Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen ve Japon seyircilere ulaştırılmak, ülke turizmini canlandırmak adına BS TBS TV Isparta’da belgesel çekimleri gerçekleştirdi. Türkiye’de 16 ilde yapılan çekimler arasında Isparta’da yer aldı.
‘Türkiye Büyük Uygarlıklar, Hayran Bırakan Mutfak ve Güzel İnsanlar Ülkesi’ olarak belirlenen belgesel çekimleri arasında Isparta’nın çeşitli bölgeleri ve Isparta Belediyesinin Ahşap Sanat Merkezi de yer aldı. Japon Televizyonunun yönetmeni Tomoki Nıheı ve program sunucusu Ayoko Watahıkı’nin yer aldığı ekip 5 kişiden oluştu. Çekimler sonrasında Isparta ve belediyenin Ahşap Sanat Merkezi Japon televizyon ekibini mest etti. Ahşap Sanat Merkezine gelen ekip burada ahşap üzerine bayanlar tarafından işlenen ve 3 boyuta dönüştürülen ünlü ressamlara ait ahşap tablolar karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.
Isparta Belediyesi Ahşap Sanat Merkezinde gerçekleştirilen çekimler esnasında Japon ekibi Japon sanat tarihinin en büyük ressamlarından birisi olan Katsushika Hokusai’nin en meşhur eseri olan Büyük Dalga tablosunun 3 boyuta çevrilmiş halini görünce hayranlıklarını gizleyemedi. Japon ekibi yine sanat merkezinde Isparta Gül Hayat tablosu ile birlikte, Kaplumbağa Terbiyecisi, Guernica, Gül Koklayan Fatih, Raphaelesque, Horon, Çığlık, Hayat Ağacı, Yıldızlı Gece gibi çok sayıda ünlü ressama ait tabloların ahşaba 3 boyutlu olarak işlendiği tabloları görüntüledi.
Japon Televizyon ekibine mihmandarlık yapan, Japon televizyonlarının koordinatörü olarak görev yapan ve turist rehberi olan Serap Can proje hakkında bilgiler verdi. Can, turizmin daha da canlandırılmasını istediklerini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda ciddi bir adım attı. 16 ilde gerçekleştirilen büyük bir proje. Gerçekleştirilen çalışma uzak doğu ve pasifik için hazırlanan bir tanıtım belgeseli. Bu çekimler önce Eylül ayında Japonya’da gösterime girecek. 2018 yılı turizmine hazırlık. Bunlar daha sonra Kuzey Kore ve Çin’de olacak.
Bu kapsamda Isparta’da çalışmalarımız oldu. Isparta insanıyla, sunumuyla çok güzel bir şehir. Buradaki çekimlerimiz arasında Ahşap Sanat Merkezi de vardı. Burada bir kere ben şaşırdım. Ben ahşap atölyesi denince kaşık oyulan, kül tablası yapılan bir yere gideceğiz zannediyordum. Ama öyle olmadı, burada yapılan çalışmaları bende büyük bir hayranlıkla izledim. Öyle zannediyorum ki, Japon seyirciler de seyredince hayret edecek ve hayran kalacaklar. 37 günlük bir maraton oldu ve bu maraton arasında burası da yer aldı. Japon televizyon ekibini Türkiye genel olarak şaşırttı. Bu kadar batıya dönük bir ülke beklemiyorlardı. Bu kadar güzel insanlar beklemiyorlardı. Projenin adı da Türkiye Büyük Uygarlıklar, Hayran Bırakan Mutfak ve Güzel İnsanlar Ülkesi olarak belirledik. Gerçekten üçü de yerine oturdu” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen ve Japon seyircilere ulaştırılmak, ülke turizmini canlandırmak adına BS TBS TV tarafından 9 Temmuz tarihinde başlayan ve 15 Ağustos’a kadar devam eden çekimler 16 ilde yapıldı. Bu iller arasında Isparta’da yer aldı. Isparta Belediyesinin Ahşap Sanat Merkezinin yanı sıra Japon Televizyonu ekibi Üzüm Pazarı, Firdevsbey Bedesteni, gülyağı fabrikası, lavanta tarlaları, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, gül evi ile Güneykent, Keçiborlu, Eğirdir, Yalvaç ve ören yerlerinde çekimler gerçekleştirildi.