Isparta ve Burdur'u ilgilendiren 2 hat üzerinde yoğun çalışma yapılmalı

Isparta ve Burdur

Deprem Profesörü Şakir Şahin, SDÜ Deprem Araştırma Merkezi'nin AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin de desteğini alarak Isparta ve Burdur'u yakından ilgilendiren 2 fay hattı üzerine yoğunlaşması gerektiğinin altını çizdi.

SDÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta'daki Deprem Araştırma Merkezi'nin Kandilli Rasathanesi kadar güçlü ve etkin olamayacağını, bölgesel etkinlik ortaya koyabileceğini söyledi.
BÖLGESEL BİR REFERANS
MERKEZİ OLABİLİRİZ
SDÜ Deprem Araştırma Merkezi'nin 300, SDÜ'nün ise 5 istasyonu olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Gücünüz, tanınırlığınız ve öneminiz ne kadar etkin olduğunuza bağlı. SDÜ Deprem Araştırma Merkezi daha çok bölgesel anlamda sonuçlar ortaya koyabilir. Kandilli Rasathanesi Türkiye genelinde 300 civarında istasyonu var. Isparta’nın 5 istasyonu var. Burada önemli olan şu. O koordinasyonu nasıl sağlayacağız? Geçenlerde Burdur’daydım. Burdur fayı üzerinde gerilme alanlarını belirleme konusunda toplantı yaptık. Buradaki esas meselemiz şu; Isparta ve Burdur’u ilgilendiren iki hattın yoğun bir şekilde çalışması gerektiği görülüyor. Bununla ilgili biz ne yapabiliriz? Bununla ilgili çalışmalar yaptığımızda zaten Kandilli’nin desteklerini alıyoruz. Türkiye’de kabuk tomografisine çalışıyoruz. Nerelerde faylı alanlar var bunları belirleyebiliyoruz artık. Bazı hususları öngörebilmek için belirliyoruz. Isparta ve çevresinde bunu yaparken Burdur fayını da izlemeliyiz.. Bunu AFAD’la birlikte sürdürmemiz gerekiyor. Türkiye’de 500’ün üstünde istasyon var. Daha kurumsal hafıza oluşturulursa kendi bölgemizde de bu çalışmaları rahatlıkla yürütebiliriz."
BURDUR YAPTI. NEDEN
ISPARTA YAPMASIN?
Isparta için deprem master planının bir türlü gerçekleştirilememesinden yakınan Şahin, şöyle devam etti:
"Türkiye’de temel sorun kurumsal. Kurumların bir araya gelememesinden kaynaklanıyor. Bunun bir maliyeti var. Kurumlar bunu üstlenmek istemiyor. Bunu üniversiteler yapamaz. Bunu yerel yönetimlerin yapması gerekiyor. Burdur deprem mastır planını yaptı. Yapı stokunun genel karakterinin ne kadar olacağını bilecek. Zeminin hangi özelliklere sahip olduğunu bilecek. Mesela 6,7 büyüklüğündeki bir depremde nasıl etkileneceğini bilecek. Özellikle güçlü yer hareketi deprem istasyonu kurmamız gerekiyor. Bunu alabileceğimiz, bunu gerçekleştirebileceğiz. Bunu Burdur yapıyorsa Isparta’da yapabilir.  Türkiye’nin kentsel dönüşüm konusunu 20 yıl gündeminde tutması gerekir. Daha fazla da olabilir. Ama bunu artık bizlerin yapmaması için bir nedeni yok."
 
 

Anahtar Kelimeler: