Tarih: 20.03.2019 06:20
Isparta ve Keçiborlu'yu tüm dünya ile entegre edecek hamle
Keçiborlu Belediyesi'nin katkıları ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nce 'Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık’ Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya katılan TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, Keçiborlu’nun konumu itibariyle Isparta’nın dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, “İlçemizi lojistik merkezi haline getirebilirsek, Keçiborlu’yu tüm dünya ile entegre etmiş oluruz” dedi.
Isparta’da üretilen ürünlerin miktarı her geçen yıl artış gösteriyor. Bu ürünlerin büyük bölümünü de yaş sebze ve meyve oluşturuyor. İlimizde üretilen elma, üzüm, kiraz, kayısı, vişne gibi yaş sebze ve meyvenin yanı sıra endüstriyel amaçlarla kullanılan gül ve lavanta da yetiştiriliyor. Bu tarım ürünlerinin ve bunlardan elde edilen ürün gruplarının iç pazardan daha çok dış pazara yönelik üretilerek satışlarının da yurtdışına yapıldığı biliniyor. Bu kapsamda lojistik merkez olma adına Keçiborlu ilçesi konumu itibariyle önem arz ediyor. Keçiborlu Belediyesi'nin katkıları ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nce ilçenin ve bölgenin bu anlamda sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek amacıyla 'Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık’ Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya TBMM Başkan Vekili, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, AK Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile çok sayıda akademisten ve bürokrat katıldı. Çalıştay lojistik merkezlerin gerekliliği ve kurulum süreçleri ve çoklu taşıma modları ile yük taşımacılığı olmak üzere iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.
ÇARIKÇI: SİVİL HAVACILIĞIN FAKÜLTE OLMASI İÇİN BAŞVURACAĞIZ
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Keçiborlu ilçesinin sahip olduğu imkanlarla lojistik merkezi olabileceğini ifade ederek, bu konunun yaklaşık 4 yıl önce gündeme geldiğini söyledi. Prof. Çarıkçı, “O zamanlar burası için Keçiborlu lojistik merkezi olabilir demiştik. Burada üniversiteye düşen 2 şey var; çalıştaylar düzenlemek ve çıktılarını herkese sunmak. Ayrıca sivil havacılık yüksekokulu Keçiborlu’ya kuruldu. Buraya kurulması önemli diye düşünüyorum. Özellikle sivil havacılık okulunun Keçiborlu’da olması da lojistik merkezine destek verecektir diye düşünüyorum. Sivil havacılık yüksekokuluyla ilgili gerekli çalışmaları tamamladık. Fakülte olması yönünde başvurumuzu yükseköğretim kurumuna yapacağız. Aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde Keçiborlu’da Havacılık Fakültesi kurulduğunu hep birlikte göreceğiz. Okulun bina inşaatı da bitmek üzere. Sayın başkanımıza da desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah diğer kurulacak liselerle, fakültelerle, kara havacılık okuluyla güzel bir lojistik merkezi için önemli adım atmış olacağız” dedi.
GÖKGÖZ: LOJİSTİK MERKEZİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
AK Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz de Keçiborlu’nun başkan Yusuf Murat Parlak’la 5 yılda önemli ivme kaydettiğini dile getirdi. Gökgöz, “Keçiborlu’nun lojistik merkezi olması için elimizden gelen katkıyı sunacağız. İnşallah hayırlara vesile olur. Yusuf başkanımızın ikinci dönemiyle Keçiborlu’ya gereken katkıyı sunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.
BİLGİÇ: KEÇİBORLU’NUN BÜYÜK PASTADAN PAY ALMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
TBMM Başkan Vekili, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de lojisitk merkezinin günümüz dünyasının en önemli alanlardan birisi olduğunu vurguladı. Bilgiç, “Türkiye’de de lojistik ve mastır planının yapılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Keçiborlu, Isparta’nın dünyaya açılan kapısıdır. Bulunduğu nokta itibariyle karayollarına ulaşım, bölünmüş yollar, önümüzdeki süreçte otobanında geçecek olması, hızlı trenin geçeceği yer olması sebebiyle Keçiborlu önemli bir yer. Hızlı trenle birlikte belki 30-40 dakika içerisinde limana ulaşabileceksiniz. Havaalanımız da var. Kara Havacılık Okulu, Süleyman Demirel Havalimanı, uçak bakım işlerini yapan özel müteşebbislerle birlikte önümüzdeki süreçte şunu değerlendirdik; Isparta’yı havacılıkta bir bakım üssü haline getirmemiz lazım. Lojistik merkezi projesini diğer alanlar da destekleyecektir. Havacılıkla ilgili olarak da bakanlığımız üzerinden uluslararası büyük şirketlerle onların bakım üssünü buraya taşımakla ilgili girişimler yapıyoruz. Hava trafiğini gördüğünüzde bulunduğunuz konum itibariyle 2-2,5 saat uçuş mesafemizde yaklaşık 8-9 bin uçağın olduğunu ve bu anlamda müthiş bir pastadan bahsedebiliriz. Isparta ve Keçiborlu olarak bu pastadan ne kadar pay alabilir bunun çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
LOJİSTİK MERKEZİ HALİNE GETİREBİLİRSEK, KEÇİBORLU’YU TÜM DÜNYA İLE ENTEGRE ETMİŞ OLURUZ
Her şeyin esasının ve başlangıcının güven olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Bizim altyapı çalışmalarımızla birlikte mevzuat hazırlıklarımızı tekrar etmeyecek şekilde en hızlı şekilde yapmamız gerekir. Lojistik sadece ulusal olmaz uluslararası da olmalı. Bütün akışın gerçekleşeceği, bütün depoların ve ticaretin olacağı bir merkez. Türkiye bu konuda önemli adımlar attı. Bana göre Türkiye’nin en önemli lojistik merkezi olmaya aday olan yer 3. havalimanımızdır. Keçiborlu'da oturup ’a İstanbul’daki havalimanından bize ne deme şansımız yok. İstanbul 3. havalimanı demek bütün transit ve yolcu taşımacılığının merkezinin İstanbul yani Türkiye’nin olması demektir. Hiçbir havayolu şirketi ben gideyim Frankurt, Amsterdam’ı tercih edeyim demez. 1-2 saatlik uçuşların ciddi maliyetleri vardır. Afrika, Uzak Doğu, Avrupa bütün bu işin merkezinde Türkiye’ye gelmiş oluyorlar. Bu çok fazla ticaret ve turizm demektir. Biz Keçiborlu’yu böyle bir lojistik merkezi haline getirebilirsek, Keçiborlu’yu tüm dünya ile entegre etmiş oluruz” şeklinde konuştu.
Çalıştay akademisyen ve bürokratların sunumlarıyla gerçekleşen oturumların ardından sona erdi. Çalıştayın çıktıları bir kitap haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacak.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —