Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından her yıl yayımlanan “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” araştırmasının 2025 verileri açıklandı. Isparta, bu yıl 67 puanla “D” notu alarak geçen yıla göre bir puanlık düşüş yaşadı ve Türkiye genel sıralamasında alt sıralarda yer aldı. Geçtiğimiz yıl 64 puanla yine “D” notu alan Isparta, bu yıl da öğrenci memnuniyetinde sınıfı geçemedi.
Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerinin yaşadıkları şehirlerle ilgili görüşleri; barınma, ulaşım, sosyal yaşam, güvenlik, kültürel etkinlikler ve yaşam pahalılığı gibi başlıklar üzerinden değerlendiriliyor.
ISPARTA’NIN DURUMU DEĞİŞMEDİ
Isparta’da öğrenim gören öğrenciler, şehir yaşamının kendilerine sunduğu olanakları yetersiz buluyor. 2024 yılında 64 puanla değerlendirilen Isparta, bu yıl 67 puan alarak aynı notta kaldı: “D”. Bu not, üniversite öğrencileri için “yetersiz yaşam koşulları ve sosyal imkanlar” anlamına geliyor.
ESKİŞEHİR YİNE ZİRVEDE
Listenin zirvesinde bu yıl da Eskişehir yer aldı. Öğrenci dostu şehir olma unvanını uzun süredir koruyan Eskişehir’i, Mersin ve büyük bir sıçrama yaparak 10 sıra yükselen Manisa izledi. Bu şehirler, barınmadan sosyal yaşama kadar öğrencilere sundukları imkanlarla fark yaratıyor.
Öğrencilerin Beklentisi: Daha Sosyal, Daha Ulaşılabilir, Daha Güvenli Bir Şehir
Bartınlı öğrencilerin değerlendirmelerinde en sık karşılaşılan şikayetler; sosyal etkinlik eksikliği, yüksek yaşam maliyetleri, yetersiz ulaşım ağı ve konaklama sorunları oldu. Ayrıca, kültürel etkinliklerin azlığı ve şehirdeki öğrenci topluluklarının desteklenmemesi de memnuniyetsizlik yaratan başlıklar arasında.