Umut Vakfı, Türkiye’nin ‘Silahlı Şiddet Haritası’nı açıkladı. Buna göre Isparta’nın şiddet oranları tüyler ürperten düzeyde. Zira, Isparta’da 2022 yılında 21 silahlı olayda 15 kişi öldürüldü, 17 kişi ise yaralandı.
2022’NİN ŞİDDET HARİTASI AÇIKLANDI
Türkiye’de Silahlar susmadı, susmuyor… Çünkü bireysel silahlanma da, her geçen gün artıyor ve bu konuda ilgililer, yetkililer kılını bile kıpırdatmıyor… Bireysel silahlanmayı önleyici düzenleme yapılması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyarlı bazı milletvekilleri tarafından defalarca araştırma önergeleri, teklifler verilmesine rağmen maalesef ki ilgili ve yetkililerce bu teklif ve önergeler kabul edilmiyor, bu da bireysel silahlanmaya resmen göz yummak oluyor…
Silahlanmanın önü alınmıyor… Çeteler, hatta art arda yaşanan pek çok olayda da görüyoruz ki uluslararası çeteler bile ülkemizde elini kolunu sallayarak silah taşıyorlar, sokaklarda, lokantalarda çatışıyorlar…
Ve göz yumulan bireysel silahlanma sonucu her çapta silaha kolaylıkla ulaşan şiddet yanlıları, hem insanları, hem de sokaklarda kedileri, köpekleri, yani her türlü canlıyı hedef göstererek yaralıyor, öldürüyorlar… Çeşitli suçlardan insanlar tutuklanırken silahlarla pozlar verip sosyal medyada yayınlayanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi insanları vuran, hayvanları katledenler, sokaklarda çatışanlar, buna uyuşturucu satıcıları da dahil, kadınları katledenler, çocukları, kadınları taciz ve tecavüz edenler de dahil karakollara, adliyelere, cezaevlerine ön kapıdan girip, arka kapıdan çıkıyorlar adeta… Ve bakıyorsunuz ki yeni bir olayla, cinayetle medyada boy gösteriyorlar…
Umut Vakfı olarak biz de; yılmadan bu bireysel silahlanmaya, bireysel şiddete ve hayvanlar dahil tüm canlılara yönelik bireysel katliamlara dikkat çekmeyi görev bildiğimiz için her yıl medyada yayımlanan şiddet haberlerini günü gününe izliyor, derliyoruz. Ve tüm bu bilgileri daha sonra irdeleyerek “Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası”nı raporlaştırarak yayımlıyoruz… Bir kez daha vurgulayalım ki amacımız; bireysel silahlanmaya ve silahlı şiddetteki artışa dikkat çekmek… İlgililerin, yetkililerin önlem almalarını, artan şiddet masaya yatırıp, yasal düzenlemeler yapmalarını sağlamak…
Ülkemizde insanlarımızın huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri, bir maganda kurşunu sonucu yaralanıp, ölmemeleri, nereden geldiği bir kör kurşunla sevdiklerini kaybetmemeleri, bir sinir anında ya da bir mutlu olay sırasında silaha sarılıp masum insanları öldürmemeleri, katil olmamaları için bu ülkede ciddi tedbirlere, çalışmalara ihtiyaç var… Lütfen ülkeyi yönetenler üç maymunu oynamayın… Her gün pek çok can yanıyor bireysel silahlarla… Pek çok aileyi ölümün kederi sarıyor. Ve maalesef ki, şiddet yanlısı pek çok insan inanılmaz bir şekilde kısa sürede salıverilip sokaklarda dolaşıyor… Ve çıkan haberlerde de şahit oluyoruz ki; yeni cinayetler işliyor…
Adalet ve yasal düzenlemeler, bireysel silahlanmanın önlenmesi, adaletin hakkıyla uygulanması herkese, ama herkese lazım derken 2022 yılının Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası’nı değerlendirmenize sunuyoruz…
Öncesinde bir küçük noktaya daha dikkat çekmek istiyoruz. Son yıllarda hızla artan, artmasına göz yumulan göç dalgası da; silahlı şiddetin artışında önemli rol oynayan konulardan… Pek çok yabancı uyruklunun, kadının da, uyuşturucu tacirlerinin de cinayetlerde, yaşanan olaylarda adı geçiyor ki; biz biliyoruz ki emniyet yetkilileri bizden daha çok bu konuya hakim, farkında… Umuyoruz bu ülkeye yarardan çok zarar getiren, uluslararası emperyalist güçlerin ülkemizi daha da zor duruma düşürmeyi hedefleyen göç olayının önü alınır, AB’den alınan para uğruna göz yumulmaz…
TÜRKİYE’NİN 2022
SİLAHLI ŞİDDET HARİTASI
Evet Umut Vakfı olarak yerel ve ulusal medyayı günü gününe izleyerek hazırladığımız rapora göre; 2022 yılında; medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansıdı. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldürüldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı…
Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15,46) kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 (yüzde 84,54) cinayet ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silahların türevine baktığınızda; 143’ü beylik silahı olmak üzere (asker ve polislerin kullandığı resmi silahlar) 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kalaşnikof dahil çeşitli tüfekler kullanıldı.
BÖLGELERE GÖRE
ŞİDDET HARİTASI
Bölgeler bazında bakıldığında silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgeler sıralamasında değişiklik olmadığını gözlemliyoruz. Nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ve en çok göç alan bölge olarak Marmara Bölgesi önceki yıllarda olduğu gibi en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölge. Bin 136 silahlı şiddetin medyaya yansıdığı Marmara Bölgesi’nde yaşanan olaylarda 560 kişinin öldüğü, bin 218 kişinin de yaralandığı kayıtlara geçti…
Burada hemen bir anımsatma yapalım: Bu yaralıların bir kısmının da ağır olarak hastanelere kaldırıldığını ve bazılarının hastanelerde kurtarılamadığını unutmayalım…
Marmara Bölgesi’ni 571 olayla Akdeniz, 566 olayla Güneydoğu Anadolu, 543 olayla Karadeniz, 463 olayla İç Anadolu, 459 olayla Ege ve 246 olayla Doğu Anadolu bölgeleri izliyor…
2021 yılında Türkiye genelinde bölgeler değerlendirilirken; silahlı şiddetin en çok yaşandığı yer yüzde 25,91’le Marmara Bölgesi olarak dikkat çekiyordu. Aynı yıl yüzde 5,68 ile silahlı şiddetin en az basına yansıdığı yer Doğu Anadolu olarak görülürken yüzde 14,50’yle en çok olayın yaşandığı ikinci bölge Akdeniz Bölgesi olarak yer alıyordu. Silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgeler sıralamasında yüzde 13,84’le Güneydoğu Anadolu Bölgesi üçüncü, yüzde 13,79’la Karadeniz bölgesi dördüncü, yüzde 13,34’le İç Anadolu Bölgesi beşinci ve yüzde 12,94’le Ege Bölgesi altıncı sıradaydı…
Silahlı şiddetin yaşandığı bölgeler sıralaması, yüzdelere vurunca bu yıl da değişmedi, ama bazı bölgelerde artış, bazı bölgelerde de (İç Anadolu ve Ege gibi) olay sayısında az da olsa düşüşler gözlemleniyor.
2022 yılında; Marmara Bölgesi’nde silahlı şiddetin yüzde 28,51’e yükseldiği dikkat çekerken yaşanan silahlı şiddet rakamlarının Akdeniz’de yüzde 14,33, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 14,21, Karadeniz’de yüzde 13,63, İç Anadolu’da yüzde 11,62, Ege’de yüzde 11,52 olduğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 6,17’ye yükseldiği görülüyor.
Bireysel silahlı şiddet olayları incelendiğinde ve olay sayıları karşılaştırıldığında da; 2022 yılında Marmara Bölgesi’nde bir önceki yıla, yani 2021 yılına göre yüzde 15,33, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 13,89, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 7,60, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yüzde 3,63’er artış yaşandığı gözlemlenirken İç Anadolu Bölgesi’nde silahlı şiddet olaylarında yüzde 8,68, Ege Bölgesi’nde de yüzde 6,71’lik azalış dikkat çekiyor…
ISPARTA’DA 15 KİŞİ
VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Daha önceki yıllarda dördüncü sıralarda bulunun Akdeniz Bölgesi 2021 yılında 299 kişinin öldüğü, 590 kişinin yaralandığı 551 cinayetle en çok silahlı şiddet olayının yaşandığı bölgeler sıralamasında ikinciliğe çıkmıştı. Ki 2022 yılında da; en çok silahlı şiddetin yaşandığı ikinci bölge konumunda ve bölgede olay sayısında 2021 yılına göre yüzde 3,63’lük artış yaşanarak 324 kişinin öldüğü, 620 kişinin yaralandığı 571 olay basına yansımış bulunuyor.
Bölgenin klasik lideri her yıl olduğu gibi Adana. Adana’da 2022 yılında 123 ölümlü, 259 yaralamalı 243 silahlı şiddet olayı yaşandı. 75 kişinin öldüğü, 149 kişinin yaralandığı 143 olayın basına yansıdığı Antalya bölgede en çok silahlı şiddetin yaşandığı ikinci il.
Silahlı şiddet olayları sıralamasında Adana ve Antalya’yı bölgede; 47 ölüm, 55 yaralamanın olduğu 65 olayla Mersin, 27 ölü, 57 yaralamalı 37 olayla K.Maraş, 18 ölü, 58 yaralamalı 35 olayla Hatay, 15 ölü, 17 yaralamalı 21 olayla Isparta, 15 ölü, 17 yaralamalı ve 18 olayla Osmaniye ve 8 ölü, 4 yaralı 9 olayla Burdur izliyor…