Isparta’ya bir hikâye lazım

Isparta’ya bir hikâye lazım

BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Isparta’nın birkaç yönden gelişmesi gerektiğine işaret ederek, sivil havacılıkta Eskişehir ve İstanbul’u zorlaması gerektiğinin altını çizdi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, katıldığı Basın Kulübü programında Isparta’nın gelişimiyle alakalı atması gereken adımlarla ilgili tespitlerini paylaştı. Özen, yeni mali destek programı başvuru sonuçlarına ilişkin de bilgi paylaştı.
Isparta’nın birkaç yönden gelişmesi gerektiğini ifade eden BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, “Tarımsal alan bu konuda önemli yer olmalı ki zaten kapasitesi var. sivil havacılıkta Eskişehir ve İstanbul’u zorlamalı. Çünkü Antalya’ya yakınlığı, gerek topografyası, altyapısı, üniversitesi ve diğer kuruluşlarıyla birlikte havacılıkta da artık Isparta denilmeli. Eğitim sektöründe de Süleyman Demirel Üniversitesi baya yukarılarda. Türkiye’nin en prestijli üniversite listesinin üst sıralarında olmalı. Binlerce turistin geldiği önemli bir yer olmalı” dedi.
Öte yandan turizmin çok önemli olduğunu ancak bu konuda sadece elinizdeki malzemeyi kullanabileceğinize dikkat çeken Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isparta’ya baktığımızda turizmde ne yapabilir? Gül çok önemli. Davraz aynı şekilde. Doğa turizmi olabilir. Dağcılık, tırmanma, yamaç paraşütü gibi alanlar olabilir. Ama bunlar için gerekli tek bir şey var hikaye. Eğer dağ ise Davraz’dan bahsediyorum kayak yapılan bir alansa Türkiye’de birçok yerde var. Dolayısıyla sizin ürününüzü biraz özelleştirmeniz lazım.
ISPARTA OLARAK HEPİMİZİN İYİ BİLECEĞİ BİR HİKAYEYE İHTİYACIMIZ VAR
Örneğin gülle ilgili Isparta gülünü her yerde söylüyoruz. Ondan sonra da birçok alanda ülke olarak yaptığımız hatayı yerelde yapıyoruz. Gül önemli mi önemli. Bu konuda Türkiye’de başka bir yer yok. O zaman Isparta gülü bizim onun için başka bir şey yapmaya gerek yok. Almak, görmek isteyen gelir, başka bir şey yapmam. Bu iş böyle değil. Ajansımızın yaptığı çalışmalarla yeni yeni yurtdışından misafirler gelmeye başladı. Isparta gülünün  bilinmesi onun çok ziyaret edildiği anlamına gelmiyor. Bizim sıkıntımız burada başlıyor. Isparta gülü ülkede marka. Kaç kişi geliyor? Ya da neden gelmiyor? Ben Güneydoğu’da büyüdüm. Ben çocukluğumdan beri gülü ve halısını bilirim. Fakat neden gülü görmeye gelmiyoruz. Bize hikaye lazım. Isparta olarak hepimizin iyi bileceği bir hikayeye ihtiyacımız var. Tarihin tozlu sayfalarından çıkartacağız. Belki unutulmuştur, belki çok fazla önemsemediğimiz küçük bilgi kırıntılarımızı dedelerimizden, atalarımızdan oradan, buradan toplayacağız. Sonra da ürünümüzü yeniden konumlandıracağız. Bunu böyle yapmamız lazım. Sadece gülle olmaz. Yılda 45 gün görünen bir ürün Isparta’ya yetmez. Onu yaygınlaştırmak için bir hikayemiz olması lazım. O ürünü daha uzun bir zaman dilimine yaymamız ve yanına başka ürünler koymamız lazım. Bunu sadece gülle ilgili söylüyorum.
TANITIM KAMPANYALARIYLA HEP BİRLİKTE BAŞARMAMIZ LAZIM
Turizmde yapılacak çok şey var. ST Paul yolu var. Eğirdir var. O gölün güzelliği ve eski Eğirdir’in kale bölgesinin bir restorasyonu gerekiyor. Hepsine ayrı ayrı önem gösterip, standartlarını yükselterek ürünümüzü iyileştirerek tanıtım kampanyalarıyla hep birlikte bunu başarmamız lazım.
 ŞEHRİN GİRİŞLERİNE 10 TANE TANITIM TOTEMİ ASILACAK
Valimizin talimatıyla Isparta’nın giriş yollarına, kavşaklara 10 tane büyük totemler yaptırıyoruz. Isparta’ya daha fazla insanın gelmesi için BAKA olarak bu totemleri yaptırıyoruz. Çeşitli noktalara bunları koyacağız. Isparta’yı tanıtan güzel totemler olacaklar. Isparta’yı marka olarak tanıtacak büyük totemler hazırlanıyor. Bunlar kendi ürününüze sahip olduğunuzu gösteriyor. İnsanlar gitsek mi gitmesek mi karamsarlığında kalabilirler. Ama devamlı Isparta’ya gel, Isparta böyle gezmeye değer bir yer derseniz fikirleri değiştirebiliriz.”
207 PROJEDEN 90’I DESTEK ALDI
Diğer taraftan Batı Akdeniz’de bulunan Antalya, Isparta ve Burdur’dan toplam 90 projenin mali destek programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandığını söyleyen Mehmet Sırrı Özen, “Bu yıl mali destek çağrısına 12 milyonla çıktık. Geçen yıl 20 bilgilendirme toplantısı bu yıl 26 toplantı yaptık. 214 civarında proje başvurusu oldu. Ön eleme çeşitli eksikliklerden dolayı değerlendirmeye girecek proje sayısı 207’ye düştü. 30 bağımsız değerlendirici bu projeleri tek tek inceledi. Daha sonra projeler komiteye girdi. Ve 90 proje hibe desteği almaya hak kazandı” dedi.
İKİ KATI ARTIŞ VAR
BAKA’nın bir önceki yıl mali destek programında 41 projeye hibe desteği verdiğini hatırlatan Genel Sekreter Özen, “Rakam da 17 milyon civarında idi. Yani bir önceki yıl 17 milyonla 41 projeye destek verdik şimdi 12 milyonu 90 projeye dağıtıyoruz. Parasal oran düşmesine rağmen destek alacak projesi sayısı iki katı artmış durumda” açıklamasında bulundu.
ISPARTA İNANILMAZ PERFORMANS GÖSTERDİ
Son olarak Isparta’nın sonuçlanan mali destek programı kapsamında inanılmaz bir performans gösterdiğine dikkat çeken Sırrı Özen, “Isparta’da 34 proje destek aldı. Bu rakam Antalya’da 37, Burdur’da ise 19. Sonuç olarak Isparta Antalya’yı yakaladı” dedi.
90 projenin dağılımına ilişkin de konuşan BAKA Genel Sekreteri Özen, “Projelerin yüzde 45’i kobiler, yüzde 17’si kamu kuruluşları, yüzde 12’si belediyeler ve yüzde 16’sı sivil toplum örgütlerine ait” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: