Tarih: 01.06.2016 05:38
Isparta’nın kurumumuzdan hak ettiği yatırımı alamadığının farkındayım
Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın(ITSO) daveti üzerine pazartesi akşamı Isparta’ya gelerek, ITSO Meclis toplantısında kurumun ilimizle ilgili proje çalışmaları hakkında bilgi verdi. Isparta-Antalya, Isparta-Konya ve Isparta-Burdur yollarının projeleri hakkında bilgi veren Altıok, özellikle yıllardır Isparta’nın beklediği Dereboğazı yoluna ayrı bir parantez açtı. Meclis üyelerinin de de yoğun olarak Dereboğazı yolu soruları geldi. Altıok, Dereboğazı yolunun kalan 78 km’lik kesimi için proje çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Altıok, konuşması sırasında itiraf gibi cümleler kullanarak Isparta’nın şuanda kurumdan hak ettiği yatırımı alamadığını bunun da projeyle alakalı olduğunu söyledi. Altıok, projelerin hayata geçirilmesinin ise tamamen siyasilerle alakalı olduğuna da değindi.
BAŞDEĞİRMEN: KENDİSİNDEN RİCA ETTİK BİZİ KIRMADI
Toplantının açış konuşmasını yapan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Sayın bölge müdürümüze defalarca Isparta’nın sorunlarından bahsederek, kendisinden yardım taleplerinde bulunduk. Isparta’daki bölge şefimiz Adem bey dahil bizlere her seferinde yardımcı oldular. En son gittiğimizde konuşmalarını dinleyince bunları mutlaka Isparta kamuoyunun duyması inancımızla kendisinden böyle bir şey rica ettik, kendisi de bizi kırmadı.
14 GÜNDE YAPILDI
Antalya’dan gelirken ilk tünel Kargı Tünelinin yukarıdaki kapmaları düşecek şekle gelmiş, çatlamış. Herhangi bir rüzgâr ya da depremde bir aracın üzerine düşse büyük hadise çıkabilirdi. Sayın müdürümü aradım. Yazıyla kuruma bildirdik. Tam 14 gün sonra oradaki kaplamanın tamamı sıvanmış ve yapılmış şekilde bize fotoğrafla bildirdiler. Çevre yolu girişlerinde kendileri bize yardımcı oldular. Kendilerini duyarlı oldukları için teşekkür ediyorum. Bu ekip Isparta için bir şanstır” şeklinde konuştu.
ALTIOK: 78 KM İÇİN PROJE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok da Isparta’daki proje çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özellikle Dereboğazı yolu üzerinde duran Altok, yolda geriye kalan 78 km’lik kısımda proje çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Altıok, “Buranın mevcut yolu 88 km. Ama güzergah değişiklikleriyle yolumuz 10 km kadar kısalmış olacak. Projesi devam eden 88 km’lik bir güzergah var. Bunun dışında 1,5 km yapımı devam eden Antalya tarafında, 10,5 km’de Isparta tarafından olmak üzere Sav ayrımından sonra Antalya Serik kavşağı yaklaşık 100 km civarında olacak” dedi.
9 YENİ TÜNEL, 10 KM KISALIK, İŞTE PROJENİN DETAYLARI
Öte yandan Dereboğazı yolunun proje detaylarını paylaşan Altıok, şunları söyledi: “Antalya’dan geldiğimizde mevcut güzergahlarını düzeltiyoruz. 25’inci kilometre bu yıl içinde ihalesini yapacağımız güzergâh. Bundan sonrasının projesinin bitmesini bekleyeceğiz. Çünkü bu kısımlarda yüksek yarma dolgularımız, güzergâhtan ayrıldığımız kesimler ve tünellerimiz var. Örneğin Kargı Tüneli. Bu tünel 590 metre uzunluğunda. O Antalya’dan Isparta’ya gidiş istikametinde kalacak. Dönüşünüzü biz biraz üstünde ayırarak 1880 metrelik tünel olarak projelendireceğiz. Karacaören Barajına geldiğimiz noktada baraj üstünden , baraj kapağından geçiyoruz. Biz burayı peşpeşe tünellerle geçiyoruz. Baraj 1 tüneli dediğimiz kısım var. baraj Köprüsü dediğimiz kısım, burada barajın olduğu yeri büyük bir köprüyle geçeceğiz. Sonra tekrar Baraj 2 tüneli. Daha sonra mevcut yola oturup, bir tünelle daha burnu geçeceğiz. Oradan mevcut yola oturup bir tünelle daha Elsazı’na doğru yaklaşmış olacağız. En sıkıntılı olan baraj kısmını 4 tünel ve bir tane de kanyondaki viyadükle bu kısmı düzelteceğiz. Daha sonra mevcut güzergaha oturarak devam ediyoruz. Oradan sonra Karacaören Köprüsü var. Mevcut yolumuz burada devam ediyor. Orada Bucak ayrımı var. Biz o yolu terk ediyoruz. Çünkü burada yüksek eğimlerle tırmandığımız inandığımız kesimler, yüksek virajlarımız var. bunun yerine Karacaören vadisine yaklaşarak buradaki köy yolu güzergahlarını kullanıp, 800 metrelik bir tünel yaparak tekrar 56’ıncı kilometreye geçişi sağlıyoruz. Bu yol bölünmüş olacağı için yerleşim yerlerine ve geri dönüş imkanı sağlayan kavşaklarımız olacak. 56’ıncı kilometreden sonra bir bölüm mevcut yolunda ilerliyoruz. Daha sonra Kızılgür tüneli var. Suçatı ayrımından biraz daha geriden başlıyor ve oradaki bir bölümü tünelle geçiyoruz. Sonra devam ediyoruz. Ağlasun Kavşağı’na bu şekilde geliyoruz. Bizim en önemli tünelimiz olan Kazak tünellerimiz var. kazak tünellerini tamamen baypas ederek, 2 tüp toplam 4 bin metre uzunluğunda Gökbeli tüneliyle tekrar yola bağlanıyoruz. Daha sonra Ağlasun ayrımına gelip, projemiz burada tamamlanmış oluyoruz. Burada toplam 11 bin metre uzunluğunda tüneller olacak. Toplamda 9 tünel projede yer alıyoruz.”
BAŞDEĞİRMEN: KAZAK İSMİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Bu bölümde söz alan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kazak isminin yaşatılmasını istedi. Başdeğirmen, “Kazak ismini yaşatmak için diğer tünellere böyle bir isim koyma imkanımız var. Orada bir tarih var. Kazak bizim için önemli. Çünkü oranın temelini atan isim. Bu değerlendirilirse çok iyi olur” dedi.
ALTIOK: KAZAK İSMİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Başdeğirmen’in bu talebini dikkate alan Altıok, “Gökbeli oradaki tepenin ismi. Proje aşamasında bu isimler verilebiliyor ama arzu edildiğinde yerel isimleri tercih ediyoruz. Biz notumuzu alalım. Oradaki tünele Kazak diyelim” şeklinde konuştu.
YAKLAŞIK 500 MİLYON MALİYETİ VAR
Dereboğazı yolunun proje çalışmalarının bitiş süresinin 2017 yılını bulacağını kaydeden Bölge Müdürü Şenol Altıok, “Biz bunu elimizden geldiğince hızlandırıp 2017 bütçesi içerisinde ihale yapmayı planlıyoruz. 2017 Mart ayı gibi planlıyoruz. 2017 yılı inşaat mevsiminde burada bir başka aksilik olmazsa bu proje üzerinde yapım çalışmalarına başlıyoruz. İnşaat süresini tahmin etmek kolay değil. bu biraz ekonomiye bağlı. 11 km çift tüp tünel, viyadükler, yapacağımız kazılar, dolgular, sanat yapılarını düşündüğümüzde 80 km’lik yolumuzun maliyeti yuvarlak hesapla 500 Milyon’dan az olmaz. 2016 yılında karayolları Isparta için yatırım olarak 85 milyon planladı. Bizim bu bütçeyi 2’ye katlamamız lazım ki bu projeyi 5 yılda bitirelim. Ama ülkemiz hızla gelişiyor. İstanbul’daki köprüleri 2-3 yılda tamamlama sürelerine erişiyoruz. Ben de ümit ediyorum 5 yılları bulmadan tamamlanabilir. Isparta’nın buna ihtiyacı var. Isparta bunu şevk ve arzuyla istiyor. Bu isteğin cevapsız kalacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla buraya pozitif bir yaklaşım ve ayrımcılık olacaktır. Teknik olarak 3 yıldan aşağı bitmez. Ekonomik kısmı da biraz daha yaşayacağımız kesimle alakalı.”
GELİRKEN BURDUR YOLUNU KULLANDIM
Diğer taraftan meclis üyelerinden gelen ‘Isparta’ya Dereboğazı yolundan mı geldiniz sorusuna’ Altıok, “Gelirken Burdur yolunu kullandım” diye cevap verdi.
İTİRAF GİBİ CÜMLELER
Son bölümde Bölge Müdürü Altok, Isparta’yla ilgili itiraf gibi cümleler kullandı. Altıok, “Ben farkındayım. Isparta şuanda kurumumuzdan hak ettiği yatırımı alamıyor. En önemlisi proje yok. Biz geçmişi bırakıp, önümüze bakıyoruz. Biz bunları yapacağız diye taahhütte de bulunmuyoruz. Yapımını siyasiler takip edecek, onlar karar verecekler” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —