Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yayımladığı verilere dayanarak yaptığı açıklamada, Isparta'nın Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Çelik, şehrin ekonomik çeşitliliğinin ve dayanıklılığının güçlenmeye devam ettiğini belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, Isparta'nın Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 42 milyon 366 bin dolar değerine ulaştı. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan 5 aylık süreçte ise Isparta'nın toplam ihracatı 155 milyon 930 bin dolara yükseldi.
Mayıs ayında yaşanan ihracat artışını olumlu bir işaret olarak yorumlayan ITSO Başkanı Çelik, yaş meyve ve sebze ile madencilik sektörlerinin öne çıktığını vurguladı. Rakamlar sektörel bazda incelendiğinde, yaş meyve ve sebze sektörü yine ilk sırayı aldı ve 14 milyon 737 bin dolarlık ihracatla öne çıktı. Madencilik sektöründe de dikkate değer bir artış gözlemlendi. Bu alanda 7 milyon 200 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Bununla birlikte, hazır giyim ve konfeksiyon, tekstil ve hammaddeleri, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri gibi diğer sektörler de önemli bir katkı sağladı. İhracat rakamlarına göre diğer sektörlerin performansı ise şu şekilde sıralandı:
• Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 3 milyon 928 bin dolar
• Tekstil ve hammaddelerinde 2 milyon 965 bin dolar
• Çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde 2 milyon 753 bin dolar
• Halı sektöründe 1 milyon 778 bin dolar
• Kimyevi maddeler ve mamullerinde 1 milyon 752 bin dolar
• Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 1 milyon 590 bin dolar
• Su ürünleri ve hayvansal mamullerinde 1 milyon 218 bin dolar
• İklimlendirme sanayiinde 1 milyon 100 bin dolar
• Makine ve aksamlarında ise 1 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.
EN FAZLA İHRACAT
ALMANYA’YA GERÇEKLEŞTİ
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeyi açıklayan ITSO Başkanı Metin Çelik “Almanya birinci sırayı alarak 10 milyon 441 bin dolarlık alımla öne çıktı. Almanya'yı sırasıyla 3 milyon 918 bin dolarla Amerika Birleşik Devletleri, 3 milyon 881 bin dolarla Çin, 3 milyon 218 bin dolarla İspanya ve 3 milyon 125 bin dolarla Hindistan takip etti. Toplamda bu beş ülkeye yapılan ihracat ise 24 milyon 584 bin doları buldu.” dedi.
Şehrin karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çeken Başkan Çelik ekonomik belirsizlikler, fiyat artışları ve iç talepteki dalgalanmalar gibi faktörlerin, şehrin ekonomik performansını etkileyebileceğini belirtti. Başkan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mayıs ayında gerçekleşen ihracat rakamlarında kaydedilen artış, Isparta'nın ekonomik toparlanma sürecine girmesi ve güçlü bir ivme kazanması açısından olumlu bir işaret olarak yorumlanabilir. Yaş meyve ve sebze sektöründeki liderliğin devam etmesi, madencilik sektöründe yaşanan yükseliş ve diğer sektörlerdeki ihracatın da artması şehrin ekonomik çeşitliliğini ve dayanıklılığını gösteriyor.
Ancak, bu olumlu gelişmelerin yanı sıra Isparta'nın karşılaştığı bazı ekonomik zorluklar da göz ardı edilmemelidir. Özellikle ekonomik belirsizlikler, fiyat artışları, iç talepteki dalgalanmalar gibi faktörler şehrin ekonomik performansını etkileyebiliyor. Firmalarımızın rekabet gücünün artırılması, teknolojiye daha fazla yatırım yapılması, istihdamın artırılması ve nitelikli eleman yetiştirilmesi gibi politikaların uygulanması da şehrin ekonomik kalkınması için önemli adımlardır.
İhracatçı firmalarımızın ekonomik kalkınmasına ve iş dünyamızın güçlenmesine yönelik katkıları oldukça önemlidir. Bu sebeple firmalarımıza ve çalışanlarımıza özverili gayretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gelecekte de aynı başarı grafiğini sürdürmek ve daha ileriye taşımak için hep birlikte gayretlerimizi sürdüreceğiz.”