Sosyal Güvenlik Kurumu 15 Ekim itibariyle hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin başhekim tarafından onaylanması şartı getirdi. Başhekim onayı olmayan kağıt reçeteleri eczaneler kabul edip işlem yapamayacak. Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, medula sisteminde sorun olması halinde ilaca ulaşmada sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.Garğın, “Elektronik reçete ve sistemlerin çalışmadığı zamanlarda kağıt reçeteler düzenlenebiliyordu. SGK geçen haftalarda bir duyuru yaptı. Ekim 15’ten itibaren e-reçete olmayan reçetelerde mutlaka başhekim onayının olması gerektiğini duyurdu” dedi.
ACİL SERVİSLERDE YAZILAN REÇETELERDE BAŞHEKİM ONAYI ARANMIYOR
Sistemin çalışmadığı zamanda yazılan reçetelerin mutlaka başhekimlik tarafından onaylanması gerektiğine dikkat çeken Garğın, şunları söyledi: “Aile hekimlerinde bu durum aranmıyor. Ama ikinci basamak, özellikle devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sistem çalışmazsa hekimlerin düzenledikleri kağıt reçetelerin başhekimlik tarafından onaylanması gerekiyor. Bu reçeteler bize geliyordu. Örneğin 100 reçete 3-5 tanesi böyle geliyordu. Ama hekim herhangi bir nedenden dolayı e-reçete düzenleyemezse burada mutlaka başhekim onayı olması gerekiyor. Başhekim onaysız gelen kağıt reçeteleri hastaya veriyoruz, hasta tekrar başhekimliğe onaylattırıyor. Çünkü eczanelerin bu eksikliği tamamlaması mümkün değil. Isparta’da çok büyük problem yok. Ama diğer illerde bununla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca acil servislerde yazılan reçetelerde başhekim onayı aranmıyor.
SİSTEM ÇALIŞMAMASI BİNLERCE MÜHÜR BASILACAĞI ANLAMINA GELİYOR
Devlet Hastanesi’nde bir günde binlerce reçete yazılıyor. Sistem çalışmadığı zaman binlerce mühür basılacağı anlamına gelir. Bunu ne oradaki bir personelle çözebilirsiniz ne de başka bir şeyle. Ciddi anlamda kuyruklar oluşturur. Onun için sistemlerin düzgün çalışması gerekiyor.”