Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; Mısır Üreticileri Cezalandırılmamalı
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk’tan bakanlığın mısır ithalatı kararına tepki gösterek; “Gümrük vergisi düşürülerek çiftçi cezalandırılıyor" dedi.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, mısır ithalatında gümrük vergisinin % 5’e düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Selçuk, Isparta’nın mısır hasadının yoğunlaştığı bir dönemde, ithalat kararının çiftçiler açısından büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.
BAŞKAN SELÇUK; “GÜMRÜK VERGİSİNİN % 5’E
DÜŞÜRÜLMESİ ÇİFTÇİMİZİN EMEĞİNİ DEĞERSİZLEŞTİRDİ”
Isparta’dan çiftçilerin büyük bir bölümünün mısır ekimi yaptığını ifade eden Başkan Selçuk; “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl alım fiyatı açıklamamasıyla çiftçilerimiz piyasa fiyatlarıyla mısırdan kazanç sağlamaya başlamıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2024’e kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin % 5’e düşürülmesi, çiftçimizin emeğini değersizleştirdi. Bu ithalat kararıyla çiftçimiz cezalandırılmış oldu” dedi.
“İTHALATA GEREK KALMAZDI”
Başkan Selçuk, ithalatın nedeninin tüketimde oluşan açık ve piyasadaki istikrarsızlık olduğunu belirtirken, ithalatın çözüm olmadığını vurguladı. “Isparta çiftçisinin ekim, dikim, hasat ve sulama projeleri tamamlanmış olsaydı, mısır üretimi artırılarak ithalata gerek kalmazdı. Bu projelerle çiftçimizin üreteceği mısır, ekonomiye büyük katkı sağlayacak ve ithalat için ödenecek milyonlarca dolardan tasarruf edilecekti” dedi.
“MISIR EKİMİ CEZALANDIRILMAMALI”
Başkan Selçuk ayrıca, mısırın su tüketimiyle ilgili yanlış algılara da değindi. Akademisyenlerin yapacağı araştırmalarla, mısırın diğer ürünlerle karşılaştırıldığında su tüketiminin aşırı olmadığını belirten Selçuk; “Artık susuz tarım yapmak mümkün değil. Her ürün suya ihtiyaç duyuyor, bu nedenle mısır ekimi cezalandırılmamalı. Mısır ithalatı ve tarımsal planlamalar konusunda dikkatli hesaplar yapılması gerekmektedir. Münavebeli ekime geçerken 2024 yılı baz alınarak mısırı cezalandırmak, bölgesel tarım dengelerini bozar. Bu konuda daha adil ve dengeli bir yaklaşım benimsenmelidir” dedi.