Isparta İMO Başkanı Şeref Korkmaz; Ah, Vah Demeden Önce…
İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, deprem olduktan sonra ‘Ah başımıza gelenler, vah perişanız, bunsan sonra şöyle yapalım böyle yapalım’ demek yerine, deprem olmadan gereken her türlü yapısal önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını bildirdi.
Isparta merkezden olmasa da yakın ilçe ve komşu illerden diri fay hattı geçtiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, Kahramanmaraş merkezli 11 kentte yaşanan depremler bize deprem gerçeğini ve depreme her zaman hazırlıklı olunmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Türkiye deprem haritasına bakıyoruz.
Deprem ağlarıyla her tarafımız örülmüş. Su neyse depremde aynı. Depremden sonra çıkılıyor fay hatlarından bahsediyoruz. Biz artık bu depremlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Deprem olmadan önce neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. 1999 depreminden sonra ne zaman geçmiş ders almamışız! Son Kahramanmaraş depremi kaç kilometre mesafeden hissediyoruz. Yakınımızda geçen Burdur fay hattı var. Komşu illerden geçen fay hatları var. Isparta’nın içinden geçen aktif bir fay hattı yok. Burdur ve Afyon Dinardaki fay hatları tehlike yaratıyor. Depremden önce yapmamız gerekenleri yapalım. Bizim birçok yönetmeliğimiz var. Yapılarımızın durumu ne?
“ISPARTA’DA DA BEKLİYORUZ BİR
DEPREM. OLACAK BUNUN ÖTESİ YOK”
Bunu konuşalım. Deprem, şantiye, kentsel dönüşüm, yapı denetim yönetmeliği var. Biz bunlarla neredeyiz bunları konuşalım. Depremden sonra herkes arıyor, ‘Bizim binamız hazır mı?’ diye. Isparta’da da bekliyoruz bir deprem. Olacak bunun ötesi yok. Bingöl’de, Marmara’da, Akdeniz’de, Ege’de olacak, olmaya devam edecek. Biz Isparta ve Türkiye olarak neredeyiz? Bunu konuşmamız gerekiyor. Serveti geçtim bir sürü yiten canlar var. Bu canları biz nasıl geriye getireceğiz. Biz depremi değil, depremden önceyi konuşmamız gerekiyor
“HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPISAL
TÜM ÖNLEMLER ALINMALIDIR”
Bu doğrultuda; Hızlı bir şekilde depreme kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Isparta’da uzun bir zamandır aktif olmayan bir fay hattımız var. Biz Isparta büklümü diye adlandırıyoruz. Sol tarafta Fethiye-Burdur fay hattı. Fethiye’den yani Akdeniz’den başlayıp Organize Sanayi Bölgemize kadar gelen bir fay hattı var. Dinar fay hattı var. Biliyorsunuz 1999’da Dinar depremi yaşamıştım. Eğirdir Gölü nün sol tarafında Barla’nın eteklerinde bir fay hattımız var. Gelendost ve Beyşehir Gölüne kadar giden fay hattımız var. Eğirdir Gölünden Kovada’ya uzanan hatlarımız var. Davraz fay hatlarımız var. Bunlar bugünde, yarında ve yüz yıl sonra da olabilir. Fay hatlarında şöyle bir şey vardır 100 yüz yılda bir yeniler diye.
“BURDUR’DAKİ DEPREMİ BELKİ
DAHA FAZLA HİSSEDECEĞİZ”
Burdur’un girişinde kırılmayan bir fay hattı var. Organizeye sanayiye kadar gelen bir fay hattı var. Düşünün burada bir deprem olduğunu Isparta’ya vereceği zararı. Isparta’nın zemini düşünün. Burdur’daki depremi belki daha fazla hissedeceğiz. Deprem ne kadar derinde olursa büyüklüğü ve yıkıcı o kadar azdır. Ne kadar yüzeyde olursa yıkıcılığı fazladır. Bizimkiler genelde yıkıcılığı fazla. Isparta’nın zemini belli. Japonya’dan örnek veriyoruz. Japonya’daki depremler çok derinden oluyor.
“BİNALAR DENETLENMESİ GEREKİYOR”
Isparta Belediye’si biliyorsunuz zemin etütleri yaptırdı. Başkan Beyin açıklamaları vardı. Zemin etüt çalışmaları yapıldı, bölgeler belirlendi. Önlemler anlatıldı. Isparta’nın zeminin röntgeni çekildi. Şu an elimizde bir veri var. Ben yapılaşma yapacaksam ona göre önlem alıyorum. İnşaat Mühendisleri olarak bir kampanya başlattık. Her şantiyeye bir şef. Her şantiyede bir şef bulunması gerektiğini anlattım. Binalar denetlenmesi gerekiyor” dedi.