Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, katıldığı Birebir Programında önemli açıklamalarda bulundu. Yılardır gündeme getirdikleri AVM Yasası’ndan bir sonuç alamadıklarını belirten Bapbacı, büyük alışveriş merkezlerinin şubelerinin bakkal esnafını olumsuz etkilediğini ancak bakkal esnafının ahilik kültürü içerisinde yine de ‘Allah’a şükür’ demesini bildiğini söyledi.
840 ÜYE ESNAFIMIZ VAR
Isparta’da odaya bağlı şuanda 840 üye bulunduğunu belirten Bapbacı, “2015 yılında odamıza 120 üyemiz kaydolmuş, çıkan üyemiz ise 51. Burada 69 üye fazla giriş yapmış. 840 esnaf arkadaşlarımızdan 581 tanesi bakkal ve market, 18’i çiçekçi, 16’sı baharatçı, 57 tanesi kantinci, 25 tanesi kırtasiyeci, 132’i şarküteri, 10 tane de kuruyemişçi esnafımız var” şeklinde konuştu.
ESNAFIMIZ ‘ALLAH’A ŞÜKÜR’ DEMESİNİ BİLİR’
Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlığı yanı sıra 22 yıldır da Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Mehmet Ali Bapbacı, alışveriş merkezlerinin mahallelerde açtığı şubelerin tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu dile getirdi. AVM Yasasını zaman zaman gündeme getirdiklerini anlatan Bapbacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de AVM’lerin bu kadar şubeleri yokken dahi Sayın TESK Başkanı Bendevi Palandöken’le beraber bundan önceki hükümetlerimize hem dosya sunduk hem de sözlü olarak bildirdik. 400 metrekare olan alışveriş merkezleri belediye hudutları dışına çıksın diyoruz. O yasa o gündür bugündür halen mecliste beklemekte. Hükümet yetkilileri buna bir çözüm bulamadı. Bu sorunu dile getirdiğimizde ‘siz de bu kadar büyük yer açabilirsiniz’ diye sözlerle karşılaştık. Bu sadece Isparta’nın değil Türkiye’nin sorunu. Sadece bakkallar ve bayiler esnafının sorunu değil tüm esnafın sorunu. Buralarda sadece gıda maddesi satılmıyor. Beyaz eşyasından manav ürünlerine kadar her türlü madde satılıyor. Mustaribiz. Ama şükür Allah’a bakkal esnafı olarak ahilik kültürü içerisinde yetiştik. Allah bereket versin demesine alışmış bir esnaf topluluğuyuz. Kazanmasak da en azından bulunduğumuz yerlerde sabah 6’dan gece 2’ye kadar görev yapmaktayız. Alışveriş merkezlerinin şubeleri belli bir saatte kapanıyor. O saatten sonra bakkal esnafı hizmet vermekte. Burada küçük esnaf, bakkal esnafımız bu memleketin temel direği olarak gözükmekte.
BÜYÜK AVM’LERİN GEZİ AÇISINDAN ÇEKİCİLİĞİ VAR
Büyük alışveriş merkezlerinin gezi açısından çekiciliği var. Vatandaşlar buralara vakit geçirmek için gidiyor. Bakıyorsunuz kahvelerde kimse yok. Akrabaya gitme olayı yüzde 80 bitti. Ya evde dizi seyrediliyor ya da vakit geçirmek için AVM’ye gidiliyor. Gidilince de alışveriş yapılıyor. Tabi teknoloji gelişti ve zaman şartlarında her şey değişiyor. Bizim esnafımız gerçekten alışveriş merkezlerinin şubeleriyle eşdeğer fiyatlar belirlemektedir. Temizliğe dikkat etmektedir, müşteriye gereken ilgi ve alakayı göstermektedir. Orası bin m2’dir bizim esnafımızın dükkanı 25-75 m2’dir. Ama bir ailenin o dükkânda mutfak için her şeyi bulabileceği bir yerdir.
BAKKAL ESNAFINDA DA KREDİ KARTI GEÇERLİ
Her esnaf gibi bizim esnafımız da çalışan ve dürüsttür. Ev sahibi bir yere giderken çocuğum okuldan gelince alsın diye anahtarı bakkala bırakıyor. Bir sıkıntısı olsa yine bakkala geliyor. Bakkallarımız hem deftere yazarak veresiye veriyor hem de kredi kartıyla satış yapıyor. Esnafımızın yüzde 70-80’inde de kredi kartı cihazları bulunmaktadır. “
BAYAT VE TARİHİ GEÇEN ÜRÜN YOK
Öte yandan bakkal ve marketlerde ürünlerin bayatlaması ve tarihinin geçmesi gibi durumların olmadığına işaret eden Bapbacı, “İlgili kurumlar sürekli denetim yapıyorlar. Her ürünün zaten pazarlaması var. bir gıda maddesinin kullanımı ortalama 5-6 ay. Zaten gıda maddelerinin servisleri her hafta mutlaka gelir. O yüzden bayat mal ya da tarihi geçmiş ürün bulunması mümkün değil. Bulunsa dahi gelen pazarlamacı arkadaşlar bunu mutlaka değiştiriyorlar. Ben 1974’den beri bakkallık yapıyorum. Rafa koyduğumuz zaman kendimiz memnun oluyorsak bunu müşteriye satıyoruz. Diğer esnafımız da aynı şekilde davranıyor” şeklinde konuştu.
FİYATLAR BÜYÜK AVM’LERLE AYNI
Diğer taraftan da bakkalarda fiyatların yüksek olduğu algısının yanlışlığına dikkat çeken Mehmet Ali Bapbacı, “Fiyatlar konusunda farklı davranan esnafımız vardır, doğrudur. Ama 1-2 tane böyle varsa bunu tüm esnafa mal etmenin durumu yok. Bir suyun ne kadar olduğu bellidir. 1 liralık suyu 2 liraya satarsanız zaten vatandaş almaz, çünkü fiyatını biliyor. Bakkalda kar marjı ortalama yüzde 10’a geliyor. Bugün 4 liraya pirinç satıyorlar. Bu markette de 4 lira. Halkımız bakkal pahalı satıyor gibi bir düşünce içerisinde olmasın” diye konuştu.