Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta tarım sektöründe yeniliklerin yapılması gerektiğini belirterek, Antalya’da olduğu gibi Tarım Konseyi’nin kurulmasını önerdi. Selçuk, “Tarım sektöründeki tüm paydaşları, bir konsey altında toplayarak düzenli bir şekilde çalışmaların Isparta’ya çok şey kazandıracağım düşünüyorum” dedi.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, İl Genel Meclisi’nde yaptığı konuşmada İlimizdeki meyveciliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Selçuk, Tarım Konseyi kurulmasını önerdi.
EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMLARININ TEŞVİK EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR
Selçuk’un konuşması şu şekilde; “Isparta ilini karakterize eden zirai faaliyetlerin başında meyvecilik gelmektedir. Elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği meyve ürünleri içinde önemli yere sahiptir. Meyvelerin çabuk zarar görmesi nedeniyle hasadının büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. İşletmelerde karşılaşılan temel sorunlardan birisi hasat için yeterli sayıda ve kalitede işgücünün bulunamamasıdır. Meyvecilikte budama işçilerinin eğitimsiz olması önemli bir sorundur. Meyve ve sebze üretiminde yeterli kadar kalifiye işçinin olmaması nedeniyle bu konuya yönelik eğitim ve sertifika programlarının teşvik edilmesi gerekmektedir.
KONTROLLÜ ATMOSFERLİ SOĞUK HAVA DEPOLARININ YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKMEKTEDİR
Bilinçsiz üretim sonucu üretim maliyetleri yükselmektedir. Üretimin deneyimli personel gözetiminde gerçekleştirilerek Tarım Gıda İl Müdürlüğü tarafından deneyimli ziraat mühendisleri ile çiftçilerimize yeterince eğitim verilerek bilinçli üretim yapan üreticilerin desteklenmesi gerekmektedir. Meyvecilikte tasnif ve paketleme sistemlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Üretimde modem yetiştirme tekniklerinin kullanılarak hasat sonrası soğuk zincirin devreye sokulması, pazar istekleri doğrultusunda ambalajlamanın yapılması, Kontrollü atmosferli soğuk hava depolarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
İLAÇ KALINTILARI ÖLÇÜLMELİDİR
Ürün gruplarına göre sertifikalı materyalin kullanılmasının yaygınlaştırılması ilgili köylerde meyvecilik okulları açarak sertifikalı fidan desteğini, üretimde modernizasyonu, bilinçli üretim nasıl yapılması gerektiğini, ilaçlamaların bilinçli bir şekilde yapılmasını çiftçilerimize bilgi vererek eğitimlerini yapmamız gerekmektedir. Bilinçsiz ilaçlamayla ilgili cezai yaptırımlar artırılması gerekmektedir. İlaç kalıntıları ölçülmeli üreticiler ve tüketiciler bu konuda bilinçlendirilmelidir.
BU KONSEYİ KURMAMIZ GEREKMEKTEDİR
Isparta da tarım sektöründe yeniliklerin yapılması gerekmektedir. Antalya da olduğu gibi bir tarım konseyinin kurulması tarımımızın geleceği için çok önemlidir. Tarım sektöründeki tüm paydaşları, bir konsey altında toplayarak düzenli bir şekilde çalışmaların Isparta’ya çok şey kazandıracağım düşünüyorum. Sayın valimizin de destekleriyle, ilgili kamu kuruluşlarımızın katkılarıyla tarım sektörümüzün sorunlarına çözüm aramak, birlikte çözüm ortağı olmak, ortak projeler geliştirmek, tarımı da üretimin yönlendirilmesinden, sertifikalı üretime, lojistik altyapının geliştirilmesinden, depolama ve paketlemeye, yurtiçinde ve yurtdışında tanıtım ve pazarlamaya kadar uzanan geniş bir yelpazede üreticimize destek olmak için bu konseyi kurmamız gerekmektedir.
YENİ OLUŞUMLAR, ŞİRKETLER KURARAK ISPARTA TANINIM GELECEĞE TAŞIMALIYIZ
Bu amaçla tarım sektöründe güç birliği yaparak, özel sektör ve kurumlanınız arasında koordinasyonu ve işbirliğini sağlayarak, gerek duyulursa yeni oluşumlar, şirketler kurarak Isparta tanınım geleceğe taşımalıyız.”GÜLSES GAZETESİ