İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Engellileri Sınavsız Atayın

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; 
Engellileri 
Sınavsız 
Atayın

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; Engellileri Sınavsız Atayın

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ülkemizde engellilerin karşılaştığı her gün artan çevresel ve toplumsal engellerin aşılmasına yönelik bir araştırma önergesi verdi.
 
Verdiği önerge ile konuyu yeniden Meclis kürsüsüne taşıyan Cesur, yaptığı konuşmada iktidarın bugüne kadarki politikaları sonucu ortaya çıkan manzarayı eleştirerek, “Devleti yönetenler, özellikle de Coivd-19 salgınında engellilerimizin ihtiyaçlarını sağlamak yerine, onların sorunlarını görmezden geldiği için, engellilerimizin sorunları katbekat artmış vaziyette.” dedi.
 
“Engellilerimiz için gerekli erişilebilirlik koşulları ve fırsat eşitliğini sağlamak devletin görevi. Ama maalesef onlar her gün ülkemizde ihmallerden kaynaklı olarak yeni engellerle mücadele etmek zorunda kalıyorlar.” diyen Cesur, Türkiye’nin bir sosyal devlet olduğunu ancak iktidarın sosyal devlet olma görevini yerine getirmediğini belirtti.
BAKANLIĞIN VERİ SİSTEMİNDE ENGELLİLERİMİZİN %50’Sİ YOK, BAKANLIK ENGELLİLERİ GÖRMÜYOR BİLE
Cesur, “2011 TÜİK araştırmasına göre 4 milyon 876 bin vatandaşımızın en az bir engeli var ancak Aile Çalışma ve Sağlık Bakanlığı 9 yıldır istatistiklerini yenilemiyor. Mart 2020 itibari ile Ulusal Engelli Veri Bankası’na kayıtlı yalnızca 2 milyon 533 bin engellimiz var, yani engellilerimizin yarısı kayıtlarda yok.” dedi. “Bakanlık engellilerimizin ayağına gitmesi gerekirken, ‘Gel, kendin kayıt ol’ diyor ve sonucu itibariyle de onları yok sayıyor, Engellilerimiz görmezden geliniyor” diyerek, yapılan yanlışlara dikkat çekti.
ENGELLİ AYLIĞI ÇOK AZ,
DERHAL ARTTIMALISINIZ
Engelli yardımının bir hükümet icraatı olmadığını, bunun zaten sosyal devletin bir gereği olduğunu belirten Cesur, Engelli Yardımının, 44 yıl önce Süleyman Demirel Başbakan iken, 39. Hükümet zamanında yürürlüğe girdiğini hatırlattı. “On sekiz yılda sizin yapmadığınız düzenlemeler yüzünden gelinen noktada engellilerimiz hiç olmadığı kadar kötü durumda ve tahmin edemediğiniz güçlükler çekiyorlar” diyerek ihmalleri işaret eden Cesur, “Açlık sınırının 2.431 TL olduğu ülkemizde,567 lira engelli aylığı ve %70 üzeri engeli bulunanlar için 854 TL engelli aylığı kabul edilemez, bunların derhal arttırılması lazım” dedi.
ENGELLİ AYLIKLARINDA
DAHİ USULSÜZLÜK YAPILMIŞ
Aylin Cesur, engelliler için ayrılan kaynağın yetersiz olduğunu belirtmesinin ardından, bu kaynakların aynı zamanda yanlış kullanıldığını da söyleyerek, “2019 Sayıştay Raporları’na göre, 189 bin 345 kişi engelli sistemine kayıtlı olmadığı veya kayıtlı olsa da uygun engelli raporu olmadığı halde 2019 boyunca her ay engelli aylığı almış. Usulsüz ödemelerin boyutu 1 milyar 811 milyon TL.” diyerek konuya dair hükümetten açıklama istedi.
ENGELLİ KOTASI %6’YA
ÇIKARILMALI, DUYUN SESİMİZİ!
“Engellilerimizin hayata aktif vatandaşlar olarak katılması için düzenlemeler yapılması şart. Türkiye’de engelli kotası 50 üzerinde çalışanı olan işletmeler için %3, kamu için %4, memuriyette ise engelli kotası yine %3. Kota üzerinde yalnızca 10.482 engellimiz çalışıyor, yani iş ortamını düzenleyen teşvikler verilmediği için engellilerimizi işe almak istenmiyor. Engellilerimize sunulması gereken 25.851 kota ise boşta duruyor. Kotalar çok düşük ve engellilerimizi işlerle buluşturamayan bir hükümet var.” diyerek istihdam sorununa dikkat çeken Cesur, yapılması gerekenleri sıraladı: “Bu kotalar Almanya’da ve Fransa’da olduğu gibi derhal %6’ya çıkarılmalı, Belçika’da olduğu gibi iş ortamlarının engellilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi için devlet işletmelere destekler vermeli. Engellilerimiz düzenleme istiyor, duyun sesimizi!”
SOSYAL DEVLET İSENİZ
ATAYIN BU İNSANLARI
Covid-19 salgını esnasında da engellilerin ihmal edilmeye devam ettiği belirten Cesur, “Normalleşilirken, kronik hastalığı olan vatandaşlarımız izinleri devam etti ancak engellilerimizin izinlerini kaldırdınız. Yetmedi, 2020 EKPSS'i iptal ettiniz vebinlerce engellinin atamasına engel oldunuz. Bırakın sınavı ve sosyal devletseniz artık atayın bu insanları.” diyerek atama bekleyen engelliler için hükümeti göreve çağırdı.
EĞİTİMDE VE SPORDA DA
ENGELLİLERİMİZ İHMAL EDİLİYOR
Eğitimde ve sporda engellilerin karşılaştığı sorunların da çözülmesin gerektiğini söyleyen Cesur sorunları sıraladı. “Kaynaştırma eğitim modelinde 295.697 engelli öğrencimiz var ancak okul binaları engellilerimize uygun değil, onların ihtiyacı olan araç ve gereçler yetersiz” diyen Cesur, iyileştirmeler yapılması ve özel eğitim kurumlarının arttırılması gerektiğini söyledi. “Açık öğretimde görme engelli vatandaşlarımıza hâlâkitap basıp yolluyorsunuz ve işitme engeli, görme engeli olan gençlerimiz EBA'dan faydalanamıyor. Engelli spor kulüpleri yardım ve destekleri tam alamıyor.” diyen Cesur, süregelen ihmallere işaret etti.
TÜRKİYE ENGELLİLERİMİZ
İÇİN YOKLAR ÜLKESİNE DÖNDÜ
Çevre düzenlemelerinin yetersizliği ile ciddi bir erişilebilirlik sorunu ortaya çıktığına vurgu yapan Cesur, “Kamu binalarının çoğu hâlâ engellilerimize uygun değil. Otobüslerde sesli panolar, uyarılar yok; engelli rampaları yok, var olanlar bozuk. Bankamatikler düz ayak değil. İlaçlar için sesli prospektüsler yok. Trafik ışıklarının çoğunda ses yok. Yok, yok, yok! Onlar için de yoklar ülkesi Türkiye.” diyerek ihmallerde gelinen noktayı ortaya koydu.
HEDEFİMİZ % 100 ERİŞİLEBİLİRLİK
Hedefimiz engelli vatandaşlarımız için %100 erişilebilirlik sağlamak. Bunu yapmadıkça ‘Sosyal devletiz’ diyemezsiniz.” diyen Cesur, iktidar milletvekillerini araştırma önergesini kabul etmeye davet ederek sözlerini tamamladı. Ancak önergesi AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi.