Isparta’nın önemli inanç turizm merkezi Barla'yı 1900'lü yıllardaki geleneksel dokusunu bozmadan geleceğe taşıyacak ve turizm potansiyelini artıracak 252 hektarlık İmar Planı, 4 ay gibi kısa sürede tamamlanarak İl Genel Meclisi'nin onay?
3 AYAKLI KENTSEL TASARIM
1) TURİZM ALANI: Genel İmar Planı kapsamındaki Kentsel Tasarım Planına göre, Barla'da turizm alanı oluşturuldu. Bediüzzaman Müzesi'nin olacağı Kültür Merkezi, cami, otoparklar, ticarethaneler bu alanda yer alacak.
2) STK'LAR ALANI: Barla'da halen konaklama ve benzeri tesisler ile misafirlere hizmet eden sivil toplum kuruluşları için özel bir alan oluşturuldu. STK’ların yerel mimariye özgü projelerinin uygulanmasına bu alanda izin verilecek.
3) GELENEKSEL DOKU: Barla’nın geleneksel doku ile özdeşleşen yapıları, Safranbolu'daki konak evleri gibi canlandırılacak. 1900'lü yıllardan kalma yapılar devlet tarafından restore edilecek, mülk sahiplerine ev pansiyonculuğu fırsatı verilecek.
Said-i Nursi'nin yıllarca yaşadığı ve bu nedenle de 400 bin kişinin ziyaret ettiği Barla'nın köye dönüşmesinden sonra AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Vali Vahdettin Özkan'ın önderliğinde başlatan yatırım atağında çok daha önemli bir aşamaya geçiliyor. İl Özel İdaresi'nin Milletvekili Bilgiç'in girişimleriyle aktarılan kaynak ile bu zamana kadar meydan düzenlemesi, şadırvan, altyapı gibi yatırımlar için 20 milyon TL yatırım yaptığı Barla için yeni bir imar planı hazırlandı.
İMAR PLANI HAZIRLANDI
Isparta Valisi Vahdettin Özkan'ın talimatları doğrultusunda 5 ay önce gerçekleştirilen Barla Çalıştayı'nın çıktılarından oluşturulan yeni imar planı ve kentsel tasarım planı, II Özel idaresi tarafından gerçekleştirilen proje ihalesinden 4 ay sonra tamamlandı. Origami Mimarlık
tarafından hazırlanan Yeni imar Planı, II Genel Meclisi'nin onayına sunuldu. Meclisin İmar Komisyonu'na havale ettiği imar planı, dün görüşülüp, onaylandı.
TURİZMİN MERKEZİNİ BARLATA ALAN YAKLAŞIM
İl Genel Meclisi'nce onaylanan Barla'nın 252 hektarlık yeni imar planı, 3 ayaklı kentsel tasarım planına oturtuluyor. Yıllık 400 bin kişinin ziyaret ettiği Barla'nın turizm potansiyelini artırmak ve Bar- la'yı Isparta turizminin merkezi haline getirerek gül, Eğirdir Gölü, Davraz ve diğer turizm alanlarımıza da faydalı hale getirmeyi hedefleyen Yeni imar Planı ve Kentsel Tasarım Planının üstyapı uygulamalarına Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verecek. İmar Planı ile Barla'nın 1900'lü yıllardaki geleneksel dokusunun bozulmaması, yeni projelerin de yerel mimariye uygun, köyün süliyetini bozmaması amaçlanıyor.
TURİZM ALANl STK'LAR ALANI VE GELENEKSEL DOKU ALANLARI
imar Planı kapsamında yer alan Kentsel Tasarım Planı kapsamında 3 ayaklı bir yaklaşım gösteriliyor. Barla'da yeni plan kapsamında turizm alanı, STK'lar alanı ve gelenek doku alanı oluşturuldu. Yeni İmar Planı kapsamında Barla'ya yapılacak yeni yatırımlar için turizm alanı oluşturuldu. Bu alan içerisinde Bediüzzaman Müzesi olarak da kullanılacak bir kültür merkezi, cami, otoparklar, ticarethaneler ve benzeri tesisler inşa edilecek. Bu yatırım için gereken kaynak Başbakanlık ve Kültür-Turizm Bakanlığımdan sağlanacak.
STK'LARIN PROJELERİ YEREL MİMARİYE UYGUN OLACAK
arla imar Plam'mn altyapısını oluşturan Barla Çalıştay'ı da da davet edilerek görüşleri alman sivü toplum kuruluşları da yeni imar planında düşünüldü. Şu anda konaklama ve dinlenme tesisleri ile ziyaretçilere hizmet veren STK'lar için yeni imar planında özel yer ayrıldı. STK'lar hizmetlerini daha iyi verebileceği projelerini yerel mimariye özgün olarak, köyün süliyetini bozmadan yapabilecekler.
SAFRANBOLU EVLERİ GİBİ PANSİYONCULUĞA AÇILACAK
Barla imar Plam'mn en önemli ayaklarından birisi geleneksel dokuya ilişkin yaklaşım. Barla'da 1900'lü yıllarda yapılmış ve halen ayakta olan yapıların, Safranbolu'daki gibi konak evlerine dönüştürülmesi sağlanacak. Devletin destekleriyle restorasyonları yapılacak yapılar, mülk sahibi değişmeden ev pansiyonculuğuna açılacak. Bu alanlarda sokak sağlıklaştırması da yapılacak. Geleneksel dokunun korunmasına yönelik olarak Barla'daki tescilli tarihi yapılar da elden geçirilecek. 4 adet çeşme, 4 adet anıt ağaç, hamam, cami, 3 kopili ve kilise restore edilecek. Ahşap minareli cami tescil altına alındıktan sonra restorasyonu sağlanacak. Vakıflara ait bir caminin de restoresi gerçekleştirilecek.