Tarih: 19.02.2021 10:01
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur;
Aşılar Ne
Zaman
Gelecek
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye’de Covid-19 aşısı tedarikinde yaşanan sorunlar hakkında TBMM Genel Kurulu’nda Meclis kürsüsünden konuştu. Konuşmasında Sağlık Bakanı Koca’ya sorular yönelten Cesur, hükümeti gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyardı.
AŞILARIN NÜFÜSU KAPSAMA
ORANINDA DÜNYA’DA 70.YİZ
“Aşı ile ilgili gelişmeler kaygı verici” diyen Milletvekili Dr. Aylin Cesur, “Geç alınan tedbirler veya alınmayan tedbirlerden dolayı salgın illetinden kurtulma şansımız kalmadı. Tek çaremiz bir an önce sürü bağışıklığının kazanılabilmesi ve bu da hemen herkesi aşılamakla mümkün. Bunun için en az 150 milyon doz aşı ve aşılamanın bir an önce yapılması gerekiyor.” dedi.
Türkiye’nin sadece 50 milyon dozluk aşı anlaşmasının bulunduğunu belirten Cesur, Türkiye’nin aşı sözleşmeleri ile nüfusu kapsama oranında dünyada 70. Sırada yer aldığını söyledi, “100 milyon doz aşımız olsa dünyada 55. olacağız. 150 milyon doz olsa 46., 200 milyon doz olsa 39. Olacağız” dedi.
AŞILARIN TEK BİR FİRMADAN DEĞİL,
ÇEŞİTLİ FİRMALARDAN GELMESİ ŞART
“Dünya’daki pek çok ülke en az 3 firma ile, AB, ABD, İngiltere gibi ülkeler ise 6-7 firma ile aşı sözleşmesi yaptı. COVAX’a girmeyerek çeşitli aşılardan alma şansımızı da düşürdük.” diyen Cesur, derhal farklı firmalarla aşı çeşidini ve sayısını arttırmak için sözleşmeler yapılması konusunda hükümeti uyardı.
“Çeşitli aşılarımız olursa; bir aşının tedariki geciktiğinde aşılama sekteye uğramaz. Tedarikteki gecikmelerden dolayı 2 kez aşılama durdu. Aşı varken aşılamada Dünya’da 12.’ydik. Tedarik durunca 30. sıralara geriliyoruz. Aşıların koruyuculuğu tahminlerle kısıtlı sayılır, bu sebeple, yarın diğer aşılara ihtiyaç olursa elimizde uygun aşı olur.” dedi.
TÜRKİYE’NİN BÜTÜN SORUNLARI
ŞEFFAF OLUNMAMASI YÜZÜNDEN
“Sağlık Bakanı Koca, bundan sonra ne kadar aşı geldiğini açıklamayacakmış, küstü galiba biz habire aşı aşı deyince! Latife yapıyoruz ama Sayın Bakan’ın bu sözünden verdiği sözü tutamayacağı kokusu alıyorum. Yoksa millet bu kadar kaygılıyken, iyi bir haberi olan kişi neden bunu milletine söyleyip rahatlatmasın ki! Biz şeffaf olun dedikçe, bilgiler saklanıyor. Türkiye’nin bütün sorunları zaten şeffaf olunmaması yüzünden ortaya çıkıyor.”
“Daha önce vaka sayılarını dert etmeyin, her yerde çok vaka var gibi davranın dendi; sonuçta vaka sayıları 30.000’lere fırladı. Şimdi aşı sayılarını dert etmeyin her yerde aşı çok gibi davranın mı demek bu? Bu bakış açısının sonucu; Covid Performans Endeksi’nde 100 ülkeden 74. Yüz.”
MİLLETVEKİLİ CESUR,
BAKAN KOCA’YA SORDU
“Hala Çin ile yapılan anlaşmanın içeriğini bilen yok. Bir doz aşıya ne kadar ödüyoruz? Neden aşı sevkiyatları gecikti? Paramız mı yok? Neden Aralık’ta 50 milyon aşı gelecek denirken yalnızca 13,5 milyon doz geldi? Anlaşmada gizli ne var, bunları açıklayın.”
“Rusya ile anlaşması yapıldığı söylenen Sputnik-V aşısının Türkiye’de üretilmesinin koşulları neler? Bu anlaşmayla kaç aşı alacağız? Neden Çin ile benzer Türkiye’de lisanslı üretim anlaşması yapmadık? Neden Pfizer aşısından da getirilemedi? Biz sorularımıza da cevap bekliyoruz; siz bilgi yok artık diyorsunuz!”
HIFZISSIHHA AÇILMALI, AİLE SAĞLIK
MERKEZLERİ ZORDA, AŞILAMA SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Konuşmasında mutasyon sorununa değinen Cesur, “Daha kitlesel aşılama yapılamadan, mevcut aşıların mutasyon sebebi ile rafa kalkacak olması riski, gelecekte karşılaşılabilecek varyantlara karşı düzenli yeni aşı geliştirme zorunluluğu çıkarıyor kaşımıza. Biz bu konuda 2011’de Hıfzıssıhha kapatılmadan önce dünyada önde idik. Covid ile ilgili her kürsüye çıktığımda bunu söyledim, Hıfzıssıhha bir an önce açılmalı.” dedi.
Cesur aşılama sistemindeki aksaklıklara da değinerek “Aşılamada Merkezi Hasta Randevu Sistemi ve AŞILA uygulaması da, HES ve EBA’nın çöktüğü gibi birkaç gün evvel çöktü. Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşırı yoğunluklar oldu. Aile hekimleri filyasyonla, kendi hasta takipleri ile ciddi görevleri varken, aşılama görevini de üstlendiler ama sistem çöktü, perişan oldular. Çoğu yaşlı olan hastaları soğukta kapıda kaldı, içeri alınsalar bulaş olacak. Dünya spor salonlarını, okulları aşılama merkezi yaptı. 400 bin atama bekleyen sağlık çalışanı var, onları atayın. Sitemin acilen düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.
BİLİM REHBER ALINMADIĞINDA BEDELİNİ
SAĞLIKÇILARIMIZ, ESNAFIMIZ ÖDÜYOR
“Dünyayı izlemek ve bilimi rehber almak şart.”
“Önce pandeminin yükünü sağlık çalışanlarına yüklediniz ve nasıl olsa yükü taşırlar diyerek kısıtlamalarda bilimsel göstergelerden uzak bir şekilde aç kapa yaptınız. Sonra bunun faturası esnafa kesildi. 376 sağlık çalışanımız öldü. Sadece bu yıl 100 bin esnaf kepenk kapattı. Bunca yükün altında ölmekten beter hale geldiler” diyen Cesur, salgınla mücadelede dünyayı izlemek ve bilimi rehber almanın şart olduğunu söyledi, devletin sağlık çalışanları ve esnafın üzerindeki bu yükü almak zorunda olduğunu belirtti. “Sağlık bakanımızı Mecliste dinlemek ve genel kurulda bütün bunları konuşmak istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —