Isparta tarımı iyi yolda

Isparta tarımı iyi yolda

Isparta tarımı iyi yolda

2012 yılında 30 işletme 4 bin 35 dekar arazi ile başlayan İyi Tarım Uygulamaları, Isparta çiftçileri arasında her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden, izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan bir üretim modeli olan İyi Tarıma başvuru yapan çiftçi sayısı bin 150’ye kadar yükseldi. Geçen yıl Isparta’da 32 bin 330 dekar alanda İyi Tarım Uygulaması yapılmıştı.
 
Güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı nesil için Isparta’da giderek artan İyi Tarım yapan çiftçi sayısı bin 150’ye yükseldi. İyi Tarım Uygulamaları ile çevreye duyarlı insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen doğal kaynakları korumayı hedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan bir üretim hedefleniyor. Bunun sonucunda da sosyal olarak yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim ortaya çıkıyor. İyi Tarım Uygulamaları çiftçilerin hem daha sağlıklı hem de daha verimli ve karlı üretim yapmasını sağlıyor. Tarımsal üretim kapsamında ki tüm ürünler İyi Tarım modeli ile üretilebiliyor. 2017 yılında bireysel ve grup sertifikalı olarak İl genelinde yaklaşık 1150 üretici elma, kiraz, gül, üzüm, lavanta, armut, kayısı, şeftali, barbunya üretimi yaptı. Isparta’da İyi Tarım Uygulaması kapsamında ki arazi miktarı ise 32 bin 330 dekara ulaştı.
 
İYİ TARIM ORGANİK TARIM DEĞİLDİR
İyi tarımda tarımsal ilaç, gübre kullanılıyor. Fakat bunlar tamamı ruhsatlı, zamanında ve dozunda kullanılan gübre ve ilaçlar oluyor. Isparta genelinde organik tarım yapmak oldukça güç. Fakat iyi tarım organik tarımın bir alternatifi olarak görülebilir.
Isparta’da iki yıl önce 200 üretici varken bu rakam bin 200’lere yaklaştı. İyi tarımın yaygınlaşması için üreticiler sürekli bilgilendiriliyor. İyi tarıma destekleme yapılıyor. Gül ve lavantada dekar başına 100 TL’ye kadar çıkıyor bu destek. Meyve sebzede ise dekar başına 50 TL destek veriliyor.  
ZİNCİR MARKETLER İYİ TARIM ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİYOR
Zincir marketlerin büyük çoğunluğunda artık özellikle iyi tarım yöntemi ile üretilmiş gıda maddeleri satılıyor. Bu nedenle birçok zincir markette artık Isparta’da iyi tarım kapsamında üretilen elmaları görmek mümkün. İyi tarım kapsamında üretilmiş bir üründe kalıntı çıkarsa üreticinin sertifikası iptal ediliyor. Normal bir üretici bu yıl elma üretmek için 30’a yakın ilaç attıysa, iyi tarım kapsamında üretim yapan bir üreticinin attığı ilaç sayısı 10-15 civarında. İyi tarım insan sağlığının yanında çevre ve hayvan sağlığını da koruyor. Bugün Eğirdir gölü çevresinde iyi tarım uygulanması isteniyor. Bu bir süreç olsa da Isparta’da üreticilerin 5 yıla kadar büyük bölümünün iyi tarıma geçeceği düşünülüyor.
ÇEVRE VE İNSANA DUYARLI ÜRETİM
İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen doğal kaynaklan korumayı hedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan bir üretim modeli. Bunun sonucunda da sosyal olarak yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim amaçlanıyor.
Isparta’da İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi giderek yaygınlaşıyor. 2017 yılında Senirkent ve Büyükkabaca’da 22 elma üreticisi proje kapsamına alınmış. Bu noktada üreticilerin bilinçlenmesi amacıyla gerekli eğitim ve yayım çalışması yapılmış.
İYİ TARIM GİDEREK ARTIYOR
Son 5 yılda Isparta’da İyi Tarım uygulamaları önemli artış göstermiş olup bu konu ile alakalı üreticilerin ilgisi de her geçen gün artmakta. Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Bu konuda il ve İlçe Müdürlüklerimizde gerekli yayım ve denetim çalışmaları yerinde ve zamanında düzenli bir şekilde yapılmaktadır. 2017 yılında bireysel ve grup sertifikalı olarak İl genelimizde yaklaşık 1150 üretici elma, kiraz, gül, üzüm, lavanta, armut, kayısı, şeftali, barbunya üretimi yapmaktadır. Yaklaşık 1150 kişilik İyi Tarım Uygulamaları üreticisinin ilgili genelge gereği %10’luk kısmına ulaşılarak bunların saha denetimleri ile dokümantasyon kontrolleri yapılmıştır” denildi.
OKULLARDA İYİ TARIM EĞİTİMİ
İyi tarım kapsamında sadece üreticilerin değil tüketicilerinde bilinçlendirildiği belirtilerek “İlimiz genelinde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Tüketici bilincini arttırmak amacı ile İlköğretim okullarında İyi Tarım Uygulamaları eğitimi düzenlenmiş olup Aliköy İlköğretim okulu, Doğa Koleji, Gelendost Avşar İlköğretim Okulu ve Fevzipaşa İlköğretim okullarında yaklaşık 500 öğrenciye bu kapsamda eğitim verilmiştir, öğrencilere İyi Tarımın ne olduğu, amacı, üretimin nasıl yapıldığı, çevre ve beslenmeyle olan ilişkisi anlatılmıştır” denildi.
HER ÇİFTÇİ BAŞVURABİLİR
İyi tarım uygulamak ve destek almak için her çiftçinin bireysel veya grup sertifikasyonuna başvuru yapabileceği bildirilerek “Bitkisel Üretime Destekleme ödemesi Yapılmasına dair tebliğe göre üreticiler 2017 yılı İyi Tarım Uygulamaları Desteği Tebliğ yayım tarihinden (17.09.2017) başlayarak 30.03.2018 tarihine kadar destekleme başvurulan yapılabilecektir. Sertifika 01.01.2017 - 31.12.2017 tarihleri arasında düzenlenmelidir. Sertifikaların geçerlilik süresi 1 yıldır” denildi.
 
 

Anahtar Kelimeler: