Tarih: 29.11.2018 12:30

ITSO, Kabune Pilavı’nı tescillettirdi

Facebook Twitter Linked-in

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent Enstitüsü ile çalışmaları sonucunda Isparta’nın yöresel lezzeti olan ve yapımı, malzemeleri ve lezzeti ile Isparta dışında hiçbir yerde tadamayacağımız kabune pilavımızın tescilini aldı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent Enstitüsü ile Isparta’nın yöresel ürünlerinin ve lezzetlerinin tescillenmesi ile ilgili Şükrü Başdeğirmen’in ilk başkanlığı döneminden bu yana sürdürdüğü çalışmaların meyvesini aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillenen Isparta kabune pilavının da aralarında bulunduğu 24 ürünün coğrafi işaret tescil belgesi dağıtım töreni Ankara’da TÜRKPATENT’de gerçekleştirildi.  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası,  Şükrü Başdeğirmen Bakanlığı döneminde sürdürülen Isparta’nın yöresel lezzetleri ve ürünleriyle ilgili tescil çalışmalarında önemli bir gelişme yaşandı. 2017 yılında yinelenen Isparta kabune pilavının coğrafi işareti 30 Mayıs 2018 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescillendi. Konuyla ilgili açıklama yapan, ITSO Genel Sekreteri İspir,  “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin gelişmesi, kalkınması ve markalaşması adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bilindiği üzere Türk Patent Enstitüsü ile ilimizin yöresel değerlerini tescilletmek için bazı başvurularda bulunduk, gerekli çalışmaları yaptık. Oda Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in 2013 yılından bu yana üzerinde durduğu, yapımı, malzemesi ve lezzeti ile Isparta’dan başka hiçbir yerde tadamayacağınız kabune pilavının tesciliyle ilgili başvurumuzu yaparak sonuca ulaştık. Türk Patent Ensitüsü tarafından birçok denetimden geçen kabune pilavımız artık resmi olarak da tescillenerek ilimizin tescilli markası oldu. İlimize özgü ürünlerle yada yöresel lezzetlerle ilgili patent çalışmalarımız sürüyor.
 
Isparta kabune pilavı için coğrafi işaret için yapmış olduğumuz tescil müracaatımız kabul edildi. Belgemizi aldık. Yöresel kültürümüz ve kabune pilavımızın tescil edilmesinden dolayı mutluyuz. Kabune pilavı bizim için sadece bir etli pilavdan ibaret değil, Kabune pilavının hazırlanması ve yenmesi sosyolojik anlamda birlikte olmayı anlatmaktadır. Çoğunlukla eş, dost, akraba ile birlikte geceden ya da sabaha karşı erken başlanan hazırlıklar etlerin kaynatılması, kemiklerinden sıyrılması ve pilavın kazanlarda pişirilmesi sırasında sohbetler devam eder. Sonunda da yemek hep birlikte yenir.
            Isparta’ya özgü özellikleri taşıyor Tescildeki şartlarda anlatılan Isparta kabune pilavının, ayırt edici özelliği bakımından şu ifadelere yer verildi: "Üretiminde Isparta yöresinde yetişen nohut, yöredeki meralarda özellikle kekik ve fiğ otu ile beslenen dana ve kuzunun ve koyun veya keçiden elde edilen tereyağının kullanılmasından almaktadır. Kalaylı bakır kazanlarda ve kazanın tabanına koyulan tatlı ve sulu beyaz soğan halkaları üzerinde ustalık içeren yöntemle pişirilmesi diğer ayırt edici özellikleridir. Kekik ve fiğ otu ile beslenen hayvanların etinden elde edilen et suyunun sahip olduğu aroma, pişirilen pilava geçmektedir. Isparta kabune pilavının ayırt edici bir diğer özelliği ise sac ayağında üzüm asmasının çırpısıyla harlı ateşte kısa sürede pişirilmesidir."


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —