Isparta'da kira fiyatlarının yüksek olmadığını tespit ettik
SDÜ İnsan Kaynakları Yönetim Bölümü Dr. Öğretim üyesi Halil İbrahim Özmen, öğrencilerin en fazla şikayetçi olduğu konunun başında konaklama fiyatlarının geldiğini söyledi. Bu konuda 1992 yılında üniversite kurulan illeri karşılaştırdıklarını belirten Özmen, “2018 rakamlarına göre sıfır+1 ve 1+1 evler için Isparta’da m2 kira fiyatının 11 lira olduğunu tespit ettik. Benzer bir ev için Burdur’daki kiranın 6, Aydın ve Balıkesir’de 15, Muğla’da da 17 TL olduğunu gördük. Bunları karşılaştırdığımızda Isparta’daki kira fiyatlarının diğer illere göre yüksek olmadığı yönünde bir bulgumuz var” diye konuştu.
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) 2018 Mayıs ayında Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu Araştırmaları(YEKvizyon)kapsamında gerçekleştirdiği Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü Çalışmasının bulgularını SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetim Bölümü Dr. Öğretim üyesi Halil İbrahim Özmen anlattı. Özmen, öğrencilerin kira fiyatlarından çok yakındığını belirterek, yaptıkları karşılaştırmalarda Isparta’daki kiraların çok yüksek olmadığını tespit ettiklerini dile getirdi.
HİZMET SEKTÖRÜ 4 MİLYAR 770 MİLYON LİRALIK BÜYÜKLÜĞE SAHİP
Isparta’da 2014 yılı cari fiyatlarına bakıldığında hizmet sektörünün 4 milyar 770 milyon liralık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Dr. Özmen, “Sanayi sektörü 1 milyar 517 milyon liralık, tarım sektörü de 1 milyar 470 milyon liralık ekonomi büyüklüğe sahip. Biz bu nedenle öğrenci odaklı hizmet sektörünü inceledik. Üniversitemize 2 bin öğrenciye anket uyguladık bunlardan bin 821 tanesini değerlendirmeye aldık. Hizmet sektörü temsilcileri ile öğrencileri buluşturarak ortak akıl toplantısı düzenledik. Her sektörün sorunlarını tespit etmeye çalıştık. Öğrencilerle yaptığımız anketleri bu sonuçlarla birleştirerek sorunları ve sorunların önerilerini ortaya koymaya çalıştık” dedi.
KİRA FİYATLARI ÖĞRENCİ SAYISINA GÖRE DEĞİŞİYOR!
Çalışmanın bulguları hakkında bilgi veren Özmen, şunları söyledi: “Konaklamayla ilgili sorun birinci düzeyde karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 67’si apart, ev gibi yerlerde konaklıyor. Geriye kalan yüzde 33’lük kısım kamu ve özel yurtlarda kalıyor. Öğrencilerin bahsettiği temel sorun konaklama fiyatlarının yüksekliği karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin kaldıkları kişi sayısına göre konaklama ücretinin değiştiği belirtildi. 2 kişi kalan bir ev için kira 918 TL iken aynı evde 3 kişi kalıyorsa bin 99, 4 kişi kalıyorsa bin 399 TL, 5 kişi kalıyorsa bin 464 TL olarak fiyatın değiştiğini gördük. Öğrenciler bu konuda sorun yaşadıklarını belirttiler. İşin arz boyutu da var. Apart işletmecilerini dinledik. Onlar da maliyetlerin arttığından bahsettiler. Biz de durumu anlamak için internet üzerinden kiralamayla ilgili bir siteden verileri topladık.
ISPARTA’DA YÜZDE 6 ORANINDA KİRA FİYAT AZALIŞI VAR
Isparta gibi 1992 yılında üniversitenin kurulduğu illerin kira ücretlerine baktık. Bu noktada Burdur, Aydın, Balıkesir, Isparta ve Muğla illerini karşılaştırdık. 2018 rakamlarına göre sıfır+1 ve 1+1 evler için Isparta’da m2 kira fiyatının 11 lira olduğunu tespit ettik. Benzer bir ev için Burdur’daki kiranın 6, Aydın ve Balıkesir’de 15, Muğla’da da 17 TL olduğunu gördük. Bunları karşılaştırdığımızda Isparta’daki kira fiyatlarının diğer illere göre yüksek olmadığı yönünde bir bulgumuz var. 2015-2018 yıllarını karşılaştırdığımızda Aydın ve Balıkesir’de yüzde 16-17, Muğla’da yüzde 33 kira artışı, Isparta’da ise yüzde 6 oranında kira azalışı olduğunu tespit ettik.
