Isparta İl Müftü Vekili Seyit Böğet Açıkladı; En Düşük FİTRE 130 TL
Isparta İl Müftü Vekili Seyit Böğet, bu yıl en düşük Fıtır Sadakası yani Fitre miktarının 130 TL olduğunu açıkladı. Böylece geçen yıl 70 TL olarak açıklanan fitre miktarında 60 liralık bir artış olduğu gözlendi.
BÖĞET; “FİTREYİ RAMAZAN AYINDA
VERMEK DAHA ÇOK SEVAPTIR”
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan İl Müftü Vekili Seyit Böğet, şu bilgileri verdi: “11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. İnşaallah 10 Mart Pazar günü akşam ilk teravih namazımızı kılacak ve 11 Mart Pazartesi sahura kalkarak ilk orucumuzu tutacağız. Bilindiği gibi, dinimizde elde edilen her kazancın bir sadakası ve zekatı vardır. Buna dinimizde ‘Fıtır Sadakası’ yani Fitre, diğerine ise zekat nisabı denir. Fıtır Sadakasını yani fitre ile zekatı Ramazan ayı içinde vermek daha çok sevap kazandırır. Onun için Müslümanlar bu iki görevlerini genelde bu ay içerisinde yaparlar.
“FİTRE, BİR FAKİRİN BİR GÜNLÜK KARNINI
DOYURABİLECEĞİ ORTALAMA FİYATTIR”
Fıtır Sadakasını yani Fitre ülkenin içinde bulunduğu duruma göre değişiklik gösterir. İl Müftülüğü olarak bu yıl fitre miktarını Diyanet İşleri Başkanlığımızın da görüş ve kararları doğrultusunda 130 TL olarak belirledik. Bu miktar bir fakirin bir günde normal şartlarda karnını doyurabileceği ortalama fiyattır. Zira, kuru ekmek yersen karnını 20 TL’ye doyurursun, Kebapçıya gidersen 300 TL’ye de. Onun için bu rakam ortalama bir rakamdır. Diğer bir deyişle 130 TL en düşük fitre miktarıdır. Bu yıl için bu rakamdan aşağı fitre verilemez. Ancak, vatandaşlarımız bu miktarın üstünde istedikleri rakamı verebilirler. Dolayısıyla, vatandaşlarımız fitrelerini verirken kendi maddi durumlarını göz önüne alarak verirlerse daha uygun olacaktır. Zira, fabrikatör bir vatandaşımızla fabrikada asgari ücretle çalışan işçi kardeşimizin vereceği fitre miktarı aynı olmaz.
“MAL VARLIĞINIZ 80,18 GR. ALTIN KARŞILIĞINI
AŞIYORSA ZEKAT VERMEKLE MÜKELLEFSİNİZ”
Öte yandan, mal varlığı 20 miskal altın kadar olan yani bu da 80,18 gr. Altına karşılık geliyor. Bu kadar veya bundan daha fazla altına karşılık gelen mal varlığı olan Müslüman kardeşlerimiz bu mallarının zekatlarını vermekle mükelleftirler” dedi.