İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur’dan Sağlık Bakanı’na SORU Önergesi

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur’dan
Sağlık Bakanı’na 
SORU
Önergesi

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur’dan Sağlık Bakanı’na SORU Önergesi

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Isparta'da Endoskopi sırasında hayatını kaybeden Ramazan Gök ve aynı uygulamada yoğun bakıma alınan 5 hastada dormofol kullanımına ilişkin Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'ya cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.  
 
MİLLETVEKİLİ DR. AYLİN CESUR, ENDOSKOPİDEN ÖLEN ISPARTA’LI RAMAZAN GÖK’ÜN, ÖLÜM NEDENİNİ SAĞLIK BAKANI’NA SORDU
Isparta Şehir Hastanesi’nde 7 Ocak’ta meydana gelen ve Endoskopi sonucu 6 kişinin yoğun bakıma alınması, Ramazan Gök isimli vatandaşın da hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan hadiseyi, Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur Sağlık Bakanı’na sordu.
Isparta Şehir Hastanesi’ndeki olayın ardından, Ramazan Gök’ün abisi Bayramali Gök; kardeşinin Isparta Şehir Hastanesi’ne sapasağlam getirildiğini, burada kendisine endoskopi için verilen narkoz ile diğer 5 hasta ile yoğum bakıma kaldırıldığını ve ilacın bozuk olduğunu iddia etmişti.
Hadise basına yansımış, Sağlık Bakanlığı’ndan 81 İl Valiliği aracılığı ile İl sağlık Müdürlüklerine gönderilen 9 Ocak tarihli “ÇOK ACELE” başlıklı yazıda da Dormofol isimli ilacın geri çekildiği bildirilmiş ve kullanılmaması istenmişti.
Isparta’nın değişik ilçelerinden 6 vatandaşın yoğun bakımda tedavisine ve Ramazan Gök’ün de vefatına sebep olan ne idi?
Isparta’nın Doktor Milletvekili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi vererek, araştırıp bulduğu belgeleri de sunarak, olayın Sağlık Bakanlığı İlaç Takip Sistemi’ndeki duyuru uygulamasındaki yetersizlikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu.
SORUMLU BAKANLIĞIN İLAÇ TAKİP
SİSTEMİNDEKİ DUYURU METODU MU?
Olay olduktan sonra Bakanlığın 9 Ocak’ta yolladığı “Çok Acele” başlıklı yazı gibi, neden hastaneye daha evvel de defalarca geri çekilen bu ilacın durdurma ve geri çekmelerinde neden bu tür bir yazı yollamadığının sorulduğu önergede, duyuru tarihlerinin blokaj tarihlerinden sonra olduğuna da dikkat çekildi.
Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un Önergesinde, endotoksin ( zehir) testlerini geçemediği ve ilacın durdurulduğu-geri çekildiği, sadece internet sayfasından duyuru ile ilan edilen ilacın yasaklandığının bu şekilde ilanının sakıncaları bakana detaylı olarak sorulurken, Bakanlığın internetten duyuru yaptığı tarihten, 9 Ocak tarihli bakanlığın yazısındaki tarihlerin duyurudan 4-6 gün evvel olduğu, yani 4-6 gün evvel blokaj koyduğu ancak duyurunun 4-6 gün sonra sadece internetten yapıldığı ve o arada bu ilaç uygulanan hastaların ve bunu hiç haberi olmadığı için uygulayan sağlık personelinin, hastane personelinin ve doktorların hiç suçu olmadan, Bakanlığın bu uygulamasındaki eksiklikten kaynaklı olarak hadiseye maruz kalmış olabileceklerine de dikkat çekildi.
Dr. Aylin Cesur’un araştırması ve belgeleri ile Sağlık Bakanı’na sorduğu önergenin sonucu merak ediliyor.
İşte Isparta milletvekili Dr. Aylin Cesur’un konu ile ilgili önergesinin tam metni: