Türk Veteriner Hekimler Birliği Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Büyüknohutçu, hava sıcaklıklarının arttığı ve kene vakalarının görülmeye başlandığı şu günlerde önemli bir konuya değindi ve keneye karşı yapılması gerekenleri anlattı.
Isparta’da iç Anadolu bölgesindeki Yozgat, Tokat, Sivas ve Çorum gibi illere göre daha az kene vakalarının görüldüğünü ifade eden Başkan Büyüknohutçu, keneye karşı vatandaşların alması gereken önlemlere ilişkin önemli ve bir o kadar da kritik uyarılarda bulundu.
BAŞKAN BÜYÜK NOHUTÇU; “TABİATA ÇIKTIĞINIZDA
PANTOLONUNUZU ÇORABINIZIN İÇİNE SOKUN”
Kene’ye karşı alınacak en önemli tedbirin piknik gibi açık alanlara gidildiğinde vatandaşların mutlaka pantolon veya giyiyorlarsa pijamalarını çorabın içine sokmak olduğunu vurgulayan Türk Veteriner Hekimler Birliği Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Büyüknohutçu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Piknik alanlarında mutlaka açık renkli kıyafet giyilmesi, olası bir kene ısırmasında keneye çıplak elle müdahale edilmemesi gerekmektedir. Açık alanlara giden vatandaşlar mutlaka pantolon veya giyiyorlarsa pijamalarını çorabın içine soksunlar. Zira, bu davranış kenenin insanın vücuduna diğer bir deyişle derisine irtibatı kesecektir. Böylece, kene vücuda yapışarak insanların kanını emme imkanı da bulamayacaktır” dedi.
“KENELER İNSAN SAĞLIĞINA DA
HAYVAN SAĞLIĞINA DA ZARAR VERİYOR”
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara da seslenen Büyüknohutçu, ektoparaziter ilaçların mutlaka yapılması uyarısında bulundu. Büyüknohutçu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2002 yılında bu yana artış gösteren kene vakaları bu yıl ciddi boyutlara ulaştı. Bu yılın ilk yarısında 7 bini aşkın bir vaka tespit edildi ve bu vakalardan da maalesef ki 18 vefat haberi oldu. Keneler taşıdıkları hastalıklarla sadece insan sağlını değil hayvan sağlını ve bulundukları ekolojik dengelere maalesef ki bir takım zararlar ortaya koymaktalar. Vatandaşımıza kısa bilgiler sunarak vatandaşımıza kene hakkında neler yapması gerektiğini aslında çok korkulacak bir vaka olmadığını ve sadece bir takım basit yöntemlerle neler yapabileceğimizi anlatmamız gerekiyor.
“EKTOPARAZİTER İLAÇLARI
MUTLAKA YAPMALARI GEREKİYOR”
Peki, biz neler yapmalıyız? Vatandaşımız neler yapmalı? Burada özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanları olan vatandaşlarımızın nisan ve mayıs ayında başlamak üzere eylül ekim ayı arasındaki bu süreçte ektoparaziter ilaçları mutlaka yapmaları gerekmekte. Bu kene mücadelesinde gerçekten etkin bir rol oynamakta. Kene mücadelesinde diğer bir konu ise mera ve barınaklarla ilgili bir takım önemler almamız gerekiyor. Özellikle barınaklarımızın etrafında herhangi bir çalı çırpı moloz gibi yığıntılarda yani kenelerin yaşama ihtimalini bulunduran alanlarda bulunuyor ise bu alanı hızlı bir şekilde düz bir hale getirip uzaklaştırılması gerekmekte. Bununla birlikte bu alanların ciddi bir şekilde dezenfeksiyon işlemleri yaptığımız takdirde de kendi işletmemizi de korumuş bulunmaktayız.
“KARANTİNA KURALLARI
UYGULAMAMIZ GEREKİYOR”
Hayvancılıkta bir diğer konu ise işletmemize dışarıdan yeni bir hayvan aldığımız takdirde karantina kuralları uygulamamız gerekiyor. yani yeni bir hayvan aldığımızda karantina alanında bekletip bu hayvanımızın kene konusu üzerinde gerekli kontrolleri yapıp daha sonrasında işletmemize nakli bizim için çok önemli.
“PİKNİK ALANLARINDA
AÇIK RENK KIYAFET GİYİN”
Peki, vatandaşlarımız neye dikkat etmesi gerekiyor? Özellikle bağ bahçe piknik alanları ormanlık alanlara gittiğimizde sadece şunu istiyoruz: Vatandaşlardan üzerlerine giydikleri kıyafetlerin açık renkli olması. Buradaki amacımız ne herhangi bir kene vakasında kenenin yanınızdaki bir kişi tarafından görünmesinin daha kolay sağlanabilmesi için kıyafetlerin açık renkli olması ve hepinizin bildiği üzere de çoraplarımızı pantolonla kapatarak vücudunuzu korunaklı bir hala getirmeniz gerekiyor. Mümkünse piknik alanlarında kullanılan örtülerin de açık renkli olması bizim için çok kıymetli. Eve dönüldüğünde de kene kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Herhangi bir olumsuzluk sürecinde de hızlıca sağlık merkezine geçilmeli.
“KENEYE KESİNLİKLE ÇIPLAK
ELLE TEMAS ETMİYORUZ”
Ve neyi kesinlikle yapmamalıyız? Kenenin üstüne sigara, kolonya bunun gibi türev alkol maddeleri üzerlerine kesinlikle dökülmemeli. Kene buna karşı organizma olarak bir tepki veriyor. Bu yüzden kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Peki vücudumuzda kene olduğunda ne yapacağız? Hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gidiyoruz. Peki sağlık kurulusuna uzak isek ne yapacağız? Uzak olduğumuzda ise keneye kesinlikle çıplak elle temas etmiyoruz. Eldiven, poşet gibi bir takım unsurlar elimize takarak usule uygun bir şekilde uzaklaştırma işlemi yapıyoruz. Sonrasında ise hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna gidiyoruz. Bu ana kuralları uyguladığımız müddetçe sağlık kuruluşundaki arkadaşlarımız gerekli önlemleri alacaktır” dedi.