Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır

Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır

Türk Kadınlar Birliği “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin uygulanmasına yönelik geniş katılımlı bir proje hazırladı. Projenin saha uygulama illerinde

Ülke gündemi teröre ve şiddete bulanmışken hiç ara vermeden devam eden başka bir şiddet gündemi de "kadına karşı şiddet" oluşturuyor. “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi) 2011 yılında İstanbul'da imzalandı ve ilk imzacı ülke Türkiye. Bu sözleşmenin kamuoyu tarafından bilinirliğini arttırmak ve uygulanması için bir kamuoyu oluşturmak üzere Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından geniş katılımlı bir proje hazırlandı. “Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi” isminde hazırlanan projede uygulama illerinden birisi de Isparta olarak belirlendi. Bu kapsamda 27-29 Eylül tarihleri arasında Isparta’da proje anlatılacak ve kadına şiddete dikkat çekilecek.
Türk Kadınlar Birliği’nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit katılımının sağlanması olan Türk Kadınlar Birliği; 92 yıllık mazisiyle Türk Kadın Hareketinin ilk ve en geniş ağa sahip sivil toplum örgütüdür.
Kadın hakları konusunda pek çok çalışmaya öncülük eden Türk Kadınlar Birliği çok önemli bir projeye daha imza attı: 
“TUTUNDUKLARIMIZ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”
2011’de İstanbul’da imzaya açılmış olan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi)  1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Sözleşme, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve hukuki güvence özelliği taşıyan en önemli uluslararası belgelerden biridir ve kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık olduğu bu sözleşeme de özellikle vurgulanmaktadır.
Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 90. Maddesine göre taraf olunan uluslararası sözleşme hükümleri kanun hükmündedir. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet konusundaki yasal düzenlemeler ve uygulamalarda bu sözleşmeye uygun hale getirilmelidir.
Anayasanın bu maddesine de tutunarak; BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ (CEDAW) ın yıllardır Sivil Toplum Yürütme Kurulu Sekretaryasını sürdüren Türk Kadınlar Birliği olarak, İstanbul Sözleşmesi’nin de bize sağladığı güvencenin bilinmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasının sağlanması konusunda kendimizi sorumlu hissettik ve “Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır” sloganıyla projemizi hazırladık.
Projemiz bölgesel merkez seçilen 7 ilde 105 kadın örgütüne ve kamu kurumlarına yönelik eğitimler ve toplantıları içermektedir.
Projemizin genel hedefi, hak temelli kadın örgütlerinin; İstanbul Sözleşmesi’ne dair gerekli bilgileri öğrenerek güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması zorunluluğu kapsamında, her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmaktır.
Projemizin özel hedefi; kadın örgütlerinin yanında hizmet sağlayıcıların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin İstanbul Sözleşmesinin önemine dair farkındalıklarının artırılmasıdır.
PROJE ÖZETİ
Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi adlı projemiz Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi koordinatörlüğünde tüm şubelerimizi de içine alacak şekilde yürütülmektedir.
Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı Hibe Programı  kapsamında desteklenen proje      1 Şubat 2016 – 31.01.2017  tarihleri arasında uygulanacaktır.
Projemizin genel hedefi,  hak temelli kadın örgütlerinin, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne (İstanbul Sözleşmesi) dair  gerekli  bilgileri  öğrenerek  güçlenmelerini sağlamak ve kadına yönelik şiddetle mücadele için her aşamada lobi ve savunuculuk becerilerini artırmaktır. 2011’de İstanbul’da imzaya açılmış olan İstanbul Sözleşmesi 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kadına yönelik şiddetin ve öldürmelerin önünün alınmadığı  ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile ilgili temel ve  hukuki  güvence özelliği taşıyan  en önemli uluslararası belgelerden biridir. Ayrımcılıkla mücadele için Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ni (CEDAW) de tutunacağımız en önemli belge sayan ve yıllardır CEDAW sekretaryasını sürdüren Türk Kadınlar Birliği olarak İstanbul Sözleşmesi’nin de bize sağladığı güvencenin bilinmesi, yaygınlaştırılması ve kullanılmasının sağlanması konusunda kendimizi  sorumlu hissetmekteyiz.
Projemizin özel hedefleri:
             kadın örgütleri yanında hizmet sağlayıcıların, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin İstanbul Sözleşmesinin önemine dair farkındalıklarının artırılması,
             Kadın örgütleri ve kamu sektörü  arasında işbirliği ağı kurulması,
             Devletin önleyici tedbirler, koruma ve destek sağlama konusundaki yasal sorumluluklarına dikkat çekmek,
             Seçilmiş kamu görevlilerinin ve kamu kurumlarının Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini uygulamaları için sürekli bir kamuoyu baskısı yaratmaktır.
 
Söz konusu hedeflere ulaşmak amacıyla aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilecektir:
 
             Türk Kadınlar Birliği’nin şubeleri içinde bölgesel merkez seçilen 7 şehirde başlayacak   eğitimler
             Bu merkezlerde  toplam 105 kadın örgütünü  ve kamu kurumlarını içeren eğitimler ve toplantılar
             Toplantı hazırlığı için hedef şehirlerdeki kamu kurumları ile irtibata geçilmesi
             Kadın örgütleri temsilcilerinin kamu kurumlarına yapacağı ziyaretler
             Her şehirde medya ile iletişime geçilmesi ve basın toplantıları
             Eğitimlere katılamayan kadın örgütleri ile proje materyallerinin paylaşılması”

Anahtar Kelimeler: