Başı rahmet ortası mağfiret sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının sonuna gelmişken; şeker, çikolata, lokum, kolonya ve kahve gibi bayramın simgelerinden olan ürünler tezgahtaki yerini aldı.
Ramazan Bayramına sayılı günler kala çarşıda hareketlilik hızlandı. Vatandaşlar bayram alışverişini yapmak için çarşıya inmesi piyasayı da canlandırdı. Tarihi Üzüm Çarşısı’nda faaliyet gösteren tuhafiyeciler, şekerciler ve kuruyemişçiler işlerinin biraz daha hareketlenmeye başladığını söyledi. Esnaf esas yoğunluğun arife günü yaşanacağını dile getirdi.
ÇİKOLATA VE ŞEKER
ŞATIŞLARI YAVAŞ
Bayramların olmazsa olmazı olan bayram şekerleri de tezgâhta yerini aldı. Isparta Çarşısında şeker satışı yapan esnaflar, vatandaşlarda yavaş yavaş bayram havası oluştuğunu söylediler bayramının yaklaşması ile işlerin hareketlenmeye başladığını aktaran şekerciler, satışların arife günü artış göstereceğini belirtiyor. Konuyla ilgili konuşan Şekerci Seyfettin Yıldırım, bayram öncesi satışların iyi olmasını beklediklerini ifade etti. Bayramlarda şeker ve çikolatanın bolca tüketildiğini söyleyen Yıldırım; “Bayrama sadece bir gün var vatandaşlar bayram hazırlıkları başladı ihtiyaçlarını karşılamak için çarşıya alışverişe çıktı. Bayram şekeri de bayramların olmazsa olmazlarından birisidir. Bu nedenle vatandaşlarımız bayram şekerlerine ilgi gösteriyor. Satışlarımız artmaya başladı ancak hafta sonu ve arife günü daha yoğun satış yapmayı ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. Antep fıstıklı çikolata fiyatlarının yüzde yükseldiğini ifade eden Yıldırım, bunun sebebini Antep fıstığına yapılan zamma bağladı. Yıldırım, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Bayram şekerlerinin fiyatları geçtiğimiz bayramla oranla yüzde 15 arttı. Bunun sebebi de Antep fıstığına sürekli zam yapılmasıdır. Antep fıstıklı çikolatalar 15-20 lira arasında zamlandı. Çikolata fiyatları 100 TL’den 800 TL’ye kadar fiyatlar değişiyor.”
TÜRK KAHVESİ DOLARDAN ETKİLENDİ
Bayramda en çok tüketilen ürünler arasında kahve de yer alıyor. Bayramdan önce kahve satışlarında önceki yıllarda artış yaşanırken bu yıl kahve fiyatlarının yükselmesi satışları da olumsuz etkiledi. Vatandaşın kahvedeki tercihi Türk kahvesi fakat fiyatların yüksekliği sebebiyle kahveye olan talepte düşüş yaşandı. Türk kahvesini Tarihi Üzüm Pazarındaki esnaflar 150-200 lira aralığında satışa sunuyor. Türk kahvesinde fiyatlar kahvenin kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Vatandaşlar bayramda kahveyi bolca tüketiyor.
Kahvenin döviz kurlarında yaşanan yükselişle pahalandığını dile getiren Esnaf Yıldırım; “Türk kahvesi bayramlarda en çok satılan ürünler arasında yer alıyor. Bu yıl kahve satışları düşük. Satışların düşük olmasının sebebi döviz kurunda yaşanan yükseliş ile kahveye zam gelmesidir. Kahve ithal edildiği için dövize bağlı olarak fiyatları değişebiliyor” şeklinde konuştu.