Tarih: 23.10.2021 07:12

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Elma Üreticisinin Feryadını Dile Getirdi; Yolsuzluğun da Yoksulluğun da, Hesabını Soracağız

Facebook Twitter Linked-in

TBMM’de kooperatifçilik kanunu görüşülürken söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Elma Üreticisi örneğiyle çiftçinin feryadını dile getirdi ve ekledi; yolsuzluğun da yoksulluğun da, kayırmacılığın da hırsızlığın da hesabını soracağız..
 
Sözlerine çiftçinin yaşadığı zorluklarla başlayan ve rakamlarla mazota, gübreye, yeme yapılan zamlarla çiftçimin düştüğü zorluğu anlatarak başlayan Cesur, borcunu ödeyemeyen çiftçinin artık tarımı bıraktığını ekledi:
Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek gözünüzü seveyim? Açın gözlerinizi, kulaklarınızı artık ve bakın hâline çiftçinin, yanına gidemiyorsunuz ama bari benim söylediklerimi dikkate alın.
ISPARTADA 15 YILDA ELMA
ÜRETİCİSİNİ 30 KAT FAKİRLEŞTİRMİŞSİNİZ
Cesur Isparta elma üreticisinin sorunlarını gözler önüne sererek devam etti:
“Şimdi elma hasat zamanı bizim Isparta'da. Eğirdir ve Gelendostlu çiftçilerimizi buradan saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İlacın geçen sene tonu 5-6 bin lira, bu sene yüzde 60 artmış, 8-10 bin liraya çıkmış ve 1 kilo elmayı 1,9 liraya üretiyor elmacı. Şimdi, satış 2-2,20 lira güya ama 1,5 lirra ile 1,8 lira arasında bulabilse satacak. Geçen sene satamadı, depolarda çürüdü, sokağa atmak zorunda kaldı. Gelendost ve Eğirdir'de on beş sene önce, bakın, on beş sene önce 0,50 liraya üretip 1,5 liraya satıyordu elma üreticisi ve şimdi aynı paraya satıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? O zaman 3 katına satıyordu, şimdi aynı paraya satıyor yani bu da on beş yılda elma üreticisini 30 kat fakirleştirmişsiniz demek.”
Mazot dört yılda yüzde 74 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 174 lira ödemek zorunda. Süt yemi ve saman dört yılda yüzde 230 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 330 lira ödemek zorunda. ÜRE gübresi dört yılda yüzde 310 artmış yani 100 lira ödeyen şimdi 410 lira ödemek zorunda ve 619 binin üzerinde borcunu ödeyemeyen çiftçimiz var yani her 4 çiftçiden 1'i borcunu ödeyemiyor değerli arkadaşlar. 2003'te 2,5 milyar lira olan çiftçinin borcu 2021'de 180 milyar liraya yükselmiş. Bakın, 2,5 milyar liradan 180 milyar liraya yükselmiş. 2002'de çiftçinin kazancının yüzde 7'si borç ödemeye gidiyormuş, 2020'de yüzde 43'ü borç ödemeye gidiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi borcunu nasıl ödeyecek gözünüzü seveyim? Açın kulaklarınızı gözlerinizi ve bakın hâline çiftçinin, yanına gidemiyorsunuz ama bari benim söylediklerimi dikkate alın.
UMUT HİÇ BİTMEYEN BAHAR MEVSİMİ; KAR DA YAĞAR, FIRTINA DA VAR AMA SONUNDA ÇİÇEKLER MUTLAKA AÇAR
Sözlerine sandıkla devam eden Cesur, umudun bitmeyeceğini söyleyerek sözlerini tamamladı: "Taş mı yiyecek çiftçi?" demiştim ben bu kürsüde. Evet, taş yemiyor ama o taşı saklıyor çiftçi, sandığa saklıyor o taşı. Bakın, artık durum Fuzuli'nin dediği yere dayanmış: "Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil." O yüzden ben ve biz söylemeye devam edeceğiz. Umut hiç bitmeyen bahar mevsimi; içinde kar da yağar, fırtına da var ve ama sonunda çiçekler mutlaka açar.”
MİLLETVEKİLİ AYLİN CESUR’UN KONUŞMASININ TAMAMI:
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çifti 2002'de 2 milyon 588 bin iken 2020'de 1 milyon 803 bine düşmüş yani sistemden 800 bin çiftçi ayrılmış. Bu ne demek biliyor musunuz? Artık bırakıyor, bu işi yapamıyor demek. SGK'ye kayıtlı çiftçiler 2008'den beri yarı yarıya azalmış, 1 milyon 127 binden 547 bine düşmüş. Çiftçi sayısı düşünce ne oldu biliyor musunuz? Ekili araziler azaldı ve tarımın hafızası var, bu bitiyor, çok üzülüyorum. 4,2 milyon hektar ekili arazimiz artık işlenmiyor yani Türkiye üretemiyor. Nasıl üretsin? Şimdi elma hasat zamanı bizim Isparta'da. Başta şimdi elma hasadında emek veren Eğirdir ve Gelendostlu, tüm Isparta’daki  çiftçilerinizi buradan saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İlacın geçen sene tonu 5-6 bin lira, bu sene yüzde 60 artmış, 8-10 bin liraya çıkmış ve 1 kilo elmayı 1,9 liraya üretiyor elmacı. Şimdi, satış 2-2,20 lira güya ama 1,5 lirra ile 1,8 lira arasında bulabilse satacak. Geçen sene satamadı, depolarda çürüdü, sokağa atmak zorunda kaldı. Gelendost ve Eğirdir'de on beş sene önce, bakın, on beş sene önce 0,50 liraya üretip 1,5 liraya satıyordu elma üreticisi ve şimdi aynı paraya satıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? O zaman 3 katına satıyordu, şimdi aynı paraya satıyor yani bu da on beş yılda elma üreticisini 30 kat fakirleştirmişsiniz demek.
Şimdi, aş yok, iş yok, huzur yoksa geleceğe dair umut da olmuyor. Umut yoksa ne oluyor biliyor musunuz? Bu düzen böyle sürmez. Yoksulluğun da, umutsuzluğun da, boşa giden yılların da, hırsızlığın da, kayırmacılığın da, bütün bunların da hesabını soracağız.
"Taş mı yiyecek çiftçi?" demiştim ben bu kürsüde. Evet, taş yemiyor ama o taşı saklıyor çiftçi, sandığa saklıyor o taşı. Bakın, artık durum Fuzuli'nin dediği yere dayanmış: "Söylesem tesiri yok, sussam gönlüm razı değil." O yüzden ben ve biz söylemeye devam edeceğiz. Umut hiç bitmeyen bahar mevsimi; içinde kar da yağar, fırtına da var ve ama sonunda çiçekler mutlaka açar.
Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —