Üzüm bağları ve pekmezleriyle ünlü Isparta’nın Senirkent ilçesinde her yıl Eylül ayının ilk haftasında üzüm bağları bozularak, toplanan üzümlerden pekmez yapılıyor.
Senirkent’te bağ bozumu ve pekmez dönemi Ağustos ayının sonu, Eylül ayının ilk haftasından itibaren başlıyor. Özenle toplanan üzümler, sofralık, pekmezlik ve şaraplık olmak üzere üç ayrı kategoride değerlendiriliyor. Pekmezlik olarak toplanan üzümler, çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanan ocaklarda bakır kazanlara konularak kaynatılıyor. Bazı üzüm üreticileri elde ettikleri bu pekmezleri sadece kendileri kışın tüketmek için yaparken bazıları ise kilosu 30 liradan satışa sunuyor.
PEKMEZ NASIL YAPILIR?
Senirkent’te Turgutlar Mahallesi'nde oturan Üzüm Üreticisi Muharrem Bardak, bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini anlatan Bardak, pekmez yapımını şöyle anlattı: “Önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla işe başlanıyor. Toplanan üzümler daha sonra özel yapılan çuvallara konularak üzüm ezme havuzlarında çuvallardaki üzümleri ayakla eziyor şıra haline getiriyoruz. Biz bu işleme ‘Şırana’ da diyoruz.
“TOPRAK, PEKMEZİN
OLMAZSA OLMAZIDIR”
Daha sonra üzümlerden elde edilen şırayı kazanlara koyarak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek odun ateşiyle kaynatıyoruz. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası soğuduktan sonra süzülerek tekrar ateşe koyuyoruz. Normal ateşte uzun bir kaynama sonrası pekmez haline gelip servis yapılarak tüketilebiliyor” dedi.
SOFRALIK, PEKMEZLİK VE ŞARAPLIK
OLMAK ÜZERE ÜÇ ÇEŞİT KULLANILIYOR
Üzüm Üreticisi Muharrem Bardak, Isparta’nın en çok üzüm üreten ilçesi olarak Senirkent’te üretilen üzümlerin tüketime yönelik olarak sofralık, kışın tüketim için pekmezlik ve sanayilik olarak da şaraplık şeklinde olmak üzere üç ayrı kategoride kullanıldığını sözlerine ekledi.