KADEM Isparta İl Temsilcisi Gonca Kayacan;
Kadınlar, Kadın
Haklarına Dair İlkelerini
İlan Ediyor!
KADEM Isparta İl Temsilcisi Gonca Kayacan;
Kadınlar, Kadın
Haklarına Dair İlkelerini
İlan Ediyor!
Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadın Haklarına Dair İlkelerini” açıklıyor.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun ilan edeceği bildirge, kadın haklarını korumaya ilişkin ilkeleri, kültür coğrafyamızın değerleriyle harmanlayarak ortaya koyuyor.
“Varoluşta Eşitlik, Sorumlulukta Adalet” sloganıyla yola çıkan KADEM, ilkeler bildirgesini 8 Mart 2021 Pazartesi günü, saat 11:00’de ilan edecek. Aralarında KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da bulunduğu, KADEM Yönetim Kurulu üyelerinin katılacağı program, pandemi şartları nedeniyle seyircisiz gerçekleşecek.
Programın tamamı, KADEM’in Twitter ve Youtube hesaplarından naklen yayınlanacak. Yayının ardından imzaya açılacak bildirgeye www.imzamiatarim.com adresinden destek verilebilecek.
Genç Kadem de gün boyu meydanlarda “Kadın Haklarına Dair İlkeler Bildirgesi”ni dağıtarak bu anlamlı çağrıya katkıda bulunacak.
Kadın haklarının korunması adına çok önemli noktalara vurgu yapan bu ilkeler bildirgesine, gazete, haber bülteni ve programlarınızda yer vererek, kadınlara yönelik haksızlıkların engellenmesine yardımcı olabilirsiniz. KADIN HAKLARINA DAİR İLKELER BİLDİRGESİ
İnsan akıl ve irade sahibi özgür bir varlıktır. Varlığını şeref ve izzetle tamamlar.
Kadın ve erkek yaratılış özü itibariyle eşittir. Devredilemez ve vazgeçilemez temel hakları, bireysel ve toplumsal sorumlulukları vardır. İnsanlığın ortak tecrübesi de bizlere bu gerçekleri söylemektedir.
Bu temel haklar; ruh ve beden bütünlüğünün korunması, inanç, düşünce ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması, ailenin ve neslin devamlılığı, mülkiyet hakkının tahakkuk ettirilmesidir.
Bu çerçevede kadın ve erkek birbirlerine karşı sorumludur. Sorumlulukların hayata geçirilmesi noktasında kadınla erkek arasında toplumsal bir hiyerarşi yoktur. Mesuliyet alanlarının farklı olması, eşitlik ilkesini etkilemez.
Aile içinde görev paylaşımı, adalet ve hakkaniyet zemininde, tüm fertlerin haklarını gözetecek şekilde gerçekleşmelidir. Gerek ailede gerek toplumda kadının ruh ve beden bütünlüğü hiçbir nedenle ihlal edilemez. İzzet ve haysiyetinin zedelenmesine hiçbir meşru gerekçe gösterilemez. Kadının inanç, düşünce ve ifade özgürlüğü, eğitime erişimi ve mülkiyet edinme hakkı engellenemez.
Kadın, kendisini toplumun dayattığı sosyal ve ekonomik kalıplaşmış rollerle tanımlamak zorunda bırakılamaz. Ekonomik getiri beklentisiyle çalışmaya zorlanamayacağı gibi çalışmadığı için de aşağılanamaz.
Aynı şekilde anne olmamış/olamamış kadınlar, eksik ve yetersiz görülemez. Tercih ve zorunlulukları, kadının insanlık değerini belirleyemez. Bu temel ilkeler ışığında;
Kadının akıl, ruh ve beden bütünlüğü dokunulmazdır. Hiçbir telakki ve toplumsal uygulama, şiddeti meşru gösteremez. Dayak, taciz, tecavüz gibi fiziksel şiddet türleri ile tahkir etme, zayıf ve yetersiz görme, sürekli kontrol etme, küçük düşürme gibi psikolojik şiddet türleri kabul edilemez. Evin ve ailenin mahrem alan olması da kadına yönelik şiddete meşruiyet sağlamaz.
Devlet, kadının inanç, düşünce ve ifade özgürlüğünü teminat altına almak ve bu hakları özgürce kullanabilmesi için gereken şartları sağlamakla yükümlüdür. Kadınların bu hakları, kişi ve kurumların iznine veya onayına bağlı olmayan temel hak ve hürriyetler kapsamındadır.
Neslin ve nesebin korunması için aile ve evlilik kurumunun varlığı Aile kurumunun sürekliliği ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için tedbir alınmalı, hukuki ve sosyal altyapı oluşturularak, lüzumu halinde her türlü destek sağlanmalıdır.
Evlilik ve çocuk sahibi olmak için fizyolojik yeterlilik tek kıstas olamaz. Hür irade ve karar verme yetisi de temel şartlardandır. Kadınlar rızaları dışında ve çocuk yaşta evlenmeye zorlanamaz. Boşanmak istemesi durumunda kadının canı, malı ve velayet hakkı teminat altında olmalıdır.
Öte yandan üreme teknolojilerinin nesebin karışmasına yol açacak şekilde kontrolsüz kullanımı, kısırlaştırmaya yönelik keyfî uygulamalar ve cinsel yönelimler üzerinden yürütülen uluslararası toplum mühendisliği stratejileri, mücadele edilmesi gereken alanlardır.
Kadının çalışma hakkını kullanması için gerekli şartlar oluşturulmalı ve bu alanda hukuki ve toplumsal engeller ortadan kaldırılmalıdır.
Kadının ekonomik hakları, çalışma hayatına katılmaktan ibaret değildir. Eşit işe eşit ücret bu haklardandır. İş hayatında kadınların, dini inanç ve dış görünüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğraması kabul edilemez. Çalışma hayatında yer almayan kadınların da topluma sağladıkları faydayı görünür kılmak ve takdir etmek, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının görevidir.
Kadınların, aile hukukundan doğan mali hakları ihlal edilemez. İnanç ve örfe bağlı olarak ortak irade ile belirlenen mehir vemirastan adil şekilde pay alabilmesi, kadının ekonomik hakkıdır. Adalet ölçüsünde belirlenmiş nafaka ve boşanma tazminatı da bu kapsamdadır.
Yukarıda saydığımız temel ilkeler, sağlıklı bir toplumun oluşmasını amaçlamaktadır. Bu esaslar; evrensel düşünce tarihinde, aklın, bedenin, inancın, neslin ve mülkiyetin korunmasını hedefleyen kadim değerlerin yanı sıra pek çok ilke, sözleşme ve bildirgeye dayanmaktadır.
Kadın ve Demokrasi Derneği olarak bizler, yeryüzündeki tüm kadınların onurlu ve güven içinde yaşayacağı bir dünya için, bu esaslara bağlı kalarak mücadeleyi sürdüreceğimizi ilan ediyor; hak ve adalet iddiasındaki tüm kişi ve kurumları, bu ilkelerin koruyucusu ve uygulayıcısı olmaya davet ediyoruz.