ÖĞRENCİ TİCARİ OBJE OLARAK GÖRÜLÜYOR
Ortak akıl toplantısı sonuçlarına göre konaklama hizmetleri fiyatlarının yüksek olmasından daha çok şikayet edildi. Verilen hizmet ile fiyatın orantısız olduğu yönünde öğrencilerin bir kanısı var. Aldıkları hizmet ile ödedikleri bedel arasında uyumsuz olduklarını düşünüyorlar. Öğrencilerin ve sektör temsilcilerinin yüzde 92 ortak kanısı esnafların ve hizmet sağlayıcıların öğrencileri ticaret objesi olarak gördüklerine yönelik bir inançları var.
ÖĞRENCİ VE ASKERE FARKLI FİYAT TARİFESİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
Öğrenci ve askerlere farklı fiyat tarifelerin bulunduğu, bunların denetlenmesi gerektiği, konser etkinliklerinin daha fazla olması gerektiği ve bahar şenliklerinin daha iyi koordine edilmesi gibi sorun alanları belirtiyorlar. Isparta’nın doğal güzelliklerine ulaşım alanlarının yetersiz olduğu, yeme içme hizmeti veren işletmelerde hijyen sorunlarının yaşandığı belirtiliyor. Mesafeye göre otobüs ücretlerinin yüksek olduğu, bir hat dolduğunda otobüsün gelmesinin uzun sürdüğü ve durakların kış şartlarına uygun olmadığı vurgulanıyor. Üniversitenin ders müfredatını yenilemesi gerektiği ve donanımın yenilenmesi gerektiği ifade ediliyor.
ÖĞRENCİLER 3 TEMEL ALANDA SORUN YAŞIYOR
Öğrencilerin 3 temel alanda yaşadıkları sorunların kümelendiğini görüyoruz. Bunlardan birincisi fiyat konusu. Aldıkları hizmetle ödedikleri fiyatla uyumlu olmadığı yönünde bakış açıları var. Bu konuda öğrencilere sunulan hizmetin niceliğini değil niteliğini artırma gerektiğini söyleyebiliriz. Öğrenciye karşı tutum sorunu var. Öğrencilere ticari obje olarak bakılmaması gerektiği, normal bir vatandaş olarak değerlendirilmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.
YURTLAR ARTTIKÇA KİRALARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDEBİLİR
Yurt kapasitesi devamlı arttığı için kira fiyatlarındaki düşüşün gelecekte de devam edeceğini söyleyebiliriz. Esnafımızın öğrencilere yönelik tutum ve davranışlarını farklılaştırmak için üniversitemiz ITSO, Esnaf odaları birliği ile ortak bir protokol yaparak bilinci artırabilir. Hizmet sektörüne yönelik teşviklerin artırılması ve bu işletmelerin desteklenmesi için bakanlıklar nezdinde girişimler başlatılabilir. Öğrenciler fikirlerinin her konuda alınmasını istiyorlar. Eğlence, kültür ve spor hizmetleriyle ilgili belediye tarafından aynı fahri trafik müfettişliği olduğu gibi fahri zabıta seçilmesi ve bu seçilen öğrencilerin fiyat denetimiyle ilgili haklarının oluşmasını istiyorlar. İl Kültür Müdürlüğü ve belediye tarafından yeni kayıt yapan öğrencilere Isparta’yı tanıtan broşürlerin verilerek kentin tanıtımına yönelik bir çözüm olduğu belirtiliyor. Mezuniyet törenine gelen aileler için Isparta’yı tanıtacak günübirlik paket turların düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
ÖĞRENCİLER ÇÖP TOPLANMASI VE
KENT TEMİZLİĞİNDEN MEMNUN
Öğrencilerin üniversite kütüphanesi, sinemalardan, çok şubeli yerel marketlerden, semt pazarlarından, çöp toplanması ve kentin genel temizliğinden, ulusal marketlerden memnuniyetleri olduğunu görüyoruz. En düşük oranda memnuniyet ortalaması olan ise yerel televizyon ve yerel radyo hizmeti olduğunu görüyoruz.”