Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Nisan ayı ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, Isparta'nın Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,65 oranında bir düşüş göstererek 26 milyon 912 bin dolar değerinde gerçekleşti. Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayan 4 aylık süreçte ise Isparta'nın toplam ihracatı 113 milyon 748 bin doları buldu.
Isparta’nın tarımsal üretimde ve ihracatta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan ITSO Başkanı Metin Çelik, “Tarımsal üretimde ve ihracatında önemli bir potansiyele sahip olan ilimizde yaş meyve sebze sektöründe 4 milyon 482 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Süs bitkileri ve mamullerinde 1 milyon 656 bin dolar, meyve ve sebze mamullerinde 1 milyon 187 bin dolar, su ürünlerinde 962 bin dolar, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar alanında ise 448 bin dolar değerinde ihracat yaptık.” dedi.
Isparta’nın ihracatta öncü olduğu sektörleri de açıklayan Başkan Çelik, şunları söyledi; “İlimiz hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ile tekstil ve hammaddeleri ihracatında da önemli bir yere sahiptir. Özellikle hazır giyim alanında üretim yapan firmalar, uluslararası pazarlarda rekabetçi ürünler sunarak önemli bir ihracat potansiyelini elinde bulunduruyor. Buna göre hazır giyim alanında 3 milyon 804 bin dolar, tekstil ve hammaddelerinde ise 1 milyon 656 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.
Madencilik sektöründe ise özellikle mermer ve diğer doğal taşlar, uluslararası pazarlarda talep gören ürünler arasında yer alıyor. Isparta'nın bu alandaki üretimi ve ihracatı, şehrin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlıyor. Madencilik ürünlerinde ihracatımız 3 milyon 752 bin dolar değerinde gerçekleşti. Çimento, cam seramik ve toprak ürünlerinde ise 2 milyon 819 bin dolar ihracat yaptık.
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü de ihracatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle ahşap mobilya ve diğer orman ürünleri önemli ölçüde talep görüyor. Isparta'nın bu alandaki ihracatı nisan ayında 3 milyon 163 bin dolar olarak gerçekleşti. Kimyevi maddeler ve mamulleri 1 milyon 634 bin dolar, halı ihracatımız ise 932 bin dolarla öne çıkan sektörlerimiz oldu. Genel olarak bakıldığında, Isparta'nın çeşitli sektörlerdeki ihracat performansı, şehrin ekonomik çeşitliliğini ve gücünü yansıtmaktadır.
EN FAZLA İHRACAT TARIMSAL
ALANDA GERÇEKLEŞTİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Isparta'nın en fazla ihracat yapan ilk 5 sektörü de belirlendi. Yaş meyve ve sebze, hazır giyim ve konfeksiyon, madencilik ürünleri, mobilya kağıt ve orman ürünleri, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri sektörleri Isparta'nın ihracatında önemli rol oynuyor.
En fazla ihracatı ise 3 milyon 748 bin bin dolarla Hindistan’a gerçekleştirdik. Hindistan’ı sırasıyla 3 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri, 2 milyon 428 bin dolarla İspanya, 1 milyon 700 bin dolarla Çin, 1 milyon 648 bin dolarla ise Kanada takip etti. 5 ülkeye yaptığımız ihracat rakamımız 12 milyon 583 bin dolar oldu.
GÜÇLÜ İRADE İLE ZORLULARIN
ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ
Geçen yıl Ocak-Nisan döneminde128 milyon 538 bin dolar ihracata erişirken, bu yılın aynı döneminde 113 milyon 748 bin dolar ihracata ulaştık. Geçen yılın gerisinde kaldık. Bu dönemde, belki de en çok ihtiyacımız olan şey kararlılık ve azimdir. Ekonomik dalgalanmalar, küresel pazarlardaki değişimler ve iç piyasada yaşanan belirsizlikler elbette ki mücadele gerektiren zorluklardır. Ancak, bizlerin sahip olduğu güçlü irade ve çalışma azmi sayesinde bu zorlukların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.
İş dünyası olarak, sadece kendi işlerimizi değil, aynı zamanda şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine, istihdamına ve ihracatına da katkı sağlama sorumluluğunu üstleniyoruz. Bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu noktada, değerli sanayici arkadaşlarımı ve tüm çalışanlarınızı kutluyorum. Karşılaştığınız her zorlukla cesurca mücadele ediyor, üretiminizle ve ihracatınızla ülkemizin ekonomisine değer katıyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.