Isparta Memur – Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Tülcan, engelli vatandaşların ÖTV istisnasına ilişkin kazanılmış hakların korunması gerektiğini söyledi.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Isparta Memur – Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Tülcan, açıklamasında; “Son dönemde engelli bireylerimizin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnası kapsamında araç edinme hakkına ilişkin mevzuat değişiklikleri ve uygulamalar, sahada ciddi tereddütlere ve mağduriyet endişelerine yol açmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı Ankara Defterdarlığı tarafından verilen resmi görüşte; Danıştay 7. Daire Başkanlığı’nın yürütmeyi durdurma kararı dikkate alınarak, 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nun 7/2 maddesi kapsamında engelli bireyler tarafından edinilen araçlara ilişkin istisna şartlarının mevzuat değişikliklerinden önce ve sonra ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir.
Bu kapsamda yapılan değerlendirmede;
27/12/2024 tarihinden önce ilk iktisabı yapılan araçlar açısından,
Beş yılını doldurduktan sonra yapılan satışlar sonucunda,
On yıllık sürenin dolması beklenmeden,
engelli bireylerin yeniden ÖTV istisnasından yararlanarak araç edinebileceği yönünde hukuki bir kanaat ortaya konulmuştur.
Danıştay 7. Daire Başkanlığı’nın yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte değerlendirildiğinde bu görüş; engelli vatandaşlarımızın kazanılmış haklarının korunmasının hem hukukun temel ilkeleri hem de sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunu açıkça göstermektedir.
Engelli bireyler için araç sahibi olmak bir “lüks” değil; erişilebilirlik, bağımsız yaşam ve toplumsal hayata katılımın vazgeçilmez bir unsurudur. Bu nedenle mevzuatın daraltıcı yorumlarla uygulanması, engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamını zorlaştırmakta ve ciddi hak kayıplarına yol açabilmektedir.
Memur-Sen Engelliler Komisyonu Isparta İl Temsilciliği olarak;
İlgili kamu kurumlarını, yargı kararları ve idari görüşler doğrultusunda uygulamada birlik sağlamaya,
Engelli bireylerin haklarını zedeleyecek keyfi ve farklı yorumlardan kaçınmaya,
Sosyal devlet ilkesine uygun, hak temelli ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızın yanında olmaya, haklarını savunmaya ve bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.