Tarih: 25.11.2021 07:50

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur; İktidarınızın Koca Bir Nesle Borcu Var Sayın Bakan

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri yaklaşırken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yoğun görüşmeler devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, gençlerin şikayetlerini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na tek tek saydı.
 
Milletvekili Cesur’un konuşmasında, yurt yetersizliği, yurtların eksikleri, bursların azlığı, internet alt yapı yetersizliği, gençlerin geçinme sorunu, burs ve kredilerin yetersizliği, gençlerin iş ve gelecek kaygısı, atamalardaki liyakatsizlikler, beyin göçü, spor ve kültürel imkanların azlığı gibi pek çok başlık öne çıktı. “İktidarınızın koca bir nesle borcu var sayın bakan” diyen Cesur, ayrıca Isparta için spor yatırımlarının eksikliğini ve yapılabilecek spor yatırımlarını dile getirdi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu konuşmasının tamamı: Sayın Başkan, Sayın Bakan, Değerli milletvekilleri, Bakanlığın ve Kurumlarımızın Değerli Temsilcileri, Sayın Basınımızın Değerli mensupları, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Gençlik ve Spor bakanlığı olunca konumuz, gençler adına yapacağız bu konuşmamızı da! Gençlerimiz “Oy moy yok” diyerek size ve hükümete seslerini duyuralı çok zaman geçti.
 
Ancak o zamandan beri, seslerini duyduğunuza dair, en ufak bir emare göremedik. Anlamamış olma ihtimaline karşı bir de ben anlatacağım onlar adına. Gençlerimiz özellikle son 5 yıldır terk edilmiş hissediyor. Bir zamanlar Lise ve Üniversitelere giriş sınavlarına odaklı, dershanelerde geçen bir hayata tepki vardı. Buna çalınan sınav soruları eklendi. Sonra soruları çalmaya hiç gerek kalmadı. Mülakat sisteminizle puanı düşük de olsa, istediğinizi alır oldunuz, hak edeni eler oldunuz. Gençlerimiz, devlet planlaması yapılmadan, üniversitelerin gereğinden çok açtığınız kontenjanlı bölümlerinden mezun oldular, iş bulamadıkları için, atanmadıkları için asla mesleğini yapamayacakları bölümleri okur oldular. Şimdi de, işsizliğin yanında, iş bulsa dahi yoksulluğa mahkum olacakları bir geleceğin onları beklediklerini düşünüyorlar. Bunu sizin yaptığınızı biliyor ve ondan oy moy yok diyorlar.
 
Ülkemizde ücretli çalışanların %50’si asgari ücret alıyorken, pek çok üniversite diplomalı, asgari ücrete yakın ücretlerle, çok uzun çalışma saatlerinde işlere mahkum edilmişken başka bir sonuç çıkmazdı zaten. Kaçmak isteyen gençlerle dolu bir ülke yarattınız üzgünüm. İktidarınızın koca bir nesle borcu var! Ve gençlerimiz derdini bir şekilde dile getirdiğinde, emniyetten çağırmalar, soruşturmalar başlıyor. En son yurt bulamadılar ve terörist dediniz onlara. Gelin evlatlarımız bu gençler bizim geleceğimiz, şikayet etti diye terörist demeyin önce onlara. Bakın ben de yurtta kalarak tıp fakültesi okudum. Bu yurt sorunu öyle bir sorun ki, nefes alamazsınız sokakta kalmışsanız. 2016’dan bu yana neredeyse hiç yeni yurt yapmamışsınız. Şu an 773 yurt var. 2021’de devlet yurdu kapasitesi 695 bin kişiye gerilemiş.
 
Ancak Türkiye’de örgün eğitimde şu an itibari ile 3 milyon 801 bin öğrencimiz bulunuyor. Yani yurt kapasitemiz, öğrencilerimizin 5’te 1’ine yetmiyor. Geri kalanlar ne yapıyor? 4406 adet özel yurt var. Bunların toplam kapasitesi de 442 bin. Ve iki sorunu var bunların;genel olarak çok pahalılar; yurt işi bazı bazı vakıf ve cemaatlere terkedilmiş durumda. Gençlerimiz ideolojik endokrinasyona maruz kalmak istemedikleri için yurtsuzluğa terk ediliyorlar. Bu yurt işini serbest piyasaya terk ettik diyemezsiniz, durum öyle değil. İlim Yayma Cemiyeti’nin 107, TÜRGEV’in 18, TÜGVA’nın 38 ve Ensar Vakfı’nın 60 yurdu var. Sadece bu 223 yurt için, bu yıl devlet tarafından 173 milyon 704 bin lira aktarılacak. Soru şu ve basit; “Devlet neden yurdu kendi yapmıyor da, bu yapılanmaları finanse ediyor” Sonuç, kira, ve o şehirlerde artan kira fiyatları ile yaygın maduriyet. Bir de yurtlarımızın hali de iyi değil. İletişim alt yapıları bozuk. Çocuklarımız telefon çeksin diye camdan sarkıyor veya bina dışına çıkmak zorunda kalıyor. İnternet yavaş ve bu çağda 16 GB kotaya mahkum edilmişler, 1 hafta dahi yetmiyor.
 
Yurt raf dolap, masa gibi yurt mobilyaları yetersiz. Yemekhaneler genel olarak kötü ve fiyatlar aşırı yüksek. Öğrencinin yemeği üzerinden kar etme anlayışından derhal vazgeçin. Kredi 650 TL, yemekhaneye ödenen günlük yemek parasını karşılamıyor bu. 20 TL. 650 TL kredi neye yetsin Sayın Bakan? Bir de başka bir problem, gençlerimiz mezun olunca bu kredileri ödeyecek iş bulamazken, bir de faiziyle bu paraları geri istiyorsunuz. Bir çay almaya korkuyor gençler. Yurt dışındaki akranlarının hayatlarını sosyal medyadan takip ediyorlar ve onlara yaşatılanın bir haksızlık olduğunu görüyorlar, bırakın onlar gibi dünya turunu, Türkiye turunu, sinemaya, tiyatroya, konsere gidemiyorlar. Tam da bu sebeple her yıl en az 50 bin gencimiz yurt dışına okumaya gidiyor, geri kalanlar da bir yolunu bulsam da gitsem diyor. Ve gelmemek üzere gidiyorlar Sayın Bakan. Gençliğimize bunlar olup biterken, siz ne yapıyorsunuz Sayın Bakan? TÜİK’e göre, 2015’de 100 gençten 64’ü mutluyum demiş, 2020’de 47’si. Bu bile gençlerimizin durumu anlatmak için yeterli. Isparta’mızın 2 üniversitesi var. Gençlerimiz için sportif ve kültürel aktiviteler yetersiz. Her şey büyük kentlere yoğunlaşmış ve ülkenin geneline yayılmasını sağlayacak olan sizsiniz Sayın Bakan.
 
Yurdu aç, yatağı at’tan ibaret değil olay ki onu dahi yapmıyorsunuz. Gençlerimizin kendilerini en çok geliştirmesi gereken dönemlerde okumak ve yoksullukla mücadele etmek dışında onlara alan açmak, bir hobi, uğraş ilgi alanı kazandırmanız lazım. İhmal edilen sadece üniversiteli gençlerimiz değil, yukarıdaki kaygılar her gencimizin sorunu. Bakın köylerimizdeki gençlerimiz sportif faaliyetlere dahil olmak için halısaha ve sportif tesisler istiyorlardı. Ispartamızın Akpınar köyü için, Afşar köyü için, Çaltı köyü için, Hacılar köyü için verdiğim soru önergelerine cevaben değerlendireceğiz demişsiniz. Değerlendirdiniz mi Sayın Bakan? Neden spor tesisi yapmıyorsunuz? Arak köyü ve Salur köyü için verdiğim önergelere de cevap vermemişsiniz. Gençlerimizin deşarj olmaya ihtiyacı var. Covid dönemi, ekonomik sorunlar, gelecek kaygıları. Bunalıyorlar. Kültürel aktiviteleri ve sportif faaliyetleri çeşitlendirmek ver her gelir grubuna erişilebilir kılmak zorundayız Sayın Bakan. Duyun gençlerimizin sesini. Seçim bölgem Isparta spor müsabakaları için, ve her türlü spor için yatırım yapmaya çok uygun.
 
Eğirdir su sporları için, Davraz kayak bakımından yatırımla geliştirilebilir ve korunabilir. Ormanlarımız ve tepelerimiz doğa yürüyüşlerine ve bu eksendeki turistik sporlara da çok müsait. Ispartaspor’umuzun ve Anadolu’nun diğer külüplerinin desteklenmeye ihtiyacı var. Yerel taraftarlık ve spor kültürünü yaymak için çalışılmalı. Bu hem rekabeti arttırır, hem de memleketlilerde aidiyet duygusunu pekiştirir. Yerel sporcu yetiştirilmesi için gençlere yönelik yatırımlar genişletilmeli sayın bakan. Her kulübün yurt dışından iyi oyuncu getirecek bütçesi yok. Bu da ancak destek ve yatırımla mümkün. Uzun vadede milli takımımızın başarısı daha da artacaktır. Diğer sporlara ilgi ve alakayı arttırırsanız, hem sporu daha geniş kesimlere yayabiliriz. Hem de uzun vadede ülkemizin olimpiyat başarılarına yeni başarılar ekleriz.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —