Tarih: 09.08.2017 13:41
ISPARTA’NIN GÜLÜ-MERMERİ-KEREVİTİ!
Ekonomik büyüme doğal kaynakları aşırı tüketerek olmamalı. Ekonomik büyüme doğal kaynakların hammadde olarak başka ülkelere aşırı oranda satılması şeklinde de olmamalı… Ekonomik büyüye kendi doğal kaynaklarını; teknolojik gelişmelere uygun olarak ,işleyerek, değerlendirerek olmalı…
Daha önceleri de belirtmiştik, Isparta Gülü dünyaca değer gören bir üründü. Dünya da bir taneydi …Biz gülü hammadde olarak kamyon kamyon sattık. Ürünümüzü işleyecek endüstriyi-sanayiyi kuramadığımızdan/ kurmadığımızdan , işlenmiş gül ürünlerinden bir el arabası kadar geri dönüş bile elde edemedik ve işlenmiş gül ürünlerini, çok paralar karşılığında on yıllarca satın aldık.. Isparta Gül’ünün tarımı dünya yayıldı, Isparta da gül bahçeleri giderek azaldı ve Isparta da gül işleme teknoloji geliştirildi.. Çok ama çok geç olmasına rağmen iyi desek de “atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti”…
Son yıllarda Mermer –Taş ocakları hikayesi- yöntemi de aynı… “Isparta ve çevresinin mermeri- taşı çok kıymetli yutturmacası- pof pofuyla” havzada dağ taş “peynir gibi kesilerek” satılmakta… Yok olan doğanın -börtü böceğin- ileride bu ekolojik tahribatlar sonucu oluşan olumsuzlukları( şu an bile bir çok bölgede üzücü sonuçları görülmekte) ve çıkaracağı sonuçlar gün gibi aşikarken… “Isparta’nın Mermeri” çok kıymetli “havasıyla” dünya pazarı yöremiz de… İyi güzelde; Gül deki hatalardan ders alınmadı mı? Demek ki hayır…Niye; dünyanın beğendiği Isparta’nın Mermerini biz işlemiyoruz, değerlendirmiyoruz ve işlenmiş olarak satmıyoruz… Oda gül gibi tırlarla hammadde olarak verilmekte(veya onların ülkemizde geçici olarak kurdukları fabrikalarda işlenmekte) bize bir birkaç yüz kutu işlenmişi büyük fiyatlarla geri satılmakta. Evlerimizi köşklerimizi-İTALYAN- ÇİN vd. diye süslenmekte, çok sevilen değerli denilen Isparta’nın mermerleriyle… Ya Isparta’nın kereviti- böceğine ne oldu…. Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici
Devam edecek
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —