Tarih: 27.10.2019 18:44
İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur;
Gül konusunu
Meclise
Taşıdı
İYİ Parti Isparta Milletvekili Cesur, Gülbirlik’in 7,80 TL’lik taban fiyatı açıklamasına tepki göstermiş ve devletin üreticiye destek vermesi gerektiğini de vurgulayarak “Bu fiyatla Gülümüzü toprağa gömdünüz” demişti.
Milletvekili Cesur, bu defa da Gül Üreticisinin sorunlarını Meclis’e taşıdı ve kendisini bu açıklaması nedeniyle, Gül’ü siyasete alet etmekle suçlayan AK Parti Milletvekili Recep Özel ve MHP İl Başkanı’na da cevap verdi: “Gül üreticisine doğrudan destek, girdi desteği, prim ödemesi ve ihracat desteği sağlanmalı. Bu konuda harekete geçerek acil adımlar atılmalı. 15 olması gereken ama 10 liraya, karın tokluğuna gönlü zengin bizim çiftçimizin razı olduğu bu duruma 7,80'lik fiyat açıklanınca hâliyle buna ilişkin görüşlerimi açıkladım Isparta basınında ve "Gülü toprağa gömdünüz." dedim. Buna iktidar partisi ve ortağı içerlemişler ve söz birliği edip beyanlar verdiler ardı ardına. Dediler ki, sloganları da şu: "Gülü siyasete alet etmeyin." "Bu ihanetinizi size ödetiriz." diye tehdit de ettiler.
Beyler, ne zamandan beri, çiftçinin sorunlarını söylemek, köylüyü ezdirmeyin demek siyasete alet ettirmek oluyor, ben şimdi bunu size soruyorum buradan. Ayrıca, bizim siyaseti yapma amacımız zaten, bizi seçip buraya getiren vatandaşlarımızın derdine derman olmak, siyaset bu zaten. Hem Isparta'mızı hem Türkiye'mizi hem de çiftçilerimizi biz burada temsil ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz sizin tehditlerinize rağmen.
Gümrük Kanunu'nu görüşüyoruz. 20'nci yüzyılın ikinci yarısından bu yana, gelişmiş ülkeler gümrük vergileri ve miktar kısıtlamalarıyla tarım sektörlerini korumuşlar ve gene yüksek oranlarda iç destek sağlamışlardır. Bu destekler, üretim miktarı, fiyatı ve girdi kullanımına bağlı belirlendiği için genellikle aşırı üretime neden olmuş ve gelişmiş ülkelerin dünya pazarındaki yüksek payları nedeniyle dünya fiyatları düşmüş ve sektörlerini koruyamayan ihracatçıların dünya ticaretlerindeki payları da azalmıştır. Çiftçimizin bitkisel üretimde en önemli sorunu, gübre ve mazot gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olması maalesef.
Yüzde 57'si tarım ve hayvancılıkla uğraşan Isparta'mızın en önemli tarım gelirlerinden biri ve aslında bizim sembolümüz güldür. Dünyada yılda yaklaşık 15 bin ton gül çiçeği üretimi yapılıyor. Türkiye gül çiçeği üretimi yapan en önemli ülkelerin başında. Ülkemizdeki üretimin de yüzde 80'e yakını Isparta'da yapılmakta. Bunun büyük kısmı ihraç ediliyor. Pazarı hazır bir ürün aslında gül çiçeği ve hâl böyle iken, bu sene gül üretici 10 lira bandında bir fiyat beklerken, fiyat belirleyici konumunda olan GÜLBİRLİK gül çiçeği alım fiyatını 7,80 lira olarak açıkladı. GÜLBİRLİK bu sektörde faaliyet gösteren önemli bir üretici kuruluş. Aslında biz GÜLBİRLİK'imizle gurur duyarız Ispartalılar olarak. Birlik uygulamaları gül çiçeği piyasasının oluşumunda önem arz eder. Girdiler misli artarken, dolar yerinde durmazken, gül çiçeğinin kilosuna biçilen 7,80'lik fiyat 2016 fiyatıyla yaklaşık aynı ve birim fiyat olarak 2016 fiyatının da neredeyse yarısına eşit. 2016'da verilen 7,65 lira 2,28 dolar, 2017'de verilen 8,70 lira 2,41 dolar, 2018'de verilen 9,20 lira 1,53 dolarken bu sene verilen 7,80 lira 1,32 dolara denk gelmektedir ve bu rakam 2004'teki birim fiyattan daha da düşük.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Muslahattin Can Selçuk bağırıyor, seslenmiyor, bağırıyor, diyor ki: "10 lira bandında bir fiyata bile biz razıydık üreticimiz için, GÜLBİRLİK 7,80 bandında bir fiyat açıkladı. Bu, geçen yıldan 1,40 lira daha düşük, gelin hep beraber bunu çözelim." Isparta bölgesinde 50 bin kişi geçimini gülden sağlıyor. Bununla beraber gül üreticisine doğrudan destek, girdi desteği, prim ödemesi, ihracat desteği uygulaması yapılmıyor. Oysa, gül üretimi konusunda en büyük rakibimiz olan Bulgaristan'da gül üreticisi ciddi şekilde desteklenmekte. Bulgaristan'daki üreticilere sağlanan destek karşısında Türkiye için çok özel bir yeri olan gül çiçeği üretiminin desteklenmesi ve dünya pazarında rekabet gücünün artırılması gerekiyor. Bizde bırakın desteklemeyi üretici, gerek kilo başına olan hakkı olan fiyatı verilmeyerek gerekse artan enflasyonun girdilere çok yüksek oranda yansıması nedeniyle âdeta ezdiriliyor. Türkiye'de sadece Isparta'da ve çevresinde yetiştirilen gül çiçeği bir kültür ürünü olarak ele alınmalı ve bu kapsamda devlet desteği ve korumasına tabi olmalı. Yağ gülü endüstri bitkilerine dâhil edilmiş ancak bu, üreticiye yeterli bir yardım sağlamamış; 2019 yılında da tarım havzaları destekleme modeline alınmamış, böylece üreticiler prim, teşvik ödemesinden de mahrum bırakılmış.
Değerli arkadaşlarım, ülkede uygulanan tarım politikaları sonucunda tarımda belirgin bir küçülme var ve bu küçülmeden Isparta gülü de olumsuz etkilenmekte. Girdi maliyetleri artarken gelir azaldı, gelir ile gider arasındaki makas belirgin daraldı. Ne mi yapmalı? Özellikle çiftçiye girdi desteği sağlanmalı; ucuz akaryakıt, ucuz gübre, ucuz ilaç verilmeli; devlet desteği sadece üreticiyle sınırlı kalmamalı; birlikler ve sektördeki firmalar da desteklenmeli; pazar payını artırmaları ve ihracatı artırmaları konusunda teşvikler verilmeli; mevcut fabrikaların revizyonu ile yeni fabrikaların kurulması için hibe desteği verilmeli. Sonuç olarak gül üreticisine doğrudan destek, girdi desteği, prim ödemesi ve ihracat desteği sağlanmalı. Bu konuda harekete geçerek acil adımlar atılmalı. 15 olması gereken ama 10 liraya, karın tokluğuna gönlü zengin bizim çiftçimizin razı olduğu bu duruma 7,80'lik fiyat açıklanınca hâliyle buna ilişkin görüşlerimi açıkladım Isparta basınında ve "Gülü toprağa gömdünüz." dedim. Buna iktidar partisi ve ortağı içerlemişler ve söz birliği edip beyanlar verdiler ardı ardına. Dediler ki, sloganları da şu: "Gülü siyasete alet etmeyin." "Bu ihanetinizi size ödetiriz." diye tehdit de ettiler.
Beyler, ne zamandan beri, çiftçinin sorunlarını söylemek, köylüyü ezdirmeyin demek siyasete alet ettirmek oluyor, ben şimdi bunu size soruyorum buradan. Ayrıca, bizim siyaseti yapma amacımız zaten, bizi seçip buraya getiren vatandaşlarımızın derdine derman olmak, siyaset bu zaten. Hem Isparta'mızı hem Türkiye'mizi hem de çiftçilerimizi biz burada temsil ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz sizin tehditlerinize rağmen.
Sormuşlar madem önerilerimizi, söyledik az önce, tekrar okuyup dinlesinler buradan. Ve araştırma önergesi sunacağım, kanun teklifi sunacağım, niye mi? Çünkü GÜLBİRLİK yetkilileri, fiyat neden düşmüş, bunu açıklarlarken o sıkıntılı ve utanır hâlden kurtulsunlar diye. Niye mi? Köylümüzü ezilmekten, gülümüzü de toprağa gömülmekten kurtaralım diye. Kendileri ve hepinizden destek bekliyor” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —