Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Isparta’ya 51 Milyon TL’lik dev yatırım

Isparta’da Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni yapılacak olan Anadolu Etap’ın 51 Milyon 300 Bin TL’lik konsantre meyve suyu yatırımı teşvik belgesi almaya hak kazandı. Fabrikada 45 kişi istihdam edilecek.

ISPARTA 19.08.2016 06:22:00 0
Isparta’ya 51 Milyon TL’lik dev yatırım
Ekonomi Bakanlığı’nca 1-30 Temmuz 2016 arasında Teşvik Belgesi verilen yatırımların listesi Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımladı. Listeye göre Isparta’da 2 proje teşvik belgesi almaya hak kazandı. Projelerden bir tanesi konsantre meyve suyu fabrikası olurken diğeri ise soğuk hava deposu üzerine oldu.
51 MİLYON TL’LİK YATIRIM TEŞVİK ALDI
Teşvik belgesi listesine göre AEP Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri San ve Tic. A.Ş ‘nin elma, vişne ve nar suyu konsantre üretimi tesisine onay çıktı. 51 milyon 300 bin liralık sabit yatırımlı projede yılda 6 bin ton elma suyu, bin 500 ton vişne suyu ve 500 ton da nar suyu üretimi yapılması hedefleniyor. Yatırım kapsamında 45 kişi de fabrikada istihdam edilecek.
AKDOĞAN KÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ’NİN  SOĞUK HAVA DEPO PROJESİNE TEŞVİK
Öte yandan diğer bir teşvik belgesi de SS Akdoğan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin  soğuk sebze ve meyve depolama projesine verildi. Yılda 4 bin 200 ton kapasiteli depolama tesisi için 1 milyon liralık yatırım yapılacak. Burada da 2 kişi istihdam edilecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI İLKELERİNİ YAYINLAYAN İLK ŞİRKET
Diğer taraftan konsantre meyve suyu yatırımı yapacak olan Anadolu Etap’ın kurumsal yapısı şöyle; “Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu işbirliği ile 2009 yılı sonunda kurulan Anadolu Etap Avrupa'nın önde gelen meyve suyu ve taze meyve firmalarından birisi olma stratejisiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kendi fabrikalarında oluşan yüksek kaliteli hammadde ihtiyacını ve taze meyve sektöründeki talebi karşılamak amacıyla 2010 yılında plantasyon yatırımlarına başlamıştır. İlk fidan dikimini 23 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştiren Anadolu Etap Ağustos 2015 itibariyle beş farklı bölgede 25.000 dekar alanda kurulu altı çiftliğinde 3,5 milyon dikili meyve ağacına ulaşmıştır.
Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük meyve çiftliği olan Tahirova Çiftliği’nde şeftali & nektarin, erik, kiraz, armut ve elma yetiştiriciliği yapılmaktadır. 6000 dekar ile Türkiye’deki en büyük sert çekirdekli meyve çiftliği olan Kumkale Çiftliği’nde şeftali & nektarin ve kayısı yetiştirilmektedir.15 farklı elma çeşidinin yetiştirildiği Karapınar Çiftliği’nde ayrıca vişne yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Farklı meyve türlerine ait çeşitlerin bölge topraklarına ve iklimine uyumunun denendiği ve terbiye sistemlerine ait çalışmaların yürütüldüğü Adana ve Urfa’daki üç farklı çiftlikte şeftali & nektarin, kayısı, nar, badem ve vişne yetiştirilmektedir.
Anadolu Etap 2020 yılında 50.000 dekar arazi üzerinde 10 milyon meyve ağacına ulaşmayı hedeflemektedir. Çiftliklerde vişne, kayısı, armut, elma, erik, kiraz, şeftali, nektarın ağaçlarının dikimi yapılmakla birlikte deneme bahçelerinde onlarca çeşit meyve çeşidi ve cinsi farklı ve yeni metotlar uygulanarak yetiştirilmektedir.
Türkiye’nin en büyük meyvecilik projesi olan Anadolu Etap Ağustos 2014’te Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları İlkeleri’ni yayınlayan ilk şirket olmuştur.
Kuruluşundan bu yana geçen sürede Mersin ve Denizli’de bulunan fabrikalarıyla Türkiye’de en yüksek meyve işleme kapasitesine ulaşarak 2014 yılında 150.000 ton meyve işlemiştir. Anadolu Etap Amerika’dan Japonya’ya kadar müşterilerine kesintisiz hizmet vermektedir.
2015 yılında Türkiye’nin en büyük sert çekirdekli meyve hasadını gerçekleştirecek olan Anadolu Etap 2013 yılında başladığı taze meyve satış ve pazarlama faaliyetlerini hızla büyütmektedir.”

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °