Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Cumhurbaşkanlığı kararına göre, hububat grubunda gübre mazot desteğinin 42 liradan 92 liraya çıkarıldığını belirterek, “Açıklanan her destek üretecimiz için elbette önemlidir. Ancak, kuru tarımda 1 dekar buğdayın sadece mazot maliyeti 180 lirayı bulmuştur. O nedenle, üretimi arttıracak daha çok desteğe ihtiyaç var” dedi.
Üretimdeki sıkıntıların desteklemelerle aşılabileceğini vurgulayan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “2022 yılında çiftçiye ödenecek toplam tarımsal desteklere 3.2 milyar lira ek ilave yapılarak toplam 25.8 milyar liradan 29 milyar liraya çıkarılmıştır. Tarımsal destekler bütçesine konulan ek 3.2 milyar lira desteğin hangi kalemlerde kullanılacağı, Resmi Gazete’nin 11/03/2022 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile netleşmiş bulunmaktadır” dedi.
“DESTEKLENEN ÜRÜNLERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILDI”
Ayrıca, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 7 havzada desteklenen ürünlerde de değişikliğe gidildiğini ifade eden Başkan Selçuk; “Örneğin, ülkede yaşanan ayçiçeği yağı fiyat ve ürün sıkıntısı sorununun gelecek yıl bir daha yaşanmaması için harekete geçen hükümet Aydın bölgesinde bazı havzalarda yağlık ayçiçeği de destek kapsamına almıştır. Daha öncesinde bu havzalarda yağlık ayçiçeği destek kapsamında bulunmuyordu. Bu durum ülkemiz ve üreticimiz açısından son derece olumlu karşılandı” ifadelerini kullandı.
Karara göre, 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale’ye ödenecek mazot gübre desteğine ilave olarak dekara 50 lira ek girdi desteğinin ödeneceğini belirten Selçuk; “Çiftçiye bu 5 üründe 22 lira mazot, 20 lira da gübre desteği olmak üzere toplam 42 lira olarak ödenecek destek miktarı, ek girdi desteği ile birlikte 92 liraya çıkarıldı. 50 lira ek ilave desteği sadece 2022 yılı ödemelerine mahsus olacak ve ne zaman ödeneceği hakkında net bir tarih yok” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİYE UCUZ MAZOT,
GÜBRE VE ELEKTRİK
VERİLMELİDİR”
“Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir” diyen Başkan Selçuk, 2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteği arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte 16 liradan 24 liraya çıkarılırken, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patates, fiğ, yem bezelyesi, korunga, soya ve yer fıstığında ise bir artışa gidilmediğinin altınızı çizerek; “Neredeyse her gün artan mazot ve gübre fiyatlarına karşı, sabit kalan diğer ürünlerin de destekleri arttırılmalıdır. Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir. Çiftçimize para kazandırdığımız zaman; yerli üretimimiz artar, ithalat bağımlılığımız da azalır. Hiçbir dünya ülkesine muhtaç olmadığımız gibi fırsatçıların eline de fırsat vermemiş oluruz” dedi.