Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Ispartalılar Dikkat! Vaka ve Şikayetler Artıyor!

Ispartalılar Dikkat! Vaka ve Şikayetler Artıyor!

SAĞLIK 9.08.2024 11:53:00 0
Ispartalılar  Dikkat!  Vaka ve Şikayetler Artıyor!

Isparta’da birçok vatandaş şehirde adeta salgın haline gelmiş olan ishalden şikayetçi. 

İSHAL VAKALARI ARTTIKÇA ARTIYOR!

Isparta’da Temmuz ayında başlayan ishal vakaları, ağustos ayında da devam ediyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeni ile birçok vatandaşta ishal vakası görülüyor. İshale yakalanmamak için; içtiğimiz sudan, yediğimiz meyve ve sebzelere kadar hijyenik koşullara dikkat etmeliyiz. Ayrıca, artan hava sıcaklıkları, bakteriyel enfeksiyon riskini de artırdığı için, besinlerin saklama koşullarına bağlı olarak da ishalde, artış görülebiliyor.

Burdur’da ishalde mevsimsel veya yıllık bir artış olmadığı,  su numunelerinin de temiz çıktığı edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Şehir genelinde salgın boyutunda olmadığı öğrenilen ishal vakalarında, vatandaşların bol miktarda su, ayran, meyve suyu gibi sıvı gıda almaları, posalı yiyecekler tüketmeleri ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor.

İŞTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

-Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların oluşmasında önemli bir etken. Bulaşmasındaki en önemli şey, temiz olmayan gıda ve suların alınması.

-İçme suları ve yiyeceklerin bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması önemli.

-İshalden korunmanın en etkili yolu ellerin sık ve düzenli olarak yıkanması. Özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, meyve ve -sebzelerin iyice yıkanması gerekir.

-Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalı. Açıkta satılan ya da bırakılan gıdalar ise tüketilmemelidir.


Pazartesi 23.7 ° / 12.7 °
Salı 23.1 ° / 13.4 °
Çarşamba 23.9 ° / 13.6 °