İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur Kürsüden Millete Seslendi: Gözünü Yumma Geleceğine Sahip Çık


İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur Kürsüden Millete Seslendi: Gözünü Yumma
Geleceğine
Sahip Çık

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur Kürsüden Millete Seslendi: Gözünü Yumma Geleceğine Sahip Çık

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, devam eden bütçe görüşmelerinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi bütçesi üzerine uzun süre akıllarda yer edecek bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasında, bütün vatandaşların vergileri ile finanse edilen RTÜK’ün siyasallaştığını belirten Milletvekili Cesur, “RTÜK bu bütçeyi hak etmiyor” ifadelerini kullandı. “Bugün RTÜK, muhalif medyayı baskılama aracı haline dönüşmüş, yükümlülükleri ihlal eden bir yandaş kollamacısı olmuş. Halkın gerçekleri duymasını istemediği ve pembe beyaz bir tablo ile uyutulduğu bir yayıncılığın salıncağı olmuş adeta.” diyen Cesur, RTÜK’ün kuruluş ilkelerinden ve demokrasiden uzaklaştığına dikkat çekti, “Bir önceki seçimde kime oy vermiş olursa olsun, tüm vatandaşlarımızın bu gerçeği görmesi çok önemli.” dedi.
 
RTÜK’ün verdiği cezalardaki adaletsizlikleri sayılar ile ortaya koyan Milletvekili Cesur, “Daha iyi yayıncılık ve kitle medyası istiyorsak, daha bağımsız, siyasete bulaşmamış bir RTÜK’e ihtiyacımız var. RTÜK’ü Ceza veren ve muhalefeti, basını, medyayı susturan kurum olmaktan çıkartmamız lazım. RTÜK’ü sansür aracı olmaktan çıkarmamız lazım.” dedi ve iktidarı uyardı: “İktidar yarın değişecek ve siz muhalefete düşeceksiniz. İktidar değişir de, RTÜK aynı kalırsa, en çok siz rahatsız olursunuz, emin olun. O zaman öyle tasarlamak lazım ki, iktidar kim olursa olsun, kurum ve kuruluşlar her daim ve sadece vatandaşa hizmet etmeli. Bir gün herkesin özgür basına ihtiyacı olur. Yargı da için de, Merkez Bankası için de bu böyle olmalı.”
“İKTİDAR SANATA RANT ODAKLI BAKIYOR” “KALİTELİ SANAT ÜRETİMİ YAPAN NİCE TİYATROYA SİYASİ GEREKÇELERLE HAK ETTİKLERİ DEVLET DESTEĞİ VERİLMİYOR” “BİR ŞARKIYLA, BİR OYUNLA HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİREN SANATÇILARIMIZIN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN”
sorunları üzerine konuşan Cesur, “İktidar bugün sanata, üzülerek ifade ediyorum ama, rant olarak bakıyor. Bugün tiyatro desteklerinin dağıtılmasında dahi rant eksenli bir yönetim olduğuna dair şüphe var.” dedi. Destek ödeneklerinin dağıtımında usulsüzlükler olduğunu ve siyasi gerekçelerle bazı tiyatroların ödenekten mahrum bırakıldığını belirten Cesur, “Gerçekte oyun sergilemeyen paravan tiyatrolar, devlet desteği alırken, en kaliteli üretim yapan nice tiyatroya, kendilerinden olmadığı için, siyasi gerekçelerle hak ettikleri devlet desteği verilmiyor.” dedi. Tiyatrolara verilen ödeneklerin yetersiz olduğunu ve ödeneklerin dağıtımında şeffaflık olmadığını belirten Cesur, hangi tiyatroların ödenek aldığını ve alamayanların alamama gerekçelerinin açıklanmasını istedi. İktidara ve millete seslenen Cesur, “Sanata ve sanatçılarımıza hak ettiği değeri verin, bir şarkıyla, bir oyunla hayatımızı güzelleştiren sanatçılarımızın ekmeği ile oynamayın. Kadameli normalleşme istediler, bunu bile yapamadınız. Onlar ‘gözünü yumma sanatına sahip çık’ diyorlar, ben de milletimize sesleniyorum; gözünü yumma, geleceğine sahip çık!” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
 
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un RTÜK, Devlet Tiyatroları, Opera ve Balesi 2022 Bütçesi üzerine konuşmasının tam metni: Sayın Başkan, Sayın Bakanlar, Değerli Milletvekilleri; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesi hakkında İYİ Parti Grubu adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. Her sene bütçe konuşmamda bütçe hakkı, demokrasinin olmazsa olmazı diye belirtiyorum. Burada vatandaşın vergileri nereye gidiyor soracağız, siz de anlatacaksınız. Anlatamayız dediğiniz yerde burada işiniz yok. Tüm vatandaşların ortak vergileri ile finanse edilen bir kurulun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun, nasıl tüm vatandaşların aleyhine davrandığını ve bu bütçeyi neden hak etmediğini anlatacağım. Demokrasilerin olmazsa olmazı, basın, haber alma ve ifade özgürlüğü. Yani Basın, aslında Kuvvetler Ayrılığındaki gizli 4. güç. Vatandaşlarımızın demokratik tercihlerini doğru yapabilmeleri bu 4. gücün bağımsız ve etkili çalışabilmesiyle mümkün. En üzücü yanı da aslında, RTÜK bu değerleri korumak ve demokrasiyi çalışır kılmak için kuruldu. Ancak demokrasinin diğer parametreleri gibi sizin iktidarınızda bu ilkeler de çöpe gitti.
 
RTÜK bir kurum, kendi başına demokrasiden vazgeçtim ben diyemez, ne oldu da böyle oldu? Çok basit sebebi. RTÜK’ü, 9 üyeden oluşuyor TBMM’de seçiliyor bunlar. Yani Meclis nasılsa durum aynı orda da. Geldiği hal nedir? Bugün RTÜK, muhalif medyayı baskılama aracı haline dönüşmüş, kokuşmuş yani işlemeyen demokrasinin işletilmeyen bir kurumu, bir kukla olmuş. Saydığım yükümlülükleri ihlal eden bir yandaş kollamacısı olmuş. Halkın gerçekleri duymasını istemediği ve pembe beyaz bir tablo ile uyutulduğu bir yayıncılığın salıncağı olmuş adeta. Kurulmuş düzenlerin zavallı parçaları haline gelmiş kurumlarımızı bu halden çıkarmak lazım değerli arkadaşlar, Genel Başkanımız Meral Akşener’in dediği gibi, bunu biz başaracağız ve vatan, millet, aile gibi ortak ve bizi biz yapan değerlerimizin ardına gizlenerek bizim kimliğimizi kuşatan bu düzeni biz değiştireceğiz. Televizyonlarda “Aman ha dikkat edin”ler, yasaklı konuşmacıların olduğu kara listeler, tartışmayı kesmek zorunda hissetmeler! Yazılı basında da vergi cezaları, tehditler ve zaman içinde, medyanın sesini kısan patronaj korkusu ile tek elde toplanıp eski saygınlığından koparılıp atılması. Büzüştürülüp çöpe atılan neydi biliyor musunuz? Demokrasiydi aslında.
 
Son 5-10 yılda Netflix, Twitter gibi sosyal medya üzerindeki kontrol çabaları, Wikipedia, youtube yasakları, tutuklu gazeteciler, gazetecilere açılan davalar, her birinde biraz daha buruşturup attınız demokrasiyi. RTÜK, bir yıl boyunca haber kanallarına ise 57 kez ceza verdi, bu cezaların 19'u Halk TV'ye, 18'i Tele 1'e, 8'i KRT TV'ye. Genel yayın ve haber kategorilerinde toplam 18 televizyon kanalına yaklaşık 27 milyon TL para cezası uyguladı. FOX TV, 12.7 milyon TL’lik ceza tutarı ile en çok para cezasının uygulandığı kanal oldu. A Haber, hakkında en çok şikayet gelen kanallardan biri ve sadece 1 defa, o da mahkeme kararı ile 29 bin TL ceza aldı. Bu kanallarımız, her şeye rağmen özgür ve ilkeli basın duruşlarından ödün vermiyorlar, onlar en kıymetli servetimizi milletimizin haber alma özgürlüğünü, demokrasimizi koruyorlar her şeye rağmen. Bir önceki seçimde kime oy vermiş olursa olsun, tüm vatandaşlarımızın bu gerçeği görmesi çok önemli. Değerli Milletvekilleri; bakın bu düzen böyle gitmez. RTÜK’ü Ceza veren ve muhalefeti, basını, medyayı susturan kurum olmaktan çıkartmamız lazım. Daha iyi yayıncılık ve kitle medyası istiyorsak daha bağımsız, siyasete bulaşmamış bir RTÜK’e ihtiyacımız var. RTÜK’ü sansür aracı olmaktan çıkarmamız lazım. İktidar yarın değişecek ve siz muhalefete düşeceksiniz. İktidar değişir de, RTÜK aynı kalırsa, en çok siz rahatsız olursunuz, emin olun. O zaman öyle tasarlamak lazım ki, iktidar kim olursa olsun, kurum ve kuruluşlar her daim ve sadece vatandaşa hizmet etmeli.
 
Bir gün herkesin özgür basına ihtiyacı olur. Yargı da için de, Merkez Bankası için de bu böyle olmalı. Söylediklerimize itiraz edebilir misniz? Ederseniz; haklarınızı almak için demokrasi gak guk deyip, iktidara gelince hak hukuk tanımayan iki yüzlüler olursunuz. Ve dostane uyarıyorum bakın; bunlarla hatırlanacaksınız. Tarih sizi bunlarla yargılayacak. Ve sanat! İktidar maalesef bugün sanata da, ekonomik olarak, sektör odaklı da değil, üzülerek ifade ediyorum ama, rant olarak bakıyor. Biz bunu da kabul etmeyiz. Sanat, salt ekonomik sektör olarak görülemez ama bugün tiyatro desteklerinin dağıtılmasında dahi rant eksenli bir yönetim mi var diye şüphe ediliyor. Şüphe şu: Gerçekte oyun sergilemeyen paravan tiyatrolar, devlet desteği alırken, en kaliteli üretim yapan nice tiyatroya, kendilerinden olmadığı için, siyasi gerekçelerle hak ettikleri devlet desteği verilmiyor. Bütün kriterleri sağlamasına rağmen, hakkı olan desteği alamayan tiyatrolar, var. Şikayetçi sanatçılarımız. Onları duymak lazım. Bir inat yarışına bindirmemek lazım. Ödenek alabilen tiyatrolar, yetersiz diye yakınıyor. Ödenekleri hangi tiyatrolar alıyor, ne kadar alıyor, alamayan niye alamıyor. bilmek lazım. Siz gizleyince, yol-köprü-şehir hastanesi deneyimimizle sebebi rant mı, “sanat” bütçesi yandaşa mı bize düşündürüyor. Bakınız, Sanata ve sanatçılarımıza hak ettiği değeri verin, bir şarkıyla, bir oyunla hayatımızı güzelleştiren sanatçılarımızın ekmeği ile oynamayın. Onlar, Kademeli normalleşme istediler, bunu bile yapamadık. Onlar gözünü yumma sanatına sahip çık diyorlar, ben de milletimize sesleniyorum; gözünü yumma, geleceğine sahip çık” dedi.