Tarih: 27.12.2018 08:10

Isparta Engelliler Meclisi kuruldu

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Engelliler Meclisine Doğru’ projesi kapsamında dün gerçekleştirilen toplantıda Isparta Yerel Engelliler Meclisi kuruldu. Isparta’da İl Engelliler Meclisinden 2 delege Türkiye Engelliler Meclisi'nde Isparta’yı temsil edecek.
 
 
Türkiye Engelliler Meclisine Doğru’ projesi kapsamında Isparta’nın da aralarında bulunduğu 52 ilde İl Yerel Engelli Meclisi kuruluyor. Bu doğrultuda, Isparta’ya gelen Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli ile Türkiye Spina Bifida Derneği Ankara Şubesi Başkanı ve Uzman Psikolog Selma Çalık, dün saat 14.00’te Isparta İl Engelliler Meclisi toplantısı düzenledi.  
ENGELLİLİK MESELESİ BİR BÜTÜN OLARAK
HAREKET EDİLMESİ GEREKEN BİR MESELE
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Spina Bifida Derneği Ankara Şubesi Başkanı ve Uzman Psikolog Selma Çalık, konuşmasında; “Engeliler Konfederasyonu’nun Türkiye genelinde yürüttüğü Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru isimli bir çalışmayı gerçekleştirmek için geldik. Bu proje Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. 52 ilde yerel engelli meclisler oluşturup buradan seçilecek temsilcilerle Türkiye Engelliler Meclisi’ni kuracağız. Birçok engelli örgütü var. Ülkemizde 2 binden fazla engelliler derneği olduğunu öğrendik. Bu dernekler küçüklü, büyüklü ve farklı engel gruplarına hizmet vermeye çalışıyor. Bunların dağınık yapısı, birlikte hareket etmelerini zorlaştırıyor. Engellilik meselesi bir bütün olarak hareket edilmesi gereken bir mesele. Biz de engelli derneklerinin güç birliği yapmasının engelli haklarının savunulmasını daha kolaylaştırıcı bir rol oynayacağını düşünerek böyle bir çalışma yapmak istedik. Bunlar sivil örgütler. Bunların bir çatı altında bir araya gelmesi değil ama meclisler birlikte hareket edebilecek bir örgütlenme modelidir.” dedi.
ENGELLİ GRUPLARININ MÜCADELESİ SAYESİNDE BİR TAKIM HAKLAR VERİLMEYE BAŞLANDI
Daha sonra toplantıda; Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı ve Proje Koordinatörü Turhan İçli de bir konuşma yaparak projenin ayrıntılarını açıkladı. İçli konuşmasında; “Türkiye’de engelliler ne zaman birlikte bütün engel grupları beraber hareket etmişler, güçlerini birleştirmişlerse ve meydanlara çıkmışlarsa, yani demokratik bir baskı grubu rolü oynamışlarsa, demokratik hak arama yollarını kullanmaya karar vermişlerse o zaman engelliler alanında gelişmeler meydana gelmiş, o zaman siyaset kurumu engellileri hesaba katmaya başlamış. Ne zaman dağınıklık, çok seslilik, parçalanmışlık olmuşsa o zaman engelli haklarında gerilemeler, duraklamalar olmuş. Bunun o kadar çok kanıt var ki. 1960’lı yıllarda bile öyle zembille gökten inmedi bu haklar, engelli gruplarının mücadelesi sayesinde bir takım haklar verilmeye başlandı” dedi.
ARTIK GÜÇ BİRLEŞTİRME ZAMANI GELDİ
Artık güçleri birleştirme zamanı gelmiştir. Herkes iğne ile kuyu kazıyor suya erişemiyor. Dolayısıyla şimdi iğne ile kuyu kazmak zamanı değil, güçlerimizi birleştirip kazmalarla küreklerle daha derin kuyular açıp, suya erişme zamanı. Onun için güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Bu dağınıklığa son verelim. Nasıl verebiliriz, nasıl bir örgüt modeli deneyebiliriz diye 2 yıl önce bir çalıştay yaptık İstanbul’da. 2 gün sürdü bu çalıştay. 80 dolayında engelli temsilcisi katıldı. Çeşitli örgütlerden 2 gün boyunca harıl harıl tartıştık ne yapabiliriz diye, yani bu kadar dağınıklığı tek bir amaca nasıl yönlendirebiliriz diye, biz meclisler fikrine ulaştık. Yani her ilde o ilde yaşayan, faaliyet gösteren engelli örgütleri bir araya gelsinler, o ilin meclisini oluştursunlar, bu meclisler temsilcilerini seçsinler, Türkiye engelliler meclisini oluştursunlar. Türkiye engelliler meclisi hükümet ile muhatap olurken, 10 milyon engelli adına ve bütün 2 bine yakın engelli STK’sı adına muhatap oldukları zaman arkalarında büyük bir güç bulunacak. O gücü hissettirecekler. O zaman hükümetlerin güç karşısında kayıtsız kalması mümkün değil. Bunun için meclisler sistemine yeni bir model olarak başvurmamız gerektiğini düşündük. Sonra peki nasıl kaynak oluşturacağız? Bu kadar ili nasıl gezeceğiz, bu paraları nereden bulacağız diye düşünürken Avrupa Birliği Delegasyonu Sivil Ağlar diye hibe çağrısı çıktı. O günlerde ve biz buna bu fikri meclisler fikrini projelendirerek sunduk, ilk 5’in arasına girdi proje ve kabul edildi. 3,5 yıllık bir proje olarak şu anda gerçekleştiriliyor.
33 İLDE KURULDU
Şuanda biz il il geziyoruz. Bundan bir buçuk ay önce sahaya çıkmaya başladık. Doğu, Güneydoğu, Güney Ege bölgelerinde şu an örgütlenmiş durumdayız. Doğudan Bingöl’den, Ağrı’dan, Van’dan, Erzurum, Erzincan, Tunceli oralardan başladık. Dönerekten geldik Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Osmaniye gibi bazı arkadaşlarımız, biz ikimiz Şükrü bey ile Edirne ve Tekirdağ’da bu işi yaparken, şu anda aynı amaç için bazı ekiplerimiz de Uşak, Kütahya, Afyon, Denizli bölgesindeler. Denizli ve Afyon meclisleri kuruldu. Biz Edirne’yi kurduk. Bugün de Isparta’dayız ve burada da Engelliler Meclisi kurulmuş olacak. Böylece33 ilde engelli meclisleri kurulmuş olacak. Bu meclislerde biz güçlerimizi, akıllarımızı, deneyimlerimizi, olanaklarımızı birleştireceğiz. Ortak bir demokratik gücü meydana getireceğiz. Önceliklerimizi, sorunlarımızı tartışacağız. Otizmden engellilerin sorunlarına, bedensel engellilerin sorunlarını, bütün engel gruplarının yol haritasını belirleyeceğiz. Bunları yasal önermelere dönüştüreceğiz. Sonra da hükümetlerle bunları paylaşacağız. Yasallaştırmak için bütün engellilerin ortak gücü olarak mücadele edeceğiz” dedi.  
Toplantıda yapılan konuşmaların ardından Isparta’daki Engelli Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla seçim yapıldı ve yapılan seçimler neticesinde Isparta İl Engelliler Meclisi oluşturuldu. Isparta’da İl Engelliler Meclisinden 2 delege Türkiye Engelliler Meclisi'nde Isparta’yı temsil edecek.
 
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —