ITKM'ye artık Devlet de ortak

ITKM

Akdeniz'in ele geçirdiği tapu tescil kayıtlarına göre; Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nde devletin yönetimine el koyduğu Bank Asya'ya ait 84 işyeri var.

2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihalesi yapılan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nde hissedar sadece Isparta Belediyesi ile işin yükleniciliğini üstlenen Kadıahmetoğulları A.Ş değil. Balaman döneminde 2 kez, Günaydın döneminde de 1 kez proje tadilatı yapılan ITKM'deki ticari alanların mülkiyet hakkı birden çok kişi ve kuruluşa ait. Isparta Belediyesi'nden 2006'da yapılan sözleşme doğrultusunda kendi hakkına düşen işyerlerinin neredeyse tamamının tapu devrini yaptıran Kadıahmetoğulları'nın çok sayıda işyerini 3.şahıslara devrettiği ortaya çıktı. 3.zeyilnameden sonra yapılan yeni paylaşımla birlikte ortaya çıkan tapu listesinde mülkiyet haklarının kimlerden kimlere geçtiği gözlemleniyor. Akdeniz'in ele geçirdiği tapu tescil kayıtları, ITKM'nin büyük ortaklarından birisinin devlet olduğunu gösteriyor.
DEVLETTE HİSSEDAR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 30 Mayıs 2015 tarihi itibariyle batık kredilerinin yüzde 120 artması nedeniyle el koyarak, TMSF'ye devrettiği paralel yapıya yakın Bank Asya'nın Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nde taşınmazları çıktı. Tapu tescil kayıtlarına göre, şu an devletin yönetimindeki bankanın ITKM'de 84 taşınmazı bulunuyor. Yüklenici firma Kadıahmetoğulları'nın 2011'de yapılan 3.zeyilname ve tapu devrinden sonra ITKM'deki çok değerli 84 taşınmazı Bank Asya'ya sattığı ortaya çıktı. Müteahhidin bu satıştan 230 milyon TL gelir elde ettiği belirtiliyor. ITKM'de çok sayıda taşınmazı bulunan Bank Asya'nın şu an devletin elinde ve yönetiminde olduğu gözönüne alınırsa, Isparta'nın yılan hikayesine dönen dosyasında devletin de söz hakkının olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Bu arada tapu tescil kayıtlarına bakıldığında, Kadıahmetoğulları'nın birçok taşınmazı iş karşılığı ya da para karşılığında şirketlere ve kişilere devrettiği görülüyor. Başlangıçta sadece Isparta Belediyesi ve Kadıahmetoğulları'nın taşınmazı olan ITKM'de gelinen noktada çok sayıda kişinin ve şirketin taşınmazı bulunuyor.
KADIAHMETOĞULLARI BATTI MI?
Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nin 2016 yılı itibariyle bitirilip, ilimizin ticaret hayatına kazandırılması beklenirken yaşanan son olaylar karamsarlık yaratıyor. 31.12.2015 tarihi itibariyle inşaat ruhsat süresi biten Kadıahmetoğulları, ruhsat yenilemeye başvurdu ancak 100 bin TL'lik harç parasını ödemiyor. Harç parası ödenmediği için ruhsat yenilenemiyor bu nedenle de yarım kalan inşaat devam ettirilmiyor. Diğer bir durum ise; Kadıahmetoğulları firmasının battığı yönünde çıkartılan söylentiler. Isparta'da birçok esnafa iş bedeli olarak kesilen çeklerin vadesinde ödenmediği için arkasının vurulduğu öğrenildi. Sanayide birçok küçük esnafın alacaklarını alamadığı, çeklerin vurulduğu için mağdur oldukları belirtiliyor. Antalya'da son 3 aydır Kadıahmetoğulları tarafından kesilen tüm çeklerin arkasının vurulduğu da edinilen bilgiler arasında.
CAMİNİN HALISINI DÖŞEYEN
MUHTAR ENDİŞELİ
Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nde yapılan caminin iç halı döşemesini yapan Sermet Mahallesi Muhtarı Bekir Küçüktütüncü, haziran ve temmuz aylarına kesilen 113 bin TL'lik çekinin ödenmemesi durumunda ne yapacağını kara kara düşünüyor. Halının bedeli ödenmemesi durumunda ticareten batacağını belirten Bekir Küçüktütüncü, "Antalya piyasası ve Isparta piyasasından Kadıahmetoğulları tarafından verilen çeklerin arkasının vurulduğunu öğrendim. Bu endişe ile Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Günaydın'a koştum. 'Başkanım benim param ödenmezse batarım, biterim' diye konuştum. Belediyenin de 30 milyon TL alacağı var. Esnafların çeklerinin arkasının vurulduğunu duyuyorum. İnşallah biz de bu mağduriyeti yaşamayız. Caminin içine halı döşedim, söküp götürmeyi bile düşündüm ama Belediye Başkanımız 'bekle' dedi" diye konuştu.

kaynak: Akdeniz

Anahtar Kelimeler: