Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü tarafından hazırlanan TAGEM-19 AR-GE 13 Nolu Türkiye'de Patates Üretim Miktarı, Kalitesi ve Pazarlamasının Geliştirilmesine Yönelik Optimum Politika Bileşeninin Araştırılması Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan Proje Açılış Toplantısına ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, Fakülte yönetimi, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Lideri Prof. Dr. Mevlüt Gül, saygı duruşu ve istiklal marşımızın söylenmesinin ardından açılış ve selamlama konuşması yaptı. Prof. Dr. Mevlüt Gül, “Projemizin ülkemize ve patates üreticilerine hayırlar getirmesini temenni ediyorum, toplantıya katılımlarınız için hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.
ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Nurhan Yıldırım yaptığı konuşmada, “Ülkemizde 170 yıllık geçmişe sahip patatesin farklı iklim bölgelerine kolaylıkla adapte olabilmesi nedeniyle Asya’da çok fazla üretimi yapılmaktadır. Patates, dünyada ve ülkemizde en fazla üretimi yapılan bitkiler arasında yer almaktadır. 1970’li yıllarda ülkesel patates projesinin hayata geçirilmesi ile patatesin çok hızlı bir şekilde üretiminin arttığı görülmektedir. Ülkemizde, gerek dikim, gerekse üretim açısından yıllara oranla çok büyük dalgalanmalar görülmektedir. Bu durum piyasada fiyat istikrarsızlığına neden olmakta ve sektörü olumsuz etkilemektedir. İhracat miktarında yıllara göre çok büyük dalgalanmalar olması ve sanayide kullanım oranının düşük olması patatesin fiyat istikrarsızlığının diğer önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Depo sayısının yetersiz olması nedeniyle bu durum patatesin fiyatı üzerinde olumsuz etki etmektedir. Yapılması gerekenler ise patates sektörünün gelişimi için AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi, sertifikasyon sistemi ile ilgili yasal mevzuatın yapılması, üretim sistemlerinin geliştirilmesi, destekleme politikalarının iyileştirilmesi olarak özetlenebilir. Bu kapsamda Fakültemiz Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Lideri Prof. Dr. Mevlüt Gül ve ekibinin, bakanlıkça desteklenen bu projesinin, sektörün sorunlarına çözüme dönük katkı sağlayacağı ümidiyle hepinizi saygıyla selamlıyor, proje çalışanlarına başarılar diliyorum.” dedi.
TAGEM-19 AR-GE 13 Nolu “Türkiye'de Patates Üretim Miktarı, Kalitesi ve Pazarlamasının Geliştirilmesine Yönelik Optimum Politika Bileşeninin Araştırılması Proje’nin açılış toplantısında konuşan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Üniversitemizin ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin en önemli özelliği proje odaklı olmasıdır. Üniversitemiz açılalı bir yıl oldu, geçen süreçte oldukça güzel sonuçlar aldık. Önemli projeler geliştirip destekler aldık, projesi olan hocalarımızı tebrik ediyor, üniversitemiz adına da kalbi teşekkürlerimi iletiyorum. Göreve geldiğimiz günden bu güne Üniversitemizden TÜBİTAK ve BAKANLIK olmak üzere toplam 12 araştırma projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.
Bu projelerimizden, 9’u TÜBİTAK desteklidir. 3’ü Orman Fakültesi, 4’ü Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, 2’si Su Ürünleri Fakültesi, 1 tanesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin bu projesi yani TAGEM projesi, diğer bir projemizde Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli projemizdir. TAGEM-19 AR-GE 13 Nolu “Türkiye'de Patates Üretim Miktarı, Kalitesi ve Pazarlamasının Geliştirilmesine Yönelik Optimum Politika Bileşeninin Araştırılması Projesi, 192 projenin arasında yapılan ön değerlendirme sonucunda 45 proje ile finale kaldı. Finale kalan 45 proje arasından, kabul edilen 21 proje arasına girdi. Açıkçası, 206 üniversitenin bulunduğu ülkemizde TAGEM tarafından kabul edilen 21 projeden biri ISUBÜ’den, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizden, bu guru sevinç bize yeter, ama yetmez diyerek proje odaklı olmamız yolunda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Türkiye'de Patates Üretim Miktarı, Kalitesi ve Pazarlamasının Geliştirilmesine Yönelik Optimum Politika Bileşeninin Araştırılması 150 Bin TL’lik bir projedir. Proje odaklı olmaya devam etmeliyiz. İnşaalah 7+1 konsepti içerisinde önemli mühendis yetiştirme anlamında, yeni bir eğitim konsepti ile karşınızda olmaya uğraşıyoruz. Yaklaşık 3 yıldan bu yana tek bölüm altında 80 öğrenci kapasitesi olan fakültemizde, bu yıldan itibaren YÖK’le yapılan ikili görüşmeler ve temaslarla 9 bölümümüze de öğrenci alınmaya başlandı. 9 bölüme 153 öğrenci kontenjanı verilmişti. İlk tercihlerde 148 tercih yapıldı ve kayıtlı öğrencimiz eğitime başladı. Ek tercihlerde bu oranın yüzde 100 dolu olacağından eminiz. Önümüzdeki yıl bu kontenjanımızı çok fazla olmamak üzere belli oranda artırmayı planlıyoruz. 7+1 uygulamalı eğitimi, az sayıda, nitelikli sayıda ve kaliteli eğitimle vermeyi istiyoruz. TAGEM projesinin üniversitemize, fakültemize, ülkemize ve değerli öğrencilerimiz ile sektöre hayırlı olmasını diliyorum. Daha büyük projelere imza atarak, daha büyük proje açılış ve kapanışlarında beraber olmak üzere saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların arından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücü Prof. Dr. Mevlüt Gül, projenin tanıtımı hazırladığı sunumuyla yaptı.
Son olarak ISUBÜ’den Prof. Dr. Mevlüt Gül, Prof. Dr. Bahri Karlı ve Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. M. Göksel Akpınar’ın Proje Tanıtım ve Değerlendirme oturumu ile TAGEM-19 AR-GE 13 Nolu “Türkiye'de Patates Üretim Miktarı, Kalitesi ve Pazarlamasının Geliştirilmesine Yönelik Optimum Politika Bileşeninin Araştırılması Proje’nin açılış toplantısı sona erdi.