan, “Vergi borçları yapılandırmalarından dolayı yılların rakamlarını net olarak vermek mümkün değil. Ancak tahakkuk edilen meblağın ağırlıklı kısmı tahsil edilmektedir. 2015 yılında yüzde 65 tahsilat oranımız var. Yapılandırma bunun içinde değil. Bunu da eklediğimizde yüzde 80’in üzerine çıkıyor” diye konuştu.
 

Anahtar Kelimeler: