İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Dereboğazı Yolunda Boğuldunuz

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; 
Dereboğazı 
Yolunda 
Boğuldunuz

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Dereboğazı Yolunda Boğuldunuz

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Isparta’nın şehir merkezinde ve köylerinde olan sorunları ele aldığı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’de turizmde yaşanan sorunlara sıralayan Milletvekili Cesur, Isparta örneği üzerinden yapılması gerekenleri, turizm, altyapı ve imar ilişkisini anlattı.
 
MİLLETVEKİLİ CESUR: ISPARTA’DA  
İMAR VE ALT YAPI SORUNU VAR
“Bakın, Isparta’da belediyeden köylere hala ciddi bir imar ve altyapı sorunu var.” “Süleyman Demirel Üniversite’sine vaat edilen Banliyö Treni ve Yaya Koridoru hala yapılmadı.” “Otogar bekliyor, Kent Ormanı ve Kent Meydanı yapılmadı.” “Çok değerli 29 Tarihi Evin Restorasyonu yapılmadı.” “İki Yılda 2500 kişiye ev sözü tutulmadı.” “Bisiklet istasyonları yapılacaktı, bir tane ufak istasyon dışında hareket yok.” “Isparta Burdur Dostluk yolu 2 yıl başlayalı, hala “açılacak”. Dereboğazında boğuldunuz, senede 7 km yol mu yapılır ya, utanır insan.” “Modernevler, Anadolu Işıkkent, Binevler, Hızırbey ve Halifesultan mahallalerinde yollar kötü; Vatan, Hızırbey, Işıkkent, Fatih ve Modernevler’de hala sosyal tesis yok.” “Halifesultan, Vatan ve Anadolu mahallelerinde aile sağlık merkezi yok, Fatih Mahallesi’nde yeri uygunsuz.” “Kentsel dönüşümde sıkıntı yaşayan mahalleler var.” “Semt pazarı isteyen mahalleler var, gören yok.”
BAKANLIKLAR SORUNLARA KAYITSIZ, KÖYLER İÇİN 108 ÖNERGE VERDİM, SORULARIMIZA VERDİKLERİ CEVAPLAR İÇLER ACISI “
7 sene ay evvel köylerimizle ilgili 108 önerge verdim; cevap yok, olanlar da içler acısı.” “Köy yolu yapılacak mı diye bakanlığa soruyoruz, bakanlık topu genel müdürlüğe atıyor.” “İçme suyu, kanalizasyon problemi var diyoruz, cevaben o yılki yatırım harcamalarını yazıyorlar.” “İnternetsiz köylerimiz var diyoruz, özel sektör diyorsunuz. Onlara soruyoruz, köylere internet götürmek karlı değil diyorlar.”
MİLLETVEKİLİ CESUR, ISPARTA’NIN KÖYLERİNİNDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR KEZ DAHA ÇAĞRIDA BULUNDU “Buradan sesleniyorum; Kösre’de, Gülköyü’nde, Bahtiyar’da, Sipahiler’de taşkın korumasını yapın.” “Akdoğan’da, Serpil’de, Keçili’de, Darıbükü’nde, Fakılar’da, Yeniköy’de, Örenler’de ve daha bir çok köyde kapalı devre sulama sistemi ihtiyacını duyun.” “Yaka’da, Celaptaş’ta, Dereköyü’nde gölet isteniyor, yapın.” “Baklan’da, Tepeli’de, Yuvalı’da ve Pazar’da gölet projesi var ama ödenek bekliyor, verin.” “Darıören, Koçular, Beydere, Kızılcık, Yaka, Yenice, Çaltı, Hacılar, Kaplan, Aydoğmuş, Gümü, Sarayköy, Bağkonak, Körküler ve Mısırlı yol yapımı için sıcak asfalt, kilitli parke taşı istiyor, duyun.” “Eldere, Terziler, Göktaş, Akpınar, Hacılar, Yenice, Boğazköy, Kayı, Özbayat kanalizasyon bekliyor, bakın.” “Eldere, Koçular, İğdecik, Köke, Hisardı, Körküler, Bağıllı, Hacılar, Keçili, Ortayazı, Kasımlar, Saray, Çavundur, Ördekçi içme suyu şebekemiz sorunlu diyor, düzeltin.”
TÜRKİYE SALGIN ÖNCESİNDE DE
TURİZMDE CİDDİ KAYIPLAR YAŞADI
“Turizmin, ülkemiz için tartışmasız stratejik önemi var. Dış açıklarımızın, ithalat dengesizliğinin dengeleyicisi aynı zamanda da ülkemizin yurt dışındaki tanınırlığını, prestijini ve itibarını arttıran çok önemli bir sektör.” “Covid-19 öncesi turizm sezonu gelirlerimiz 2019’da, 2014’te olduğu kadardı. Arada geçen 6 yılda gelirlerde ve turist sayılarında kayıplar var. Turistlerin kişi başı harcamaları da düşmüş.” “2016’da ilk kez turist başı harcama 750 doların altına, 2018’de 650 doların altına inmiş.” “Nitelikli turizm aktiviteleri ve turizm çeşitliliği azalmış.”
YARGININ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMASI, YAŞANAN KAYIPLARDAKİ EN ÖNEMLİ ETKEN
“Neden böyle? Neden çok: İçte yaşanan sorunlar, baskıcılık, demokrasiden uzaklaşma, özgürlüklere, hayat tarzlarına karşı hoşgörüsüzlük.” “Yargının ve hukukun üstünlüğünün bozulması bana göre en önemli etken.” “Dış ilişkilerdeki tutum, dünyaya verilen mesaj, pekiştirilmeye çalışılan yabancı düşmanlığı bir başka etken.” “Bir diğeri, ülkemizin potansiyelinin çok büyük olması, ancak dar ve çağı yakalayamamış bir turizm anlayışı ile kıyılara sıkışılmış olması.”
REKABET ETTİĞİMİZ ÜLKELER KENT TURİZMİNİ GELİŞTİRDİ, BÖLGELER ARASI ULAŞIM VE KONAKLAMA YATIRIMLARI YAPTI, BİZSE GERİDE KALDIK
“Kent turizmi kavramını yerleştirilemediniz. Turizm bölgelerini birbirine bağlayamadınız. Konaklama imkanlarını çeşitlendiremediniz. Turizm faaliyetleri arttırılamadı, yeterince tanıtımları yeterli yapılamadı.” “Rekabet ettiğimiz, turizm gelirleri yüksek ülkeler, bu meseleler kavramış ve buna göre yatırım ve planlarını yapmış ülkeler.”
TURİZMDE İLERLEMEK İÇİN YEREL YÖNETİMLERE DAHA FAZLA ALAN AÇILMALI, KENT VE BÖLGE TURİZMİ STRATEJİSİ KURGULANMALI
“Biz de medeni ülkelerdeki gibi yapabilirdik hepsini elbette ancak merkezi bir planlama ile bu kadar büyük bir ülkenin her bir turizm değerini ülke ekonomisine kazandırmak mümkün değil.” “İşte burada yerel yönetimler öne çıkıyor, yerel yönetimler çok önemli. Türkiye’de her şehrin kendine özgü, şehrin paydaşları ile beraber kurgulanacak bir kent ve bölge turizmi stratejisinin oluşturulması gerekli.” “Ancak sizin bu kanun teklifi ile getirdiğiniz pek çok madde, bırakın yereli ve yerel yönetimleri turizme dahil etmeyi, onları daha da uzaklaştıracak ve daha da pasifleştirecek değişikliklerle dolu.” Yerel bu işi sahiplenirse ve, yereldeki vatandaş kendi kültürünü, değerini çok daha iyi bir şekilde özümseyeceği için başarılı olabilirdiniz ama yapmadınız. Eşitlikçi bir kalkınma modeli aslında kent turizmi, böylelikle herkes kazanabilirdi.
ISPARTA’DA BAYRAM GİBİ KUTLANACAK GÜL, KİRAZ, ELMA VE LAVANTA FESTİVALLERİ YAPILABİLİR, EĞİRDİR GÖLÜ MUHAKKAK KORUNMALI
Mesela, ben seçim bölgem Isparta'dan örnek vereceğim, Eğirdir Gölü’nü korumalısınız. Göle ve Isparta’mızın ormanlarına spor tesisleri inşa etmelisiniz. Hasatta 3-5 kişinin ziyaret ettiği değil, bayram gibi kutlanacak bir gül ve lavanta festivali yapmalısınız. Daha 2 gün evvel, Kuyucak'taydım, oradaki lavanta üreticimiz ve orada ürünlerini satmaya çalışanlar zor durumdalar, her yerde o kadar fukaralaşmış insanlar! Ne mi yapacaksınız? Isparta’da büyük bir elma ve kiraz festivali yapmalısınız. Konaklama imkanlarını geliştirmeli, Isparta içi ve diğer şehirlere ulaşım sorununu çözmeli, entegre etmelisiniz. Antalya’ya gelen turisti, 1-2 günlüğüne Isparta’ya da getirebilmelisiniz mesela.
ÖĞRENCİSİ, RESTORANCISI, TAKSİCİSİ, OTELCİSİ, HEDİYELİKÇİSİ İLE BERABER KAZANAN BİR TURİZM MODELİ MÜMKÜN
Süleyman Demirel Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerimiz tur rehberliği yapar, etkinlik organizasyonlarında görev alır, harçlıklarını çıkarır, deneyim kazanır, yabancı kültürlere açılmış olur. Restorancı kazanır, taksici kazanır, hediyelik eşyacısı kazanır, otelcisi kazanır. Ama bunları yapacak istek, vizyon ve kültür lazım. Hepsi yerelden yapılabilecek detaylar ama nasıldır diye baktığımız zaman, bunlara gelene kadar, en temel sorunların bile çözülemediği bir Isparta var bugün; bu da sizin yönetim anlayışınızdan kaynaklı.
İKTİDAR OLARAK YAPMANIZ GEREKENLERİ YAPMIYORSUNUZ, YAPMAZSANIZ OLACAKLARI SÖYLEYEYİM, SİZ GİDECEKSİNİZ VE BİZ YAPACAĞIZ
“Zamanınız az kaldı. Yapmanız gerekenleri söylüyoruz ve hala yapmıyorsunuz. Zaman sizin aleyhinize işliyor.” “Yirmi yıldır yapmadık da ne oldu mu diyorsunuz? Bunları yapmazsanız ne olacak ben size söyleyeyim:” “Deniz bitmez; denizler, okyanuslar masmavi. Biz serin sularda yüzeceğiz alabildiğince, gökyüzüne bakacağız, sıcak güneşinde ısınacağız, siz olmayacaksınız.” “Ve çocuklarımız tecavüze uğramayacak, dayak yememiş, öldürülmemiş annelerinin elinden tutacaklar, babalarının ceplerinde intihar notları olmadan alacak, götürecek onları ailece, rahatlıkla o denizlerde yüzecekler. Ve kışın da kar topu oynayacaklar, Davraz'a çıkacaklar Isparta'da. Yazın da biz Isparta ovalarından göklere uçurtma uçuracağız” “Nasıl mı olacak? Siz gideceksiniz, biz az evvel saydıklarımızı hepsini biz yapacağız, İYİ’leşeceğiz..”