Isparta'nın En Kalabalık Ve En Büyük İlçesi Hangisi? İşte Isparta’nın O İlçesi
Isparta'nın en kalabalık ve en büyük ilçesi hangisi? sorusunun cevabı haberimizin devamında…
Isparta ve çevresi Paleolitik çağdan beri insanların yaşadığı bir bölgedir. Isparta, MÖ 2000’li yıllarda Luvi ve Arzava kavimlerinin yerleştiği Pisidia adlı bölgenin önemli şehirlerinden biriydi. Sonraki yüzyıllarda Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar bölgeye hakim oldular. MÖ 323’te Büyük İskender’in vefatından sonra Seleukos, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. Roma döneminde gelişen Isparta, piskoposluk ve ticaret merkezi olarak ön plana çıktı. Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma ve Bizans yönetimine geçti. 1204’te Anadolu Selçukluları, 1300’de Hamitoğulları Beyliği ve 1391’den sonra da Osmanlı Devleti’nin topraklarına katıldı. II. Murad zamanında Osmanlı hakimiyetine tamamen girdi. 16. yüzyılda güneybatı Anadolu’nun önemli pazarlarından biri haline geldi.
ISPARTA’NIN COĞRAFÎ KONUMU
Isparta şehir merkezi, Antalya Bölümü’nün kuzeyindeki Göller Bölgesi’nde, Akdeniz Bölgesi içinde bulunur. Doğuda Eğirdir, kuzeyde Atabey ve Gönen ilçeleri, batıda Burdur İli ile komşudur. Merkez ilçenin en yakın ilçesi, 22 kilometre mesafede olan Atabey’dir. Merkez ilçe Isparta, ilin dokuz ilçesiyle sınır paylaşmaz. Merkez ilçeden en uzak ilçe, 175 kilometre uzaklıktaki Yenişarbademli’dir.
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasındaki bir geçiş bölgesindedir. Kışlar soğuk ve yağmurlu, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Çevredeki göller iklimi etkiler. Yağışlar kış ve ilkbahar aylarında yoğundur. Aralık ve Ocak ayları en çok yağış alan aylardır. Ağustos ayına kadar yağış azalır ve Temmuz, Ağustos ayları en kurak zamanlardır. Eylül’den sonra yağış tekrar artar. Bozkır bitki örtüsü hakimdir. Isparta Akdeniz iklimini yaşayamaz çünkü Toros Dağları’nın gerisinde kalır.
ISPARTANIN NÜFUSU
Isparta, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde, Göller Bölgesi’nde yer alan bir ildir. Gül yetiştiriciliği ve el dokuması halılarıyla ünlü olan Isparta, Türkiye’nin en kalabalık 45. ilidir. Isparta’nın nüfusu 2022 yılı itibarıyla 445.325’tir. Bu nüfusun 219.840’ı erkek, 225.485’i kadındır. Isparta’nın nüfusu bir önceki yıla göre 353 kişi azalmıştır.
Isparta’nın ilçeleri arasında en kalabalık olanı merkez ilçe olup, nüfusu 268.595’tir. En küçük ilçe ise Yenişarbademli olup, nüfusu 2.650’dir. Isparta’nın yüzölçümü 8.913 km2 olup, kilometrekareye düşen insan sayısı 50’dir. Isparta, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Kışları serin ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir.
Isparta ve çevresindeki yerleşim tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Isparta’nın da önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğu Pisidia bölgesine MÖ 2000’lerde Luvi ve Arzava toplulukları yerleşmiştir. Daha sonra bölgeye MÖ 1200’lerden itibaren Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar egemen olmuştur. MÖ 323’te Büyük İskender’in ölümüyle beraber sırasıyla Seleukos, Bergama Krallığı ve sonrasında Roma hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir gelişme gösteren Isparta önemli bir piskoposluk ve ticaret merkezi oldu. Roma İmparatorluğu’nun bölünmesiyle Doğu Roma ve sonrasında Bizans topraklarında bulunan bölge, 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. 1300 yılında Hamitoğulları Beyliği ve 1391 yılından sonra da Osmanlı topraklarına katılmıştır. II. Murad döneminde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.
ISPARTA'NIN EN KALABALIK
VE EN BÜYÜK İLÇESİ HANGİSİ?
Isparta’nın en kalabalık ve en büyük ilçesi Yalvaç’tır. Yalvaç, 2018 yılında 78.836 nüfusa sahiptir Isparta’nın merkez ilçesi ise 258.375 nüfusla ikinci sırada yer alıyor
Kaynak: Mehmet Pamuk