Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Isparta’daki birlikte iş yapamamayı akademik tez olarak araştıracak

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’da ilk kez verilen İşbirliği-Güçbirliği desteğiyle kurulan işletmenin devam etmemesi ve kozmetik alanında başlatılan girişimin son bulması nedeniyle harekete geçti.

ISPARTA 31.05.2016 05:42:00 0
Isparta’daki birlikte iş yapamamayı akademik tez olarak araştıracak
KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’da ilk verilen İşbirliği-Güçbirliği Desteğinin ardından 5 ortaklı işletmenin devam edememesi ve bu alanda kozmetik sektöründe başlayan bir girişimin sonuçsuz kalması nedeniyle konuyu akademik tez olarak üniversitede araştırmaya karar verdi. Antalya, Burdur ve Isparta olarak araştırma yapacağını ifade eden Yıldırım, ilimizin bu araştırmadan en çok meyveyi yiyecek şehir olacağına inandığını söyledi. Yıldırım, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
İşbirliği-Güçbirliği desteğiyle kurulan işletmenin devam sağlayamadan kapandığına dikkat çeken KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Ben bunun sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak ne gibi sebepleri var, o alanda kendim bilimsel çalışma yapmak istiyorum. Isparta’da işbirliği güçbirliğini nasıl harekete geçirebiliriz? İşbirliği olmadığı zaman birçok sektörde tıkanmalar oluyor.  Güçlü firmalar karşısında küçük firmalar kısa zamanda kapanacak vaziyete gelebiliyorlar. İşbirliği güçbirliğine Isparta’da çok ihtiyaç var. İşbirliği konusunda tamam yapalım deniliyor ama bir adım atan yok. Veya adım atılıyor gerisi gelmiyor. Kozmetik sektöründe böyle bir girişim vardı ama tamamını getiremediler. 5 kişi buluşmuştu, ama birkaç kişi vazgeçti, sonra da dağıldılar” dedi.
TEDBİR ALMAYAN SEKTÖRLER ISPARTA’DA KAYBOLDU
Birlikte iş yapmanın bir kültür olduğunu ve tarihsel sebeplerinin bulunduğuna değinen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörlerde birbirini destekleyen üretimler veya pazarlama hizmetleri. Buna ileriki aşamasında kümelenme de deniliyor. Kümelenme Isparta’da halıcılık sektöründe olabilirdi. Kerestecilikte de olabilirdi. Fakat zamanında bu sektörlerde tedbir alınmadığından ilimizde kayboldular. Bir zamanlar burada ayakkabıcılıkta vardı ama Konya’ya kaptırıldı. Halıcılık Isparta’da iyi durumdaydı Gaziantep’e kaptırıldı. Bu sektörlerde yüzlerce işletme varken şuanda iki elin parmaklarını geçmeyen veya biraz daha fazla firma kaldı. Bunun tarihsel sebepleri vardır. Denizli’de dünyaya hitap eden tekstil sektörü var. bunun altyapısı Denizli’de binlerce yıldır var. Buldan, Babadağ ilçeleri ve Kızılcabölük Kasabası’nın gelenekleri çok eskiye dayanıyor. Örneğin metal malzemeler üretim konusunda bıçakçılık sektörü ciddi bir katkı yapmıştır. Denizli’nin Yatağan Kasabası’nda yüzlerce yıldır bıçak imalatı yapılıyor halen de devam ediyor.
ISPARTA’DA İŞLETMELERİMİZ BİRBİRİNE İHTİYACI TAM HİSSEDEMİYOR
Dokumacılık da dokumayı yaptıktan sonra son ürün haline gelebilmesi için başka üreticilerin devreye girmesi gerekiyor. İnsanlar birbirlerine muhtaç, bu ihtiyacı hissedebiliyorlar. Dolayısıyla daha iyisini yapabilmek için birbirine ihtiyacı olduğunu hisseden insanlar kısa zamanda bir araya gelerek çok güzel işler yapabiliyorlar. Demek ki Isparta’da işletmelerimiz birbirine ihtiyacı tam hissedemiyor.
KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN ANLAYIŞI ORTAYA ÇIKIYOR
Kozmetikte ham maddede çok büyük bağımlılık var. En büyük girdi olan bir takım malzemeler var. Bunların üretimi konusunda Isparta’da bir araya gelinebilse ve o konuda yatırım yapabilseler hem kendi ihtiyaçlarını karşılamış olacaklar hem de burada olan o üretimi başka yerlerde de satabilirler. Ayrıca marka da oluşturabilirler. Burada küçük olsun benim olsun anlayışı ortaya çıkıyor. Bunu aşamadık.
KENDİMDEN SONRA NESLE BU İŞİ NASIL MİRAS BIRAKABİLİRİM DÜŞÜNCESİ MAALESEF ZAYIFLADI
Geleceğe yönelik olarak planlamamızda, hedeflerimizde ve vizyonumuzda da eksiklik var. bunu sadece kozmetik sektörü için demiyorum. Diğer sektörler için de durum söz konusu. İşletmelerimizde işletme körlüğü var. İşimi bir adım öteye daha nasıl götürebilirim, kendimden sonra nesle bu işi nasıl miras bırakabilirim düşüncesi maalesef zayıfladı. Bu çalışılması gereken bir konu. Bu işin psikolojik altyapısı.”
ÇALIŞMAMIM MEYVELERİNİ ISPARTALI DAHA ÇOK YİYECEK İNŞALLAH
Öte yandan konuyu bilimsel tez olarak çalışacağını kaydeden Yıldırım, “Bilimsel tez olarak çalışacağız. Isparta orijininde Burdur ve Antalya bölgesini çalışacağız. Çıkış amacımız İşbirliği Güçbirliği Destek Programımızın etkinliğinin sağlanması. İşbirliği konusunda çok önceden beri destek veriyoruz. Ortak kullanım amaçlı atölye desteği, ortak kullanım amaçlı atölye desteği veriyoruz. Önceki yıllarda Antalya’da bu destekler verildi. O da işbirliği desteğiydi. Isparta’da böyle bir destek verdiğimizi hatırlamıyorum. Ayrıca işbirliği desteği Antalya ve Burdur’da verildi. Isparta’da bir tane verdik ama devamı gelmedi. Benim çalışmamım meyvelerini Ispartalı daha çok yiyecek inşallah. Faydalı olmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °