Tarih: 06.07.2019 19:33
Kalbin Uzmanından;
Kalp
hastalarına
sıcak uyarısı
Kalp Cerrahları ve Isparta Şehir Hastanesi eski Başhekimi Uzman Dr. Kadir Gökhan Saçkan, kalp hastalarına sıcak havalarda daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu
Kalp hastalarının özellikle 11 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Saçkan, “Kalp damar hastalığı bulunan kişilerin günün en sıcak vakitleri olan 11.00 ila 15.00 saatleri arası dışarı çıkmamaları gerekir. Hastaların daha serin ortamlarda bulunmaları sağlıkları açısından çok önemlidir. Hastaların diğer normal sağlıklı kişilerde olduğu gibi açık renkli ve bol giysileri tercih etmeleri önerilir. Giysiler güneş ışığından koruyucu etkileri ve terletip su kaybettirmeyecek kumaştan yapılmış olmalıdır. Geniş kenarlı şapka kullanılmalı ve yüzün doğrudan güneş görmemesine dikkat edilmelidir. Sık sık ılık duş yapılmalıdır. Sıcak havalarda araç içinde uzun süre kalınmamalıdır. Sıcak sonucu ortaya çıkan bitkinlik, baş ağrısı, şuur bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen hastaneye başvurmalı ve ilgili doktora kullanılan ilaçlar veya önceden geçirdiği işlem, operasyon hakkında bilgi verilmelidir."
“DAHA ÇOK SIVI ALINMALI”
Kalp ameliyatı olan hastaların yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Saçkan, “Kalp ameliyatı olan hastalar yiyecek ve içeceklerine de dikkat etmelidir. Özellikle yaz aylarında daha çok sıvı almalı, daha fazla su içmeye gayret etmeli, sulu gıdalar, sebze ve meyve tercih etmelidir. Havaların ısınması ile kalp hastalarının kullandıkları ilaçlar doktoru tarafından tekrar gözden geçirilerek düzenlenmelidir. Bu durum özellikle idrar söktürücü gibi ilaçlar için geçerlidir. Yazın artan sıvı kaybına idrar söktürücü ilaçların meydana getirdiği kayıp da eklenince ciddi problemler oluşabilir. Kalp hastalarının dikkat etmeleri gereken önemli bir konu da egzersizdir. Yürüyüş bu hastalar için idealdir. Fakat özellikle sıcak havalarda ve yüksek nemli durumlarda çok dikkat etmelidirler. Yürüyüş için sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih etmeleri gerekir. İlave sıvı alımı, yürüyüşü çok fazla yapmamak hayati derecede önemlidir. Yüzme konusunda da dikkatli olunmalı kısa mesafe ve yavaş tempoda yüzülmeli ve gerekli istirahatı gölge bir alanda yapmalıdırlar" diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —