Isparta tarımındaki tehlike zirai ilaçlar!
Isparta Valisi Vahdettin Özkan, toprağın korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinerek, kurumlardaki verilere göre ilimizdeki zirai ilaçların toprak açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Vali Özkan, bu durumun hazırlanacak eylem planıyla kontrol altına alınması gerektiğine vurgu yaptı.
SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİM ATMOSFERİ GİDEREK BOZULMAKTADIR
Tarım Ekonomisi Kongresi’nde konuşan Isparta Valisi Vahdettin Özkan, tarımın, kalkınmada genel olarak lokomotif görevi gördüğünü belirterek, “Bugün Türkiye ve dünya nüfusu sürekli artmaktadır. Gıda ihtiyacı giderek artmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişim atmosferi giderek bozulmaktadır. Tüm bu mekanizmaların kurulması için yapılan bu iyi işleri daha da iyileştirmek için en büyük iş de araştırma ve bilimsel alana düşmektedir. Tarımı küresel sistem içerisinde ele almak lazım. Sadece kendi ilimizde, kendi köyümüzde, kendi işletmemizde, hatta kendi memleketimizde değil küresel düzeyde, küresel aktörlerle beraber bu işin icra edilmesi önemlidir” diye konuştu.
Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Isparta’nın tarımdaki yol haritasıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. SDÜ’deki Tarım Ekonomisi Kongresi’nde konuşan Vali Özkan, tarımdaki kayıt dışılığın bu alandaki ekonomiyi aşağıya çektiğine işaret ederek, verilere göre zirai ilaçların Isparta’nın tarımında tehlike oluşturduğuna değindi.
EN BÜYÜK İŞ DE ARAŞTIRMA VE BİLİMSEL ALANA DÜŞMEKTEDİR
Vali Özkan, “Tarım, kalkınmanın genel olarak lokomotifi hem geleneksel olarak girdisi hem de günümüz açısından da kalkınmanın ekonomik, sosyal boyutunun yanında özellikle kültürel boyutun inşasında en önemli unsur olduğunu görüyoruz. Son dönemlerde hükümetimizin kararlı politikalarıdır, sağlam desteklemeleridir, araştırma yayın faaliyetleridir, kurumsal kapasiteyi her alanda geliştirmesidir, rekabet gücünün arttırılmasıdır, katılımcı ve etkileşim anlayışının giderek yaygınlaştırılmasıdır, tarımın, tarım faaliyetlerinin iyileştirilmesi yönünde çok önemli adımlar olduğunu hep birlikte müşade ediyoruz. Bugün Türkiye ve dünya nüfusu sürekli artmaktadır. Gıda ihtiyacı giderek artmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişim atmosferi giderek bozulmaktadır. Tüm bu mekanizmaların kurulması için yapılan bu iyi işleri daha da iyileştirmek için en büyük iş de araştırma ve bilimsel alana düşmektedir” dedi.
KAYIT DIŞILIK BÜYÜK BİR SORUN
Tarımı küresel sistem içerisinde ele almak gerektiğine işaret eden Vali Vahdettin Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece kendi ilimizde, kendi köyümüzde, kendi işletmemizde, hatta kendi memleketimizde değil küresel düzeyde, küresel aktörlerle beraber bu işin icra edilmesi önemlidir. Kayıt dışılığın yapısal sorunlardan birisi olduğunu hep müşade ediyoruz. Kayıt dışılık hem aile işletmeleri, büyük firmalar, memleket açısından hem de gıdaya veya üretilen nihai ürünlere güven duyma açısından çok önemli. Aynı zamanda bu kayıt dışılık ticareti aşağı çeken ve olumsuz etkileyen bir husus. Ürettiğimiz mala yönelik talebi maksimize eden çok önemli bir girdi olarak karşımıza çıktığından global tarımsal alanla entegrasyonu açısından, dış ticaretin, ihracatın maksimizasyonu açısından çok önemli bir girdi olduğu malumdur. Bunu iyileştirme yönünde bilimsel faaliyetler biz uygulayıcılara ışık tutacaktır.
TARIMDAKİ TEHLİKE ZİRAİ İLAÇLAR
Toprağın korunması hepimiz açısından özellikle de gelecek nesiller açısından çok önemli. Zirai ilaçların arkadaşlarımın bana verdiği verilere göre ilimiz açısından en büyük tehlike olduğunu görüyorum. Bu risk, altına hepimiz açısından büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu risk hazırlanacak eylem planıyla kontrol altına alınmalı.”